Σε ευθεία αμφισβήτηση της συμφωνίας της 24ηςΜάιου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,μετά την ολοκλήρωση τουEurogroup, δείχνοντας πως το Ταμείο αμφισβητεί ξεκάθαρα τα μέτρα και τους χειρισμούς της ευρωζώνης στο θέμα αυτό. Μάλιστα, οι αναφορές της έφεραν σε δύσκολη θέση τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσπάθησε να ανταπαντήσει αμήχανα, χωρίς επιτυχία.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει τη συμφωνία της 24ηςΜαΐου για το ελληνικό χρέος η Christine Lagarde απάντησε με τρόπο που πάγωσε την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου: «Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε; Η απάντησή μου βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που σας αντέτεινα», είπε στη δημοσιογράφο που απεύθυνε το ερώτημα.

Η ίδια ανέφερε πως το ΔΝΤ βλέπει μεν θετικά τη συμφωνία Ευρώπης και Ελλάδας, προσδοκά δε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις νέες δεσμεύσεις που θα έρθουν.

AdTech Ad

«Όταν έρθει η ώρα, θα επανεκτιμήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις της ανάλυσης της χώρας και θα κρίνουμε ποιες είναι οι αναγκαίες διεργασίες σχετικά με το χρέος», σημείωσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το εάν βρίσκει ικανοποιητική ή όχι τη συμφωνία του Μαΐου είπε πως είναι δύσκολο για το ΔΝΤ να σχολιάσει μία συμφωνία στην οποία δεν μετέχει. Στο σημείο αυτό ο Jeroen Dijsselbloemανέφερε πως το ΔΝΤ είχε ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για να λάβει την απάντηση πως το ΔΝΤ δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα με την Ελλάδα.

«Ισχύει πως εκπροσωπούμασταν στοEurogroupτου Μαΐου. Αυτό που λέω είναι πως όντως υπήρξαν κάποιες προτάσεις μέσα στη συμφωνία, αλλά ότι πιστεύω πως για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα πρέπει να συντάξουμε νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που να καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις», επεσήμανε.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Γερούν Ντάισελμπουμ είπε πως η ευρωζώνη ενστερνίστηκε πολλές από τις ανησυχίες του Ταμείου και τις ενσωμάτωσε στη συμφωνία. «Δεχτήκαμε πως θα υπάρξουν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ακούσαμε επίσης την ανησυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% και δεχτήκαμε να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας δεδομένου ότι δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, περαιτέρω αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018», σημείωσε. Για να σπάσει δε τον πάγο δικαιολόγησε την επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας πως είναι άδικο να την ρωτούν εάν είναι αρκετά τα μέτρα για το χρέος αυτή τη στιγμή, κάτι που ούτε ο ίδιος δεν ξέρει.