Τα σενάρια μετεγκατάστασης τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών λειτουργιών από το Σίτι στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο ή τη Σιγκαπούρη με τις ανάλογες μεταφορές θέσεων εργασίας εκτός βρετανικής επικράτειας δίνουν και παίρνουν. Προτού, ωστόσο, αρχίσει η διαδικασία ερημοποίησης του λονδρέζικου χρηματοοικονομικού κέντρου (αν πράγματι αρχίσει) και ξεκινήσουν οι απολύσεις (αν πράγματι ξεκινήσουν), προηγείται το πάγωμα των προσλήψεων. Πρόκειται για κάτι που μοιάζει να δρομολογείται ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού τύπου.
Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε ρεπορτάζ αλλά κυρίως σε έρευνα που διενήργησε το βρετανικό Διευθυντικό Ινστιτούτο (Institute of Directors ή IoD) μεταξύ 1.000 μελών του που έδειξε ότι ένας στους τέσσερις διευθυντές, ιδιοκτήτες ή μεγαλομάνατζερ επιχείρησεων προγραμματίζει να παγώσει τις προσλήψεις προσωπικού. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μόνο στους τρεις θα συνεχίσει τις προσλήψεις με τον ίδιο ρυθμό που είχε προτού το δημοψήφισμα-κόλαφο.
Έδειξε επίσης ότι ένα 5% των ερωτηθέντων ήδη προγραμματίζει απολύσεις. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί θεαματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και τον περασμένο Απρίλιο ο δείκτης ανεργίας είχε υποχωρήσει στο 5%, στο όριο δηλαδή κάτω από το οποίο σε μια αγορά εργασίας θεωρητικά ισχύουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων μελών του IoD κρίνουν, ασφαλώς, την επιλογή που έκαναν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης ως αρνητικό για την επιχείρησή τους.
Αν και υπήρξαν φωνές που πιστεύουν ότι η αβεβαιότητα που προέκυψε από το Brexit δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι μακροπρόθεσμα η Βρετανία θα βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία (ένας εξ αυτών είναι ο Τζέραρντ Λάιονς, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Netwealth και πρώην σύμβουλος του Μπορίς Τζόνσον), η πλειονότητα των μελών του IoD μοιάζει βαθύτατα απογοητευμένη αλλά και αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά.

«Χύσαμε το γάλα…»

«Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι πολύ, πολύ ανήσυχοι. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών αναμένουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να τιμωρήσουν τη Βρετανία»
, δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του Institute of Directors Σάιμον Γουόκερ. Ένας στους δύο βρετανούς μάνατζερ, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει μπροστά. Ότι «δεν έχει νόημα να κλαίει κανείς πάνω από τη χυμένη καρδάρα με το γάλα» και ότι «αν και για αρκετό χρονικό διάστημα οι απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, σε βάθος χρόνου η βρετανική επιχειρηματικότητα θα ανακάμψει».
Ο Σάιμον Γουόκερ πιστεύει ότι εκείνοι που ψήφισαν Brexit δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ψήφιζαν για το «συνταγματικό και το οικονομικό χάος της χώρας». Ο Γουόκερ επίσης απηύθυνε ένα μήνυμα προς τους υποψήφιους διαδόχους του Ντέιβιντ Κάμερον στο Συντηρητικό Κόμμα.: «Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος οι υποστηρικτές του Brexit υπόσχονταν μια ανοικτή και εξωστρεφή χώρα μετά την αποχώρηση από την ΕΕ. Ττώρα πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους…».

Στα κάρβουνα οι επιχειρήσεις
Εν τω μεταξύ οι συσκέψεις στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επανασχεδιάσουν το μέλλον τους κάτω από τα νέα δεδομένα συνεχίζονται μαραθώνιες. Τη Δευτέρα η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Easyjet και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Foxtons εξέδωσαν τις πρώτες εκτιμήσεις για την επίπτωση που θα έχει γι’ αυτές η ψήφος των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Η Easyjet ερμήνευσε την ψήφο ως «πρόσθετη οικονομική και καταναλωτική αβεβαιότητα για το καλοκαίρι που διανύουμε» και προανήγγειλε πτώση του τζίρου της. Η εδρεύουσα στο Λονδίνο Foxtons προανήγγειλε επίσης για την εφετινή χρονιά «σημαντικά χαμηλότερο» τζίρο συγκριτικά με το 2015 και προέβλεψε ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη της λονδρέζικης αγοράς ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του έτους «δεν είναι πλέον πιθανό να υλοποιηθεί».
Την Κυριακή το BBC δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τράπεζα HSBC σκέπτεται ήδη να μετεγκαταστήσει 1.000 εργαζομένους της από το Λονδίνο στο Παρίσι αν η Βρετανία εγκαταλείψει την κοινή αγορά. Οι προς μετεγκατάσταση υπάλληλοί της θα είναι εκείνοι που πληρώνονται σε ευρώ.
Την Παρασκευή είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι πάνω από 2.000 εργαζόμενοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley στο Λονδίνο θα μετακινούνταν από τη βρετανική πρωτεύουσα στο Δουβλίνο ή την Φραγκφούρτη.

«Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες όλων των δραστηριοτήτων θα προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες αν οι δυνατότητες που έχουν σήμερα να κάνουν μπίζνες στην ηπειρωτική Ευρώπη διαταραχθούν, αν επηρεαστεί δηλαδή το καθεστώς του λεγόμενου τραπεζικού διαβατηρίου που σήμερα απολαμβάνουν»
, μετέδωσε το κρατικό BBC.