Mε ένα tweet η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση του του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η υπογραφή χθες του MoU και το πράσινο φως από το συμβούλιο των διοικητών του ESM.

Η ανακοίνωση του ESM

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε σήμερα την δεύτερη δόση από τα 10,3 δισ. ευρώ του Μηχανισμού προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενέκρινε την πρώτη εκταμίευση αυτής της δεύτερης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για εξυπηρέτηση του χρέους της και προκειμένου να αποπληρώσει ορισμένες εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η απόφαση του ΔΣ του ESM έρχεται μετά την ολοκλήρωση όλων των prior actions από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Έχει ψηφίσει νόμους που θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη στα μέτρα αυτά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη.

Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι κατ’ αρχήν πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από την συνεχιζόμενη εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την πλευρά της Ελλάδας».

Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς οροσήμων και την ικανοποιητική εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα φθάνει τα 28,9 δισ. ευρώ, από 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα. Ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 170,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.



Δόθηκε το πράσινο φως σε επίπεδο Συμβουλίου Διοικητών για την εκταμίευση της δόσης

Δόθηκε το πράσινο φως σε επίπεδο Συμβουλίου Διοικητών (υπό τον Γ.Ντάσελμπλουμ και των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, καθώς όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, ενέκριναν το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση να μετατίθετο για αύριο, καθώς -όπως είπε- εκκρεμούν τέσσερα πολύ μικρά ζητήματα. Ωστόσο, η μικρή εμπλοκή ξεπεράστηκε και η απόφαση ελήφθη.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών ΥποθέσεωνΠιερ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο σημείωσε: «Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ., που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη». Παράλληλα πρόσθεσε πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος». Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.

Τη σφραγίδα για την εκταμίευση θα βάλει αύριο (Παρασκευή) το ΔΣ του ESM και τα 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα του Αγίου Πνεύματος.

Την Δευτέρα η εκταμίευση €7,5 δισ. από τον ESM

Την Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρώτη υπο-δόση των 7,5 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Η συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ESM η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14.00 ώρα Ελλάδας στο Λουξεμβούργο αναμένεται να επιβεβαιώσει και τυπικά την εκταμίευση δίνοντας το πράσινο φως ενώ θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση και θα υπάρξουν δηλώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Το Eurogroup που ακολουθεί στις 16.00 ώρα Ελλάδας δεν θα ασχοληθεί επί της ουσίας με το θέμα της δόσης εφόσον όλα έχουν ουσιαστικά κριθεί.
Δόση από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναμένεται καθώς παραμένει η γνωστή διαφωνία του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της διαχείρισης του χρέους.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την Παρασκευή την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρ 20 Ιουνίου.

Σήμερα Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα εγκρίνουν -πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup- το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη για την ετήσια συνέλευσή τους και πρόκειται να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ελλάδα μετά την υιοθέτηση των συμφωνηθέντων από τη χώρα. Η έγκριση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης από τον ESM.

Τα 7,5 δισ. αποτελούν μέρος από τα 10,3 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τους δανειστές της τον Μάιο. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. θα καταβληθούν τους επόμενους μήνες.

Συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς Ελλάδα

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών και η αξιολόγηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου ΙV του καταστατικού του είναι τα θέματα που απασχολούν το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, καθώς η επικύρωση και τυπικά της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία θα λάβει χώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις βάσει αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, η Ευρωομάδα θα εξετάσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απειλούν την βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης, εστιάζοντας την προσοχή της στους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροοικονομική και δημογραφική αβεβαιότητα.

Στόχος της συζήτησης είναι ο τρόπος περιορισμού των κινδύνων αυτών μέσω των κυβερνητικών πολιτικών.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Ταμείου σε σχέση με τις προοπτικές και τα μέτρα όσον αφορά την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ επιβλέπει τις οικονομίες και της πολιτικές των μελών του (συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης) και εκδίδει κάθε χρόνο αξιολόγηση και συμβουλές σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του.