Στον στρατό υπάρχει μία ρήση: «Η πρώτη βολή προειδοποιητική, η δεύτερη στο ψαχνό». Αυτό φαίνεται πως προσπαθεί να εφαρμόσει και η Εφορία, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και από την εμπρόθεσμη καταβολή φόρων και εισφορών.
Η συμφωνία με τους εταίρους περιλαμβάνει δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών για εφαρμογή αυστηρότερων ρυθμίσεων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
Ηδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση λογαριασμών με στόχο την είσπραξη μέρους των 15 δισ. ευρώ που χρωστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η δέσμευση λογαριασμών 121.109 οφειλετών στο ΙΚΑ, 29.792 οφειλετών στον ΟΓΑ και 1.604 στο ΕΤΑΑ, ενώ μαζί με τους μεγάλους κακοπληρωτές της εφορίας ο αριθμός ξεπερνά τις 200.000.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί στην πλήρη τους μορφή διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια (από το 2011 και μετά) αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πλήρη τους ανάπτυξη.
Οπως για παράδειγμα οι μαζικές εντολές για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς σε οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους, ο συμψηφισμός επιστρεφόμενων φόρων με άλλες μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.τ.λ.

Ηδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να καλούν τηλεφωνικά 81.000 οφειλέτες για να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Κινητοποίηση

Το υπουργείο Οικονομικών μετά και τη θέσπιση των νέων μειωμένων ορίων για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων κ.τ.λ. έχει κινητοποιήσει τον μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές παρελθόντων ετών για να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης» ή να μην απαιτήσουν οι δανειστές να έρθουν «μπροστά», δηλαδή πριν από το τέλος του 2016, μέτρα που έχουν ψηφιστεί να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 (π.χ. φόρος στα καύσιμα και στα τσιγάρα).
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με βαθιά γνώση των θεμάτων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αρχικά ρίχνει την προειδοποιητική βολή, δηλαδή στέλνει μαζικά μηνύματα-προσκλήσεις στους οφειλέτες γνωστοποιώντας τους ότι έχουν χρέη στο Δημόσιο. Το ίδιο κάνει και μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.
Kαλεί με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους που μπορεί να είναι από 30 ευρώ και άνω. Για όσους φορολογουμένους αγνοήσουν την πρόσκληση αυτή το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δεύτερη φάση που δεν είναι άλλη από το να στοχεύσει απευθείας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματά τους και ταυτόχρονα να προχωρήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης.
Ωστόσο, προτού προχωρήσει στην «αφαίρεση» από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη του ποσού που χρωστά, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει μία τελευταία ευκαιρία στον οφειλέτη δίνοντας εντολή στην τράπεζα να δεσμεύσει τα χρωστούμενα για ένα χρονικό διάστημα και όχι να τα κατασχέσει αμέσως.
Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί ούτε σε αυτή την τελευταία ευκαιρία και δεν εξοφλήσει οικειοθελώς το χρέος του ή δεν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, προχωρεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή της αφαίρεσης του ποσού από τον λογαριασμό του.
Αύξηση των δόσεων

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε συζητήσεις με τους θεσμούς ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για όσους επιθυμούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση. Στόχος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα να αυξηθούν σε 24 έντοκες δόσεις.
Επίσης γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ευνοϊκό καθεστώς για τις συνεπείς επιχειρήσεις, ώστε «να μην πνιγούν στα χρέη», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας. Σχεδιάζεται η κάθε επιχείρηση να διαθέτει έναν ακατάσχετο λογαριασμό, με την προϋπόθεση όμως σε αυτόν να καταλήγουν όλες οι συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος εκ μέρους των πελατών της.
Μαζικές αποστολές

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αποφασισμένοι ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει οικειοθελής συμμόρφωση των οφειλετών, δηλαδή δεν υπαχθούν σε ρύθμιση ή δεν πληρώσουν τα χρέη τους το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσουν μαζικές αποστολές κατασχετηρίων σημειωμάτων. Μάλιστα ειδικά για τους μεγάλους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει μία έκπληξη: να δημοσιεύσει τα ονόματά τους σε ειδικούς καταλόγους και να παραμείνουν στη δημοσιότητα ώσπου να αποφασίσουν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Επίσης ενεργοποιείται διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2011 αλλά στην ουσία ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πλήρη μορφή της. Η διάταξη αυτή προβλέπει τον άμεσο συμψηφισμό επιστρεφόμενων ποσών με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης με πρόσφατες δηλώσεις του προτρέπει τους πολίτες ανεξάρτητα αν χρωστούν ή όχι να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Taxis (www.gsis.gr) και να δηλώσουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.
Με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα, μειώθηκε το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του μισού αυτών και για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ. Παράλληλα μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ