Η μετοχή της ΔΕΗ τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει απολέσει το 55% της αξίας της. Οπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτό συμβαίνει γιατί δεν παράγει αξία για τους μετόχους της (κέρδη) αλλά ουσιαστικά δουλεύει για τους πιστωτές πληρώνοντας ετησίως τόκους άνω των 170 εκατ. ευρώ και παράλληλα υποχρεώνεται να διενεργεί υπέρογκες προβλέψεις (877 εκατ. ευρώ το 2015) λόγω των ανείσπρακτων οφειλών από το πελατολόγιό της που αγγίζουν πλέον τα 2,7 δισ. ευρώ. Τα 2,7 δισ. είναι εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καθώς η τελευταία επίσημη ενημέρωση της διοίκησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 έκανε λόγο για 2,4 δισ. ευρώ.
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ΔΕΗ αυτή την περίοδο είναι η διαμορφούμενη διάρθρωση του πελατολογίου της απέναντι στον καθαρό δανεισμό, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που διατηρεί η επιχείρηση. Η εταιρεία χάνει από τον ανταγωνισμό πελάτες με ρυθμό της τάξης του 1% μηνιαίως.
Φεύγουν οι καλοπληρωτές


Ηδη οι ιδιώτες πάροχοι ελέγχουν το 9% της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο 91%. Για να κάνει κάποιος νέα σύνδεση και να φύγει από τη ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ενήμερος στον λογαριασμό του. Ετσι, οι διαρροές της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό αφορούν καλοπληρωτές πελάτες.
Με αυτή την πρακτική όμως τα έσοδα της ΔΕΗ μειώνονται, ενώ οι προβλέψεις παραμένουν ίδιες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απομείωση της κερδοφορίας. Η απομείωση της κερδοφορίας με τη σειρά της προκαλεί ανησυχία για τον βαθμό ικανότητας εξυπηρέτησης του δανεισμού της ΔΕΗ, ενώ θεωρείται σίγουρο πως η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας θα αλλάξει επί τα χείρω καθώς ακολουθεί και η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Ηδη η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη φυγή ενήμερων πελατών:
– Για τα τιμολόγια που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουλίου στους καλοπληρωτές πελάτες η ΔΕΗ θα δίνει έκπτωση 15%, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι ως τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί εταιρεία στην οποία θα μεταφερθεί χαρτοφυλάκιο 400.000 πελατών προς πώληση.
Οπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, στο πελατολόγιο θα συμπεριληφθούν και κακοπληρωτές πελάτες ώστε να μειωθεί η τοξικότητα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου αλλά δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να γίνει αυτό, καθώς η ΡΑΕ δεν επιτρέπει μετακινήσεις μη ενήμερων πελατών.
«Εκαψε» κεφάλαια»


Οι προβλέψεις που διενήργησε η ΔΕΗ για να καλύψει τα «φέσια» διαμορφώθηκαν το 2013 στα 350 εκατ. ευρώ, το 2014 σε 420 εκατ. ευρώ και το 2015 σε 877 εκατ. ευρώ. Ετσι, η εταιρεία υποχρεώθηκε να «κάψει» κεφάλαια κίνησης και να αυξήσει τις δικές της υποχρεώσεις προς τρίτους και κυρίως προς τον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), προκαλώντας ντόμινο έλλειψης ρευστότητας στο σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πληρωτέα της ΔΕΗ (πλην δανείων) ήταν 1 δισ. ευρώ το 2010 και διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 στα 2 δισ. ευρώ.
Η επιλογή μάλιστα της κυβέρνησης για απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ –αντί της πώλησης που θα ενίσχυε τη ρευστότητα της εταιρείας με το τίμημα που θα ελάμβανε –θα στερήσει 150 – 200 εκατ. ευρώ ενοποιημένα ebitda σε ετήσια βάση και θα μειώσει περαιτέρω το cash flow. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα βγάλει από πάνω της δάνεια 490 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει μπροστά της δύο λήξεις ομολόγων: Το 2017 ύψους 200 εκατ. ευρώ και το 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι του πρώτου ομολόγου ήταν 4,75% και το κουπόνι του δεύτερου 5,5%. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται και σήμερα η αγορά δίνει αποδόσεις για το μεν πρώτο στο 9,5% και για το δεύτερο στο 12%. Με αυτές τις αποδόσεις η έξοδος στις αγορές καθίσταται απαγορευτική και η εταιρεία θα πρέπει να στραφεί προς τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση αφού τα ρευστά διαθέσιμα είναι λίγα –περίπου 500 εκατ. ευρώ –ώστε να μην τίθεται θέμα αποπληρωμής των ομολόγων.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως μόνο με τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ θα μπορέσει να μειωθεί ο υψηλός δανεισμός της επιχείρησης που προέκυψε ακριβώς από αυτές τις οφειλές αφού η εταιρεία έπρεπε με κάποιον τρόπο να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της. Θεωρούν πως για να επανέλθει στην αφρόκρεμα των αξιόχρεων εταιρειών με καλή αναλογία ebitda προς υποχρεώσεις θα έπρεπε να έχει 2 δισ. λιγότερα δάνεια από ό,τι σήμερα και υποστηρίζουν χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπήρχε η συγκυρία του φθηνού πετρελαίου στα 40 δολάρια, η εταιρεία μπορεί και να είχε ήδη σκάσει».


Αγορά λιανικής
Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγαν και οι δημοπρασίες

Δεδομένης της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, δεν θα υπήρχε χειρότερη στιγμή για να αρχίσουν οι διαδικασίες μείωσης του ποσοστού της στην αγορά λιανικής, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που προβλέπουν τα Μνημόνια. Εως το τέλος του έτους το ποσοστό της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 87,3% και έως το 2020 στο 50%. Να μείνει δηλαδή η επιχείρηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια… μισή. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων και με βαριά καρδιά προχωρεί από τον Σεπτέμβριο στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και νερό, πηγές στις οποίες έχει σήμερα το μονοπώλιο. Σκοπός των δημοπρασιών είναι να δοθεί η πρόσβαση στους ιδιώτες προμηθευτές να αγοράζουν στο κόστος ηλεκτρική ενέργεια από τις παραπάνω πηγές. Η πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτάκη να στήσει εταιρεία με 400.000 πελάτες προς πώληση έχει ουσιαστικά στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν τις απώλειες από τις δημοπρασίες που θα έχει η εταιρεία.
Αυτή την περίοδο η διοίκηση της ΔΕΗ προτάσσει πάγια αιτήματα της εταιρείας ως αντιστάθμισμα στην επικείμενη απώλεια εσόδων που θα αντιμετωπίσει Ζητεί από την κυβέρνηση να καταργήσει το τέλος λιγνίτη που καθιερώθηκε το 2011 και την επιβαρύνει με περίπου 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κυρίως ζητεί να ισχύσουν και στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικά CO2, όπως συμβαίνει και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 επιβλήθηκε τέλος CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή και η ΔΕΗ πληρώνει για ρύπους περίπου 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ