«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Το β’ εξάμηνο θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η ανεργία έχει αρχίσει αργά αλλά σταθερά να αποκλιμακώνεται» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά μας έχουμε εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας και οι εταίροι μας θα πράξουν το ίδιο.

Πρέπει να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και ενόψει αυτού πρέπει να θυμίσω και την άποψη του Γιούνκερ ότι «στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε συμφωνούσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι». Ακούγονται απόψεις που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη μη προστασία της εργασίας, υποστήριξε.

H ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας αλλά αντίθετα στην επένδυση σε αυτήν και την καινοτομία. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε και το πακέτο Γιούνκερ έχοντας υποβάλλει προς δανειοδότηση τα πρώτα 42 έργα ύψους 5,4 δισ. €.. Ελπίζουμε ότι οι εγκρίσεις σε χώρες σε κρίση θα έχουν προτεραιότητα. Ολοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τον επενδυτή. Προχωράμε στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, πάταξη φοροδιαφυγής, ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας, δημιουργία ενός απλού και ξεκάθαρου φορολογικού συστήματος…. Στόχος η δόμηση ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Συζητήσαμε, επίσης, με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την πολιτική της. Στόχος δεν είναι να σώζουμε χώρες στο παρά πέντε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματική κρίση. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε γι’αυτήν.

Συζητήσαμε και για την προσφυγική κρίση. Αυτή η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού. Η Ελλάδα παλεύει για να αναδείξει ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης και το ανθρώπινο πρόσωπο. Στο πνεύμα αυτό ενισχύσαμε την συνεργασία μας με την Τουρκία. Οι ροές έχουν μειωθεί όπως και οι θάνατοι στα νερά του Αιγαίου.

Με τον Πρόεδρο Γιούνκερ συζητήσαμε και το Κυπριακό ζήτημα. Τονίσαμε την στήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού,με βάση τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ. Δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει ότι θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε όλο τον κυπριακό λαό, χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.Λύση που θα δίνει προοπτική σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η σχέση των δύο ανδρών είναι σχέση ειλικρίνειας, καθώς οικοδομήθηκε σε δύσκολες συγκυρίες.

«Θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω τον Πρ.Γιούνκερ για την σταθερή σχέση του με την Ελλάδα που σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι είναι εξαιρετική χαρά να βρίσκεται στην Ελλάδα που αγαπά πολύ.

Εδώ έχω πάντοτε την ευκαιρία να συζητώ. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα και το θάρρος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο φτωχών. Ερχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάδο. Η ΕΕ είναι φίλη της Ελλάδας.

Πριν από ένα χρόνο ολοκληρώσαμε και λύσαμε μια σημαντική διαφωνία ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ με την Ελλάδα. Η Ευρώπη και η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα. Ποτέ δεν συμφώνησα με αυτούς που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Το πρόγραμμα σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η Ελλάδ. Είναι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, της δημόσιας διοίκησης.

Θέλω η ηγεσία της Ελλάδας να έχει την κυριαρχία του προγράμματος. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει προσπάθειες όχι ως τίμημα στις Βρυξέλλες αλλά για το μέλλον των νέων. Ο κ. Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του και εμείς είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Οσον αφορά στην προσφυγική κρίση ο κ. Γιούνκερ τόνισε τις προσπάθειες των Ελλήνων. Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι όλοι καταβάλουμε προσπάθειες για να δοθεί τέλος σε αυτή την τραγωδία. Υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης ζητώντας την βοήθεια όλων των κρατών μελών.

Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, είπε αλλά συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και η νομοθεσία να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές».

«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος», συμπλήρωσε.

«Η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στο επενδυτικό σχέδιο. Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουμε κινητοποιήσει επενδύσεις 315 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης σημειώνοντας ότι «καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και έναν αληθινό υποστηρικτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν».

«Η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να οδηγηθούμεσε μια δίκαιη ανάπτυξη».

«Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε πέρυσι με την ίδια σοφία θα κινηθούμε στο εξής ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι δύο τους συναντήθηκαν συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουν τις γωνίες. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι ακόμη ικανοποιητική, είπε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμιζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και απελευθερώνονται κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα.

«Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλλει στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε στο σημείο αυτό, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουν για τους νέους που αποτελούν την ελπίδα «για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό». «Και εξ ορισμού και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή περίοδο η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο καλά οργανωμένο», είπε ο κ. Γιούνκερ και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον βαθύτατο θαυμασμό του για το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού ιδίως του πιο ευπαθούς στρώματος της ελληνικής κοινωνίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, διότι όλα έχουν διευθετηθεί», είπε και ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση.

«Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει κάθε Έλληνας», ανέφερε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες. «Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την Ελλάδα

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έγινε στις (11:00) ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρόεδρο της Κομσιόν και τον ευχαρίστησε για την στήριξη του στον ελληνικό λαό.

«Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση με βάση του κανόνες του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης». «Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα» πρόσθεσε με νόημα.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία.

«Εύχομαι και ευχόμαστε η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην ΕΕ. Εμείς οι Ελληνες με πολύ μεγάλες θυσίες ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Αυτό πρέπει να κάνει και η Μ. Βρετανία. Πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι τιμή να είσαι μέλος της ΕΕ, αλλά πρέπει να τηρείς και τις υποχρεώσεις σου ως μέλος…» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Συχνά μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του φιλοσόφου Πασκάλ ο οποίος έλεγε πως μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί που ταιριάζουν. Και η Ελλάδα και η Ευρώπη πάνε μαζί» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

«Γι’ αυτό αξιοποίησα όλα τα μέσα που είχα στη διάθεσή μου για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν παρακολούθησα την λογική εκείνων που ήθελαν την Ελλάδα να απομακρυνθεί από το ευρώ. Τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε. Θα ήταν απολύτως παράδοξο να βγει η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στον δρόμο της ευημερίας. Αυτή την Ελλάδα αγαπώ που είναι προσανατολισμένη στον ευρωπαϊκό δρόμο. Ευχαριστώ που με στηρίξατε. Ηταν σημαντικό να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν κοντά μου σε αυτή την προσπάθεια. Οι προσπάθειες αναγνωρίζονται, η δόση εκταμιεύεται και για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής. Η συζήτησή μας θα αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι εκτεθειμένη περισσότερο από άλλες χώρες στην προσφυγική κρίση.

«»Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια στην προσφυγική κρίση και θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες στην υποδοχή των προσφύγων. Θα βρούμε τον τρόπο ώστε οι προσπάθειες να γίνουν πιο εποικοδομητικές. Είμαι απολύτως ικανοποιημένος. Θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Ελληνες και Ευρωπαίους οι οποίοι αγνοούν όσους χειμάζονται στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα τίμημα που οφείλει να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών που αύριο θα εμψυχώσουν. Ζήτω οι Ελληνες. Υπάρχει και ένα μήνυμα ελπίδας. Εάν κάνουμε σωστά αυτό που επιτάσσει η πραγματικότητα θα προσφέρουμε χρήσιμη υπηρεσία στις υπόλοιπες γενιές».

«Μου αρέσει να λέω ότι δεν είμαι απολύτως αντικειμενικός όσον αφορά στην Ελλάδα, διότι πάντοτε οι εκφράσεις μου χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, ενώ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Ελληνες και μου αρέσει να υποστηρίζω ότι απ’ όλους του πολιτικούς άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη, νιώθω ότι γνωρίζω καλύτερα τους Ελληνες» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.