Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τράπεζας Πειραιώς για το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, χωρίς όμως από την πλευρά της εταιρείας να έχει υπάρξει η ανάλογη κινητοποίηση για την υλοποίησή του.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2016 ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Γιώργος Σταθάκηςυποχρεώθηκε να διορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΒΖ με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, αποφασισμένους να τρέξουν το σχέδιο εξυγίανσης που καταρτίστηκε από τον βασικό πιστωτή της εταιρείας, την Τράπεζα Πειραιώς. Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί να δώσει νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ με τις εξής προϋποθέσεις:
  • Πώληση εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
  • Μείωση μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%.
  • Μείωση των τιμών παραγωγού τουλάχιστον κατά 15%.
Μάλιστα, τα 12 εκατ. ευρώ θα εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ όταν το νέο ΔΣ αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμό για την πώληση της Σερβίας και σε έκτακτη γενική συνέλευση ο μέτοχος της ΕΒΖ (ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας) εγκρίνει την πώληση. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ με τη διενέργεια του διαγωνισμού και τα υπόλοιπα 4 εκατ. όταν η Πειραιώς λάβει το τίμημα από την πώληση της Σερβίας.

Μειώσεις μισθών λόγω άδειων ταμείων. Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί, εκτός από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ είδαν τη μισθοδοσία Ιουνίου και Ιουλίου να είναι μειωμένη κατά 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως αυτό δεν έχει να κάνει με τη συμμόρφωση της διοίκησης στο «μνημόνιο» της Πειραιώς αλλά λόγω «ανωτέρας βίας», καθώς τα ταμεία είναι άδεια και τα αποθέματα ζάχαρης προς πώληση ελάχιστα.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΖ οφείλει 8 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς από την περσινή συγκομιδή. Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αφού επείσθησαν να σπείρουν και εφέτος τεύτλα ώστε να λειτουργήσει η εταιρεία αλλά βλέπουν ότι πλησιάζει η περίοδος της νέας συγκομιδής και εισκομιδής της πρώτης ύλης στα εργοστάσια της ΕΒΖ χωρίς να έχουν αποζημιωθεί για την περσινή παραγωγή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα Πειραιώς με δική της πρωτοβουλία έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία της ΕΒΖ την ερχόμενη Τρίτη με αντικείμενο τη χρονική οριοθέτηση (dealine) υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Η Πειραιώς από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και από άλλα ακίνητα της ΕΒΖ εκτιμά ότι θα εισπράξει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διαγράψουν ισόποσα δάνεια που έχει η ΕΒΖ προς την τράπεζα. Θα μείνουν 100 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ θα διαμορφώσουν τον δανεισμό περίπου στα 110 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα δάνεια θα χωριστούν σε ένα δάνειο εξυπηρετήσιμο ύψους 60 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,5% και σε ένα δάνειο μη εξυπηρετήσιμο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει μηδενικό επιτόκιο και θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετήσιμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ