ΚΑΛΑ ήταν τα νέα την προηγούμενη εβδομάδα για όσους αναγκάζονται να καθυστερήσουν την πληρωμή των δόσεων δανείων. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται το ποσό που παραμένει απλήρωτο και για όσο διάστημα καθυστερείται η πληρωμή του μειώνεται κατά 1,5 ως 5,5 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με το είδος του δανείου. Τη μείωση του επιτοκίου αποφάσισε αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δάνεια που επρόκειτο να χορηγηθούν από τον ερχόμενο μήνα για να επεκτείνει τη μείωση αυτή η Ενωση των Ελληνικών Τραπεζών και στα υφιστάμενα δάνεια.


Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας προβλέπει ότι το επιτόκιο υπερημερίας που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες στις δανειστικές τους συμβάσεις από 1ης Αυγούστου και εφεξής δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο της κάθε σύμβασης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησε η σύσκεψη των διοικητών και των προέδρων των εμπορικών τραπεζών στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών όπου αποφασίστηκε οι τράπεζες να εφαρμόσουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και για τα υφιστάμενα δάνεια από την πρώτη μετά την 1η Αυγούστου περίοδο εκτοκισμού τους.


Τι σημαίνει αυτό; Πως η κάθε τράπεζα σε κάθε δάνειο που χορηγεί θα καθορίζει το επιτόκιο υπερημερίας, το οποίο δεν θα ξεπερνά τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό με το οποίο χορηγείται το δάνειο. Αν, π.χ., το επιτόκιο του δανείου είναι 22%, το επιτόκιο υπερημερίας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 24,5%. Μπορεί ωστόσο να είναι χαμηλότερο, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη ή την πολιτική, για λόγους ίσως ανταγωνισμού, που θα ακολουθήσει η κάθε τράπεζα.


Σήμερα τα επιτόκια υπερημερίας διαμορφώνονται στις διάφορες κατηγορίες δανείων ανάλογα με την τράπεζα και τη σύμβαση ως και 8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επιτόκιο με το οποίο χορηγείται το δάνειο. Κατά κανόνα όσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο του δανείου τόσο μικρότερη είναι η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο χορηγήσεως και στο επιτόκιο υπερημερίας. Για παράδειγμα, στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται με σχετικά χαμηλό επιτόκιο το επιτόκιο υπερημερίας είναι ως και 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο. Στις πιστωτικές κάρτες, που έχουν από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων, το επιτόκιο υπερημερίας είναι 3 ως 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο.


Και οι διαφορές αυτές που παρατηρούνται σήμερα στα επιτόκια υπερημερίας με τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες τους πελάτες τους αναμένεται να υπάρξουν και στο μέλλον, μόνο που δεν θα μπορούν να είναι μεγαλύτερα από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το συμβατικό επιτόκιο.


Με την ίδια πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθορίζεται ότι όταν ένα δάνειο καθίσταται υπερήμερο η περίοδος εκτοκισμού δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη για το ενήμερο δάνειο. Αν δηλαδή οι τόκοι υπολογίζονται ανά τρίμηνο, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στα δάνεια για κεφαλαίο κίνησης, το επιτόκιο υπερημερίας δεν μπορεί να υπολογίζεται, π.χ., κάθε μήνα. Στην ίδια πράξη αναφέρεται εξάλλου ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώνουν λεπτομερώς τους δανειοδοτούμενους σε ό,τι αφορά τη συνολική τους επιβάρυνση.