Ψηφιακά πίσω είναι η Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά, καθώς καταλαμβάνει την 70ή θέση μεταξύ 139 χωρών στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας – Networked Readiness Index 2016. Το Global Information Technology Report 2016 παρουσιάζει το Networked Readiness Index, που αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι παράγοντες, οι πολιτικές και τα θεσμικά όργανα που επιτρέπουν σε μια χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την κοινή ευημερία, αναλύοντας επί μέρους δείκτες σε τέσσερις άξονες: Περιβάλλον (Πολιτικό, Κανονιστικό, Επιχειρηματικό, Καινοτομικό), Ετοιμότητα (Υποδομές, Οικονομική Προσιτότητα, Δεξιότητες), Χρήση (Προσωπική, Επαγγελματική, Κυβερνητική) και Επιπτώσεις (Οικονομικές, Κοινωνικές).

Πάντως, την 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέλαβε και στην εφετινή αξιολόγηση του World Economic Forum για τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας η Σιγκαπούρη. Η χώρα κατείχε την πρωτιά και στην κατάταξη του 2015, ενώ για τα προηγούμενα δύο έτη η Φινλανδία ήταν εκείνη που είχε τον τίτλο της πιο ώριμης ψηφιακά χώρας του πλανήτη (για το 2016, όπως και το 2015, η Φινλανδία αρκείται στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης).

Συνολικά, η Ευρώπη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ψηφιακά ώριμης αγοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχει αναγάγει το ψηφιακό οικοσύστημα σε βασικό συστατικό της στρατηγικής της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στην αξιολόγηση του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, που τοποθετεί επτά ευρωπαϊκές οικονομίες στο «top ten» των πιο ώριμων ψηφιακά χωρών του κόσμου.
Μετά τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία, την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατακτά η Σουηδία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί στην 4η θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται για το 2016 στην 5η θέση της κατάταξης με τις πλέον ώριμες ψηφιακά χώρες του κόσμου, θέση που έναν χρόνο νωρίτερα κατείχε η Ολλανδία, η οποία έχασε μία θέση και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν για το 2016 τις επόμενες τρεις θέσεις, ενώ η Ιαπωνία συμπληρώνει τη δεκάδα.


Αδύναμη επίδοση

Οσον αφορά τη χώρα μας, ψηφιακά ανέτοιμη παραμένει η Ελλάδα, με τις ελλείψεις σε Θεσμικό Περιβάλλον, Υποδομές και Δεξιότητες να στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψηφιακή οικονομία σε στρατηγικό άξονα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην κατάταξη των χωρών η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 70ή θέση μεταξύ 139 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εναν χρόνο νωρίτερα, η χώρα είχε βρεθεί στην 66η θέση μεταξύ 143 χωρών, ενώ το 2014 κατέλαβε την 74η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες και το 2013 την 64η θέση μεταξύ 144 κρατών.
Οπως προκύπτει από τη μελέτη «The Global Information Technology Report 2016» του World Economic Forum, που παρουσίασε ο ΣΕΠΕ, η γενική βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας παραμένει στο 4,1 στην εφετινή αξιολόγηση. Αντίστοιχη ήταν η βαθμολογία της χώρας και κατά την αξιολόγηση του περασμένου έτους, ενώ η κατέχουσα την παγκόσμια πρωτιά στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας Σιγκαπούρη έχει βαθμολογία 6.
Την 66η θέση μεταξύ 143 χωρών είχε κατακτήσει το 2015 η Ελλάδα. Η κατάταξη της Ελλάδας στην 70ή θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας φέρνει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ για πρώτη φορά οι εθνικές μας επιδόσεις είναι χειρότερες από αυτές της Βουλγαρίας, η οποία βρέθηκε μία θέση πάνω από την Ελλάδα (στην 69η) για το 2016.
Μάλιστα, από τις «προηγμένες οικονομίες» (advanced economies) του πλανήτη η χώρα μας έχει την πιο αδύναμη επίδοση στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας.
Τα στοιχεία του δείκτη Networked Readiness Index 2016 συμφωνούν με την αξιολόγηση της ψηφιακής ετοιμότητας της χώρας σύμφωνα με τον Δείκτη Digital Density Index, ο οποίος –μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας –αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από την Accenture.
Σύμφωνα με τον Digital Density Index 2016, οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας την κατατάσσουν στη 17η θέση ανάμεσα σε 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει η Accenture στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας.


Συγκροτημένη στρατηγική

Τα δυσμενή στοιχεία για την Ελλάδα έρχονται να τονίσουν την επιτακτική, πλέον, ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, μέσω της οποίας η χώρα θα ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα, αξιοποιώντας πλήρως το «κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει μια μέτρια –διαχρονικά –πορεία στην υιοθέτηση της καινοτομίας και των μεταρρυθμίσεων με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Το διάστημα 2007-2016 οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν στάσιμες στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, με εξαίρεση το 2007, όταν κατέκτησε την καλύτερη μέχρι σήμερα θέση, την 48η μεταξύ 122 χωρών.

Εκτοτε, η πορεία είναι μάλλον αμετάβλητη, με οριακές βελτιώσεις και υποβαθμίσεις. Συγκεκριμένα, η χώρα βρέθηκε το 2008 στην 56η θέση, το 2009 απέσπασε την 55η μεταξύ 134 κρατών, το 2010 κατάφερε να κατακτήσει την 56η θέση μεταξύ 142 χωρών.
Το 2011 έπεσε στην 64η θέση, ενώ το 2012 κατατάχθηκε 59η μεταξύ 142 χωρών, το 2013 υποχώρησε εκ νέου στην 64η θέση ανάμεσα σε 144 κράτη, για να βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά, στην 74η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 148 χωρών, το 2014 και να καταλάβει πέρυσι την 66η θέση ανάμεσα σε 143 χώρες/οικονομίες του πλανήτη.

HeliosPlus