Πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία λόγω υποτίμησης της στερλίνας και ανάσχεση των αφίξεων προς την Ελλάδα Βρετανών τουριστών εκτιμά ως βραχυπρόθεσμες συνέπειες του Brexit για τις ελληνοβρετανικές εμπορικές σχέσεις o Ελληνας πρόεδρος (υπάρχει και Βρετανή πρόεδρος) του Ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου κ. Χάρης Οικονομόπουλος.

«Τα προϊόντα που εξάγουμε, όπως προϊόντα διατροφής, πρώτες ύλες, περλίτης κ.α. θα είναι πιο ακριβά για τους Βρετανούς καταναλωτές, όπως και οι διακοπές τους στην Ελλάδα αφού η στερλίνα αποδυναμώνεται σε σχέση με το ευρώ. Μετά τους Γερμανούς οι Βρετανοί είναι δεύτεροι σε όγκο τουρίστες -υπολογίζονται σε 2,5 εκατ ευρώ. Μπορεί η ζημιά για φέτος να μετριαστεί αν πολλοί από αυτούς έχουν ήδη προπληρώσει πακέτα διακοπών», αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος.
Αντιθέτως, όπως τονίζει, θα γίνουν πιο ελκυστικά για τους Ελληνες τα προϊόντα που εισάγουμε λόγω του ισχυρού ευρώ, όπως αυτοκίνητα, είδη ένδυσης και αρκετά βιομηχανικά προϊόντα. Όπως επισημαίνει: «μπορεί το City να είναι η βιτρίνα της βρετανικής οικονομίας αλλά πρόκειται για μια πολυπαραγωγική χώρα με το εμπόριο να βρίσκεται στο DNA των πολιτών. Αλλωστε είναι η πέμπτη οικονομία στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βρετανίας τα τελευταία τέσσσερα χρόνια παρουσιάζουν ύφεση, ως απόρροια της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος αλλά και των «παγωμένων» σχέσεων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της βρετανικής κυβέρνησης.
Όπως υπενθυμίζει: «το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρετανικών εταιρειών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5 δις. ευρώ. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Vodafone, τον Κωτσόβολο ( θυγατρική της Dixons), τη Unilever, την Dolphin Capital έγιναν με χρήματα που αντλήθηκαν από το χρηματιστήριο του Λονδίνο».

Από τότε λόγω του ρίσκου της χώρας και της αστάθειας της οικονομίας τα προς επένδυση ποσά έχουν μετριαστεί αισθητά.
Όπως αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος, η Βρετανία είναι από τους ιδρυτικούς «μετόχους» και πάντα ήταν παραστάτης της ενωμένης Ευρώπης. «Θεωρώ ότι το ΟΧΙ των περίπου 17 εκατ. Βρετανών δεν αφορά την Ευρώπη, αλλά την Ευρώπη αυτής της περιόδου που παρουσιάζει δημοκρατικό έλλειμμα και έχει περάσει υπερεξουσίες σε γραφειοκράτες πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.