Βερολίνο, ανταπόκριση

Ναι μεν – αλλά. Αυτή τη σιβυλλική απάντηση έδωσε σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής στο αίτημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ανάψει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της τρέχουσας δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Υπερισχύει το „ναι“» επεξηγούσε πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. «Το „αλλά“ , αναφέρεται σε ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα, που δεν έχει ακόμη εφαρμόσει η Αθήνα, προτίθεται όμως να το κάνει τις επόμενες ημέρες». Τον τελευταίο λόγο πάντως, πρόσθεσε, έχει η Επιτροπή των Βρυξελλών. Μόλις αυτή πιστοποιήσει, ότι η Αθήνα τήρησε τα υπεσχημένα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα δώσει το «ναι» μέσω του προεδρείου της – μια πρόσθετη συνεδρίαση του οργάνου δεν θεωρείται αναγκαία.

Η συζήτηση για το θέμα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού το απόγευμα της Τετάρτης ήταν, σύμφωνα με παριστάμενο, σύντομη και χωρίς προστριβές. «Κόντρες υπήρξαν πριν μια εβδομάδα» έλεγε. «Τότε οι εκπρόσωποι των Πράσινων και της Αριστεράς (Linke) άσκησαν οξεία κριτική στο τρίτο μνημόνιο και στη διαδικασία αξιολόγησης. Σήμερα αρκέστηκαν σε επιγραμματική παρουσίαση των θέσεων τους».

Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι η εκταμίευση της δόσης (καταρχάς 7,5 δισ. προς τα τέλη Ιουνίου, τα υπόλοιπα στις αρχές φθινοπώρου) δεν πρόκειται να μείνει για πολύ μετέωρη. «Είναι θέμα ημερών» διαβεβαίωσε η πηγή. Μετά το αναμενόμενο «ναι» των Βρυξελλών, η υπόθεση θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης ESM, το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών Τόμας Στέφεν, που εκπροσωπεί τον κ.Σόιμπλε στο ESM, έχει πάρει ήδη από τον τελευταίο την σχετική οδηγία.

Στο Βερολίνο, οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές γιορτάζουν το γεγονός ως στρατηγική νίκη του γερμανού υπουργού οικονομικών. «Ο Σόιμπλε επέβαλε τη γραμμή του σε όλο το μέτωπο» λέει ένας από αυτούς. «Οι Έλληνες εκπλήρωσαν για πρώτη φορά τόσο τέλεια τις υποχρεώσεις τους – και μάλιστα προτού πάρουν τη δόση τους, και όχι μετά».