Την πλήρη ομαλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων στη Ρωσία τον τελευταίο μήνα αλλά και την υστέρηση της ζήτησης σε σχέση με την αναμενόμενη κίνηση εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των Ρώσων επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης. «Η έκδοση θεώρησης γίνεται πλέον σε 24 ώρες από τη στιγμή που η αίτηση μπει στο Προξενείο» δηλώνει. «Η διαδικασία έχει ομαλοποιηθεί πλήρως από τα τέλη Μαΐου, με το Προξενείο της Μόσχας να έχει στελεχωθεί με 70 άτομα», τα οποία υποστηρίζουν τις υπηρεσίες για την έκδοση βίζας, από έξι άτομα στις αρχές του 2016. «Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης 6.000-7.000 θεωρήσεων την ημέρα, όμως προς το παρόν δεχόμαστε περίπου 4.000 αιτήσεις ημερησίως» τονίζει ο κ. Ξυδάκης διαπιστώνοντας μια «συγκράτηση» από τη ρωσική αγορά. Ο ίδιος επικαλούμενος σχετικά στοιχεία αποδίδει την κάμψη της ζήτησης στην οικονομική δυσπραγία των Ρώσων αλλά και στην υποτίμηση του ρουβλίου, που καθιστούν δυσπρόσιτους τους ακριβούς προορισμούς του ευρώ.
«Υπηρεσιακή ολιγωρία»


Οπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, το Προξενείο, εκτός από τη στελέχωση των υπηρεσιών του και την επέκταση του χώρου εργασίας από 32 θέσεις σε 62, έχει προχωρήσει και σε βελτίωση του εξοπλισμού και του λογισμικού του. Την ίδια περίοδο, από τον Απρίλιο και μετά, τα visa centers στη Ρωσία αυξήθηκαν από 20 σε 31. Το προσωπικό δε μπορεί να φθάσει άμεσα τα 110 άτομα, με εποχικούς υπαλλήλους. Παράλληλα εκτιμά ότι τα προβλήματα σε σχέση με τη βίζα έχουν περιοριστεί σε ποσοστό 1% και αφορούν κυρίως τον πάροχο (visa center) και την παράδοση της θεώρησης, ενώ εστιάζονται σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η σύμβαση του παρόχου, η οποία τελεί υπό παράταση, λήγει τον Νοέμβριο και ήδη ολοκληρώνεται η φάση ανάδειξης νέου. Πλέον, επισημαίνει ο κ. Ξυδάκης, δίνονται θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας, εφόσον υπάρχει καλή χρήση της πρώτης θεώρησης στο παρελθόν. «Οι μισές θεωρήσεις από τις αρχές Ιουνίου είναι τριετείς και πενταετείς και οι άλλες είναι μονοετείς» λέει, στοιχείο που θα διευκολύνει τους Ρώσους να ταξιδέψουν ξανά στην Ελλάδα.
Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε σε αυτή την καθυστέρηση για τη στελέχωση του Προξενείου και την κάλυψη των αναγκών του; «Υπηρεσιακή ολιγωρία» λέει ο κ. Ξυδάκης.
Οπως υπογραμμίζει, οι απαιτήσεις για τη βιομετρική βίζα ήταν γνωστές από το 2014, όμως ως και το 2015 δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Επικαλείται ωστόσο στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών με βάση τα οποία η Ελλάδα εφέτος έχει αύξηση 25% στην έκδοση θεωρήσεων σε σχέση με την Ισπανία.
Επτά ως δέκα ημέρες


Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2016 εκδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές 120.700 θεωρήσεις, κατά 27% περισσότερες σε σχέση με τις 94.900 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τον εφετινό Μάιο εκδόθηκαν 90.000 θεωρήσεις, 55% περισσότερες από τις 58.000 τον Μάιο του 2015. Τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι οι βίζες θα ανέλθουν σε 120.000 περίπου καθώς εκδίδονται περίπου 4.000 θεωρήσεις την ημέρα. Ο αριθμός αυτός όμως είναι χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις σε σχέση με την κίνηση από τη Ρωσία.
Ο ίδιος με βάση τα στοιχεία από τη Ρωσία και την πρόοδο των θεωρήσεων καταλήγει ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν εφέτος τα νούμερα από τη ρωσική αγορά, ακόμη και αυτά που θεωρήθηκαν μετριοπαθή. Τον Μάιο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας κ. Ολεγκ Σαβόνοφ μιλώντας στο ελληνορωσικό φόρουμ στην Αθήνα εκτίμησε ότι ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα εφέτος μπορεί να ανέλθει στο 1 εκατομμύριο. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι, αν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, αυτός ο αριθμός θα τριπλασιαστεί. Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στην πράξη. Για να γίνει αυτό υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ανατραπεί πλήρως η ροή «και αυτό δεν φαίνεται» λέει ο κ. Ξυδάκης.
Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την υστέρηση από τη ρωσική αγορά, παρότι η διαδικασία έχει ομαλοποιηθεί. «Χρειάζονται περίπου επτά ως δέκα ημέρες για την έκδοση βίζας» συνολικά, σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Mouzenidis Travel κ. Γιώργος Μασμανίδης, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση άλλαξε από τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο «απαιτείται πολύ μεγάλο διάστημα κυρίως στις περιφέρειες της Ρωσίας» και αυτό οδήγησε στο «να ακυρωθούν δρομολόγια από πόλεις της περιφέρειας».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το Προξενείο «εκδίδει γρήγορα τις θεωρήσεις» εστιάζοντας το πρόβλημα στο visa center. «Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στο visa center» εξηγεί ο κ. Μασμανίδης, υποστηρίζοντας ότι εκεί οι ταξιδιώτες «χάνουν χρόνο».
Αλλαξαν προορισμό


Ο Μάιος «πήγε χαμένος και ο Ιούνιος είναι έτσι κι έτσι» σημειώνει, εκτιμώντας ότι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο «τα αεροπλάνα θα γεμίζουν πιο εύκολα, αλλά δεν θα έχουμε επέκταση πτήσεων». Αλλωστε προσδοκά ότι την εφετινή χρονιά η ρωσική αγορά θα διαμορφωθεί «στα ίδια επίπεδα ή και λίγο πιο κάτω. Παρ’ όλα αυτά, τα ίδια νούμερα είναι δύσκολο να κρατηθούν καθώς ο περισσότερος κόσμος έχει αποφασίσει πού θα πάει διακοπές. Και η ρωσική αγορά έρχεται ως τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, μετά όχι» καταλήγει.

«Ακόμη εισπράττουμε το πρόβλημα της βίζας στους Ρώσους»
υποστηρίζει αναφερόμενος στη ροή που παρατηρείται στη Ρόδο το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ και μέλος του ΔΣ της Marketing Greece κ. ΑρηςΣουλούνιας.
«Είναι χαμένη η σεζόν για τους Ρώσους. Οι Ρώσοι αποτελούν σημαντική απώλεια για τη Χαλκιδική» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, αναφέροντας ότι το 2015 ο προορισμός δέχθηκε 70.000 ταξιδιώτες από τη Ρωσία. Ο ίδιος αποδίδει τους λόγους της υστέρησης στα προβλήματα της έκδοσης βίζας τον Απρίλιο και στο υποτιμημένο ρούβλι. Και παρ’ όλο που τονίζει ότι τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής έχουν πολύ ανταγωνιστικές τιμές, εξηγεί ότι «η αναστάτωση που προκλήθηκε στη διαδικασία θεωρήσεων τον Απρίλιο οδήγησε τα τουριστικά γραφεία της Ρωσίας να αλλάξουν προορισμό στην πελατεία τους».


Στροφή σε «φθηνούς» προορισμούς
Μειώθηκαν κατά 50% οι αφίξεις

Τα τελευταία χρόνια η κίνηση από τη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά, αφού από 1,1 εκατ. το 2014 οι ρώσοι τουρίστες περιορίστηκαν σε 512.000 το 2015. Καθοριστικός παράγοντας για τον ρώσο τουρίστα το 2016 θα είναι η τιμή, στοιχείο που δεν ευνοεί «ακριβούς» προορισμούς του ευρώ. Από την τάση της αγοράς προκύπτει ότι τους ρώσους ταξιδιώτες των προηγούμενων ετών σε Τουρκία και Αίγυπτο θα μοιραστούν εφέτος «φθηνοί» προορισμοί, όπως η Βουλγαρία, η οποία διαφημίζει ότι οι τιμές της είναι αντίστοιχες της Αιγύπτου, η Ταϊλάνδη και το Μαυροβούνιο, ενώ και η Τυνησία φαίνεται να απορροφά κάποιο μερίδιο. Πολλοί στρέφονται επίσης σε θέρετρα του εσωτερικού, όπως η Κριμαία και το Σότσι.
Το 2013 εκδόθηκαν 1,2 εκατ. θεωρήσεις από τις ελληνικές αρχές στη Ρωσία. Το 2014 εκδόθηκαν 820 χιλιάδες και το 2015 420 χιλιάδες. Το 2013 το ευρώ αντιστοιχούσε σε 42 ρούβλια, ενώ σήμερα η αναλογία έχει ανέβει σε 74 ρούβλια. Αντίστοιχα, από το 2013 ως το 2015 το μέσο ρωσικό εισόδημα έχει περιοριστεί κατά 40%, από 940 δολάρια τον μήνα σε 558 δολάρια αντίστοιχα. Η ρωσική οικονομία είχε πολύ κακές επιδόσεις το 2015 λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του εμπάργκο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ