Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η προσπάθεια για την εξαγορά της Μαρινόπουλος ΑΕ από την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Πρόκειται για ένα «εξαιρετικά δύσκολο θέμα», όπως τονίζουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν όλες τις διαστάσεις και τις πλευρές του εγχειρήματος, και όσο καθυστερεί μια συμφωνία με τις τράπεζες και, κυρίως, με τους προμηθευτές-πιστωτές τόσο η κατάσταση επιδεινώνεται.
Το Μέγαρο Μαξίμου και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης επιθυμούν διακαώς την επίλυση του θέματος διότι σε διαφορετική περίπτωση θα σκάσει στα χέρια τους μια βόμβα μεγατόνων που δεν θα αφορά μόνο τους 10.800 εργαζομένους της επιχείρησης, αλλά και περί τους 40.000 εργαζομένους που εργάζονται σε μικρές και μεσαίου μεγέθους προμηθευτικές της Μαρινόπουλος ΑΕ επιχειρήσεις και οι πωλήσεις τους εξαρτώνται από αυτήν σε σημαντικό βαθμό. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο συσκέψεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εξαιρετικά σημαντικές όμως, με διαφορετική σύνθεση και με αντικείμενο μείζονα θέματα του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη από κυβερνητικής πλευράς αλλά και εκπροσώπων τουλάχιστον της Μαρινόπουλος ΑΕ, όπου εξετάστηκαν όλες οι πλευρές της επιχειρούμενης συμφωνίας. Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το τέλος του Ιουλίου.
«Βάλτε λεφτά»


Η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή της σε αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι όμως που αυτή αρνείται έχοντας προκαλέσει όχι μόνο αρνητικές εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις στους κυβερνητικούς παράγοντες.
Ακολούθως διαπιστώθηκε πως η νομοθεσία σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα αυστηρή και απαιτείται ειδική ρύθμιση για τις οφειλές της Μαρινόπουλος ΑΕ που ίσως χρειάζεται την άδεια των δανειστών –βέβαια κυβερνητική πηγή έλεγε πως ακόμη και αν η ενημέρωση γίνει εκ των υστέρων δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σχετικά με το θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν μπορεί να έχει προνομιακό χαρακτήρα, διότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να κατηγορηθούν για «διακριτική μεταχείριση».
Επίσης πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη μεταξύ των νομικών συμβούλων των τραπεζών και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, στην οποία εξετάστηκε το θέμα των μισθώσεων των ακινήτων. Πρόκειται για θέμα εξαιρετικά σοβαρό, στο οποίο φαίνεται ότι επελέγη μια προσωρινή λύση.
Οι προμηθευτές


Εν τω μεταξύ το μείζον θέμα είναι η στάση των προμηθευτών, οι οποίοι είναι από τους βασικούς πιστωτές της Μαρινόπουλος με περίπου 500 εκατ. ευρώ οφειλές και έχουν ανάλογα με την περίπτωση διαφορετική στάση. Ετσι οι μικρές προμηθευτικές επιχειρήσεις επιθυμούν να γίνει η συμφωνία και να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, αλλά υπάρχουν άλλοι μεγαλύτερου μεγέθους που λένε ότι «αυτά τα χρήματα είναι πλέον χαμένα και η αγορά έχει προεξοφλήσει τη ζημιά», και ως εκ τούτου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τις άλλες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι πολυεθνικοί όμιλοι στους οποίους οφείλονται μεγάλα ποσά και το εγχώριο μάνατζμεντ των θυγατρικών αδυνατεί να συμφωνήσει με το –πλέον πιθανό –ενδεχόμενο του «κουρέματος» των οφειλών. Πρόκειται για επιλογή που καθορίζεται και «από τους έξω», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αυτή η κατηγορία των προμηθευτών, όπως και οι περισσότεροι προμηθευτές, έχει σταματήσει την πώληση προϊόντων, εκτός και αν πληρωθεί για να παραδώσει.
Στο «παιχνίδι» πάντως έχουν μπει εμμέσως ή αμέσως και οι μεγάλες ανταγωνιστικές αλυσίδες σουπερμάρκετ, οι οποίες προτρέπουν τους προμηθευτές τους να μην αποδεχθούν το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των οφειλών διότι θεωρείται unfair κίνηση.
Ανησυχία στην Κύπρο


Παράπλευρη απώλεια όμως είναι η περίπτωση της Κύπρου, όπου η θυγατρική της Μαρινόπουλος, η Carrefour, κατέχει το 20% της αγοράς με δίκτυο 18 καταστημάτων. Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα έχουν θορυβήσει την κυπριακή αγορά και φαίνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι τοπικοί προμηθευτές στηρίζουν την εταιρεία για δύο λόγους: διότι είναι νωπό ακόμη το «κανόνι» που βάρεσε η αλυσίδα Ορφανίδης και διότι θεωρούν πως είναι προς το συμφέρον τους να λειτουργούν περισσότερες αλυσίδες στην αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ