Οι επιχειρηματίες, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την ομάδα των δανειστών, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα όσα πρόκειται να συμβούν και να μαντέψουν το νέο τοπίο της ελληνικής οικονομίας που διαμορφώνεται.
Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητούν τον δικό τους ρόλο. Ομως, παρά την αίσια έκβαση της αξιολόγησης, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι παθογένειες και οι αντινομίες της ελληνικής οικονομίας έχουν ξεπεραστεί.
Η εμπιστοσύνη


Την προσεχή Τρίτη, 21 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας στην ετήσια συνέλευση του κορυφαίου επιχειρηματικού συνδέσμου –παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ –σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να τονίσει πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν αρκεί. Για να το πούμε ακόμη πιο καθαρά. Με αυτό το μείγμα πολιτικής και την ανόρεκτη εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».
Είναι προφανές ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν φέρεται διατεθειμένος να συντηρήσει άλλο το κλίμα αναμονής, το οποίο στη διάρκεια των τελευταίων μηνών είχε σχεδόν παραλυτικές συνέπειες. Παράλληλα πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΒ –του οποίου η θητεία πρόκειται να ανανεωθεί για μία ακόμη διετία –θα τονίσει με έμφαση: «Σε αυτή την προσπάθεια όλοι έχουμε κάτι να προσθέσουμε, όταν λειτουργούμε εποικοδομητικά» για να διευκρινίσει ότι «όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη χάραξη μιας κοινής πορείας για να επιλυθεί το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της χώρας: η έλλειψη εμπιστοσύνης».
Ιδιωτικά κεφάλαια


Θα εξηγήσει «γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, δεν μας εμπιστεύονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας, οι επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται το κράτος και η κοινωνία δεν εκτιμά τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Χτίζοντας εμπιστοσύνη θα απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».
Βέβαια ο κ. Φέσσας θα επισημάνει ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει ούτε με δανεικά, ούτε μόνο με ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν σε μια χώρα που έχει σχέδιο, στόχους και εργαλεία. Προπάντων όμως χρειάζεται συνεργασία».
Για αυτό και χρειάζεται «όλοι μαζί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, κράτος, φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να χαράξουμε μια στρατηγική που θα συνδυάζει στόχους και δυνατότητες και θα αξιοποιεί όλους τους πόρους στο ανθρώπινο δυναμικό, στις επιχειρήσεις και στους δημόσιους φορείς. Μια στρατηγική που θα εντοπίζει προβλήματα, εμπόδια και δυσκολίες και θα προτείνει λύσεις».
Εξορθολογισμός


Ο κ. Φέσσας θα αναφέρει ότι απαιτούνται η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων με ιδιωτικοποιήσεις, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές, δίκτυα, logistics.
Απαιτούνται η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το άνοιγμα των αγορών, ενεργειακή ένωση, η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, η αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων –είναι ανάγκη να περιοριστούν το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και η υψηλή αδήλωτη εργασία –και εν τέλει να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
ΟΜΙΛΙΕΣ
Παυλόπουλος, Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γιούνκερ στη γενική συνέλευση
Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πρόκειται να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Θεόδωρου Φέσσα και να ανανεωθεί η θητεία του.
Στο δεύτερο μέρος της γενικής συνέλευσης θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην απογευματινή εκδήλωση της συνέλευσης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Το σύνθημα της γενικής συνέλευσης είναι «Δυναμικές Επιχειρήσεις – Ανάπτυξη για όλους», το οποίο δεν είναι σαφές –μένει να αποσαφηνιστεί –πόσο ταυτίζεται με τη «Δίκαιη Ανάπτυξη», το σύνθημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ πρόκειται να ανανεωθεί με πέντε νέα μέλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ