Στη Δανία η τραπεζική κατάθεση είναι υπόθεση ολίγων δευτερολέπτων και ο διευθυντής της Ενωσης Δανέζικων Τραπεζών (Finansreadet) Μίκαελ Μπουσκ-Γέπσεν το αποδεικνύει στον ρεπόρτερ της γαλλικής «Les Echos» δίνοντας εξ αποστάσεως λίγες κορόνες χαρτζιλίκι στον έφηβο γιο του. Στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου εμφανίζει τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, τον δικό του και του γιου του, καθορίζει το υπό μεταφορά ποσό και σε 10 δευτερόλεπτα ακριβώς λαμβάνει ειδοποίηση ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε.
«Αν δώσετε μετρητά από την τσέπη σας χέρι με χέρι σε κάποιο πρόσωπο, η συναλλαγή ολοκληρώνεται πάραυτα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε το ίδιο και με τις άυλες συναλλαγές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δανός τραπεζίτης. Το σύστημα ηλεκτρονικών ταχυπληρωμών σε 10 μόνο δευτερόλεπτα εφαρμόζεται στη Δανία από τον Νοέμβριο του 2014 χάρη σε μια κοινή επένδυση που έκαναν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας. Ανάλογα συστήματα λειτουργούν μόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης χρειάζονται περίπου δύο ημέρες ώσπου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συναλλαγή. Και ο χρόνος αυτός δεν φαίνεται ότι μπορεί να μειωθεί πριν από τα τέλη του 2017. Η αρμόδια υπηρεσία που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει τις δημόσιες διαβουλεύσεις τον Νοέμβριο του 2016 με στόχο να λειτουργήσει ένα σύστημα υπερταχέων ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2017.


Το ρευστό υπό κατάργηση

Διευκολύνοντας τους καταναλωτές όχι μόνο να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις αγορές τους αλλά και στις μεταξύ τους μικροσυναλλαγές, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιταχύνει την εξαφάνιση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων από την καθημερινότητα των Ευρωπαίων. Στη Δανία, όπου η χρήση ρευστού χρήματος αποθαρρύνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αυτό έχει επιτευχθεί. «Στα τέλη του 2015 μόνο το 20% των συναλλαγών στη χώρα έγινε με ρευστό χρήμα. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 25% το 2014 και 50% το 2000» σημειώνεται σε έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας.


Το δανέζικο παράδειγμα

Η επιτυχία των δύο εφαρμογών υπερταχέων τραπεζικών συναλλαγών για συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων είναι τεράστια. Η πρώτη εφαρμογή, «Mobil Pay», έχει 3 εκατομμύρια χρήστες, ενώ η ανταγωνίστριά της «Swipp», που λειτούργησε λίγους μήνες αργότερα, έχει συγκεντρώσει 1 εκατομμύρια χρήστες. Πρόκειται για αριθμούς-ρεκόρ σε μια χώρα 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το σύστημα διαφημίστηκε κυρίως για τις κοινές πληρωμές σε εστιατόρια ή στο σουπερμάρκετ και επίσης ως μέσο για την εύκολη και γρήγορη πραγματοποίηση κοινών χορηγιών, για να κάνουν ρεφενέ οι εργαζόμενοι σε ένα γραφείο, φέρ’ ειπείν, προκειμένου να προσφέρουν ένα δώρο στον συνάδελφό τους που γιορτάζει. Οι εφαρμογές έχουν λειτουργικότητα όμως και για μεγαλύτερα ποσά. Μπορεί κάποιος να αγοράσει και αυτοκίνητο ακόμη, καθώς ως ανώτατο όριο συναλλαγών έχουν οριστεί οι 500.000 δανέζικες κορόνες (67.100 ευρώ)» εξηγεί στη «Les Echos» ο Μίκαελ Μπουσκ-Γέπσεν.
Η πλειονότητα των συναλλαγών αφορά πάντως μικρά ποσά. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Δανίας, το 80% των συναλλαγών δεν ξεπερνά τις 1.000 κορόνες (134 ευρώ). Και κατά μέσον όρο κάθε Δανός πραγματοποιεί 110 μεταφορές χρημάτων με το σύστημα αυτό των ταχυπληρωμών.


«Μη δέχεστε ρευστά»

Σήμερα η Ενωση Δανέζικων Τραπεζών θέλει να προχωρήσει την υπόθεση κατάργησης των πληρωμών με μετρητά ακόμη μακρύτερα. Εχει αναλάβει μια εκστρατεία για να πείσει τους εμπόρους της χώρας να αρνούνται να πληρώνονται με μετρητά! «Μπορούμε να γίνουμε η πρώτη χώρα δίχως ρευστό χρήμα» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Ρενέ Τόμσεν, στέλεχος του τραπεζικού λόμπι.
Υπάρχει πάντως και η αντίθετη άποψη. Οτι δηλαδή το ρευστό δεν θα εκλείψει τελείως και κυρίως δεν θα εκλείψει σύντομα από την καθημερινότητα ούτε ακόμη των… Δανών. «Πολιτικά το σχέδιο αυτό συναντά αντιδράσεις στη χώρα. Εξάλλου ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλες τις ανάγκες των καταναλωτών. Πρέπει να σκεφθούμε λύσεις πληρωμών για τα ηλικιωμένα άτομα που προτιμούν το χειροπιαστό χρήμα και επίσης για τα παιδιά που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τραπεζικές κάρτες προτού κλείσουν τα 13» σημειώνει στον ανταποκριτή της «Les Echos» ένας δανός τραπεζίτης.

HeliosPlus