Περισσότερα από 13,6 εκατ. ευρώ διέθεσε στη διάρκεια του 2015 η διοίκηση της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ για να επιβραβεύσει τους περισσότερους από 13.000 εργαζομένους της.
Οπως εξηγεί μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Δημήτρης Αρτικόπουλος, Διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων και Οργανωσιακής Ανάπτυξης της εταιρείας, «οι άνθρωποί μας είναι η πηγή της επιτυχίας μας και η περηφάνια μας και σε αυτούς οφείλουμε να επενδύουμε συστηματικά». Και προσθέτει: «Αποτελούν αδιαμφισβήτητα το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η αξιοπιστία της εταιρείας μας. Με κριτήριο την καινοτομία, την πρωτοπορία, αλλά και με αίσθημα υπευθυνότητας, επιδιώκουμε να προσφέρουμε: α) ένα άρτιο εργασιακό περιβάλλον στο προσωπικό μας επενδύοντας στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση και στην εξέλιξη των εργαζομένων μας και β) ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχών το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες τόσο των υπαλλήλων μας όσο και των οικογενειών τους».
Πράγματι το 2015 και σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία η διοίκηση της εταιρείας διέθεσε περισσότερα από 13,6 εκατ. ευρώ στους 13.304 εργαζομένους της, ενώ παράλληλα βραβεύει τους παλιούς εργαζομένους της.
Επιβράβευση


Συγκεκριμένα από το 2005 η ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ καθιέρωσε τον θεσμό της «πολυετίας» και επιβραβεύει την προσπάθεια, την απόδοση, την αποτελεσματικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων της στην εταιρεία, στην ανάπτυξη της οποίας έχουν συμβάλει οι ίδιοι με την καθημερινή προσπάθεια και την πολύτιμη εμπειρία τους. Ως τώρα έχουν βραβευθεί 1.100 εργαζόμενοι και εντός του 2016, όπως λέει ο κ. Αρτικόπουλος, «θα προστεθούν επιπλέον 227 εργαζόμενοι που θα τιμηθούν για τα 20 χρόνια συνεισφοράς τους».
Αναλυτικότερα ο διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων και Οργανωσιακής Ανάπτυξης της εταιρείας επισημαίνει: «Εχοντας ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας την προσέλκυση, τη διατήρηση και την ανάπτυξη των ταλέντων στον οργανισμό, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις δεξιότητες του κάθε εργαζομένου». Και εξηγεί: «Ενδεικτικά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα «Γενικές Αρχές Διοίκησης Λιανεμπορίου», το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εταιρεία μας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υλοποιείται τα τελευταία 13 χρόνια. Σκοπός του προγράμματος, που έχει διάρκεια δυόμισι μηνών, είναι να ενισχύσει το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των συμμετεχόντων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη διοίκηση ενός καταστήματος λιανεμπορίου και συμπληρώνεται από τεχνική εκπαίδευση (on the job) στα διάφορα τμήματα που διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες και υλοποιείται στα καταστήματα, στις κεντρικές αποθήκες και στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας».
Τονίζει ακόμη: «Καθημερινή μας φροντίδα και επιδίωξη είναι οι εργαζόμενοί μας να νιώθουν ασφαλείς, υγιείς και ξεχωριστοί. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που εντάσσονται στη στρατηγική μας για την αειφορία το 2009 σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίηση του προγράμματος «Υγεία & Ευεξία». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στο κομμάτι της υγείας και ευεξίας όπως αποτυπώνεται στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του: την πρόληψη, τη φυσική άσκηση, τη διατροφή και τη συναισθηματική υγεία. Μέσα από μια σειρά εναλλακτικών ενεργειών στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες, ενώ παράλληλα συμβάλλει σε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής για τα ΑΒητικά μας μέλη και τις οικογένειές τους».
Στρατηγικός στόχος
Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Αρτικόπουλος, «η βελτίωση της ευεξίας και της συναισθηματικής υγείας των εργαζομένων μας αποτελεί στρατηγικό στόχο για την πενταετία 2015-2020. Επιπλέον, αποτελεί για εμάς προστιθέμενη αξία, όπως διαφαίνεται από το υψηλό αίσθημα δέσμευσης και την υψηλή απόδοσή τους».
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής της διοίκησης της ΑΒ Βασιλόπουλος έναντι των εργαζομένων της εταιρείας αποτυπώνονται στην Ερευνα Δέσμευσης Συνεργατών 2015 καθώς το 87% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι το ζήτημα της ευεξίας είναι υψηλά στην ατζέντα των προϊσταμένων τους, με φανερό το προσωπικό τους ενδιαφέρον για τους υφισταμένους τους.

«Και επειδή για εμάς στην ΑΒ η γνώμη των εργαζομένων μας έχει μεγάλη βαρύτητα, φροντίζουμε για τη συστηματική μέτρηση της δέσμευσής τους μέσω της Ετήσιας Ερευνας Δέσμευσης Συνεργατών που προαναφέρθηκε, εξετάζοντας διαρκώς τα περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Αξίζει δε να αναφερθούμε στα εκπληκτικά αποτελέσματα της Ερευνας Δέσμευσης που διεξάχθηκε από την Tower’s Watson τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 εργαζομένους συνιστούν την ΑΒ ως ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου παγκοσμίως για τον κλάδο μας αλλά και σε σύγκριση με τις high performing εταιρείες άλλων κλάδων σε όλον τον κόσμο»
σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αρτικόπουλος.
Σήμερα η εταιρεία αριθμεί, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2016, 13.304 εργαζομένους –1.800 προσλήψεις έγιναν μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Πρόγραμμα παροχών


«Αποσκοπώντας στην έμπρακτη επιβράβευση» αναφέρει το στέλεχος της εταιρείας, «τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου δέσμευσης, αλλά και τη δημιουργία κινήτρων, έχει σχεδιαστεί και διαρκώς ανανεώνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχών το οποίο διατηρείται αυτούσιο χωρίς καμία μεταβολή τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».
Ετσι λοιπόν το 2015 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 13.600.000 ευρώ σε οικειοθελείς παροχές, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης και υγείας, καθώς και προγράμματα ψυχαγωγίας (πρόγραμμα κατασκήνωσης για τα παιδιά των εργαζομένων), τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο οι εργαζόμενοί μας όσο και οι οικογένειές τους.
Επιπλέον στις παροχές περιλαμβάνονται υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, επιβράβευση της απόδοσης, πλήρες συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, αποζημίωση συνταξιοδότησης άνω του 40%, στήριξη εργαζομένων που έχουν παιδιά με αναπηρίες, χρηματικά ποσά για αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και προωθητικές ενέργειες ειδικά σχεδιασμένες για το προσωπικό.
Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι «η εταιρεία μας μέσα από δράσεις που υλοποιεί προσπαθεί να παρέχει στους εργαζομένους της τη δυνατότητα εξέλιξης και σε κοινωνικό επίπεδο. Η Ημέρα Εθελοντισμού της ΑΒ, που διενεργείται κάθε χρόνο, είναι μια τέτοια δράση καθώς παροτρύνει τους εργαζομένους της να συμμετέχουν προσωπικά προσφέροντας στήριξη σε διαφορετικούς φορείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο εφέτος υλοποιήθηκαν 214 δράσεις από 8.000 εθελοντές πανελλαδικά» καταλήγει ο κ. Αρτικόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ