Παράταση λίγων ημερών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών. O λόγος προφανής: ως την Παρασκευή 24 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 4.003.927 φορολογικές σε σύνολο περίπου 6.000.000. Τα υπόλοιπα 2.000.000 των φορολογουμένων είναι απίθανο να προλάβουν μέσα σε τέσσερις ημέρες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ωστόσο αυτό που ξεκαθαρίζουν αρμοδίως από την Καραγεώργη Σερβίας είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, έχει καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης η 29η Ιουλίου 2016 και οι υπόλοιπες δύο δόσεις θα πρέπει να έχουν καταβληθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.
Θα πληρώσουν


Από τα ως τώρα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης προκύπτει ότι σε σύνολο 4.000.000 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί 1.367.019 πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσον όρο 1.153 ευρώ, ενώ αντίθετα 706.817 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 270 ευρώ. Για 1.930.031 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό (αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους) καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος ο φόρος που παρακρατήθηκε ταυτίστηκε με τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών καίγονται να ολοκληρωθεί άμεσα η εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων ώστε να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου η επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 για τον καθορισμό του νέου ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ εντός Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να δοθεί δίμηνη παράταση στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή να πληρωθεί και τους δύο πρώτους μήνες του 2017. Αυτό δημοσιονομικά κόστος δεν έχει καθώς οι πρώτοι δύο μήνες του επόμενου έτους λογιστικά καλύπτουν τον προϋπολογισμό του 2016.
Τα σημεία SOS


Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών τόσο του Εντύπου Ε1 (βασικό έντυπο) όσο και των υπολοίπων (Ε2 και Ε3). Επίσης όσοι είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2015 και ως σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 να το πράξουν ώστε ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει με τα τελευταία στοιχεία για να προκύψει ο φόρος επί του ακινήτου βάσει της πραγματικής κατάστασης.
Αλλαγή στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να κάνουν και όσοι διαπιστώσουν λάθη στα τετραγωνικά, στην ηλικία, στον όροφο ή σε άλλα στοιχεία του ακινήτου που είναι καθοριστικά για τον υπολογισμό του φόρου.
Αξίζει να τονιστεί ότι, αν κάποιος έχει αποκτήσει ή μεταβιβάσει ένα ακίνητο με γονική παροχή, θα πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώσει και στο έντυπο Ε2 –οι περισσότεροι γνωρίζουν το συγκεκριμένο έντυπο όταν εισπράττει κάποιος ενοίκια. Στους κωδικούς του Ε2 αναγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα τετραγωνικά, ο αριθμός του συμβολαίου και το όνομα του συμβολαιογράφου. Κατά συνέπεια, προτού γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμενος ότι θα πρέπει να συμπληρώσει και τον πίνακα 2 του Εντύπου 2 της Εφορίας.
Οι τόκοι


Οσον αφορά τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης οι περισσότεροι είναι προσυμπληρωμένοι. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο οι φορολογούμενοι να αναζητήσουν έγγραφα, δικαιολογητικά, βεβαιώσεις αποδοχών για παρακρατούμενους φόρους κ.τ.λ. Ακόμη και οι τόκοι καταθέσεων εμφανίζονται αναλυτικά ανά τράπεζα είτε ο φορολογούμενος είναι κύριος του λογαριασμού είτε συνδικαιούχος.
Ωστόσο στην περίπτωση των τόκων των καταθέσεων αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνδικαιούχοι είναι ότι δεν πρέπει να αναγράψουν και οι δύο το σύνολο των τόκων αλλά αυτά που τους αναλογούν. Και εδώ όμως παρέχεται η δυνατότητα ένας από τους δύο να δηλώσει το σύνολο των τόκων και ο άλλος να μη δηλώσει ούτε ένα ευρώ αν ο πρώτος είναι ο βασικός – κύριος του τραπεζικού λογαριασμού.
Συνάθροιση


Στην περίπτωση των τόκων θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή γιατί ναι μεν δεν φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, καθώς φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά συναθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα και θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.
Εφέτος χιλιάδες συμπολίτες λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων τους έχουν πιαστεί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει με τη βοήθεια φοροτεχνικού ότι εφέτος θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και όχι με τα πραγματικά εισοδήματα θα πρέπει να συμπληρώσει στους αντίστοιχους κωδικούς περί ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών (κωδικοί 787-788) το ποσό που χρειάζεται για να καλυφθεί η διαφορά των τεκμηρίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ