Δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να ανοίξουν άμεσα μετά το μνημόνιο συνεργασίας για το Ελληνικό που υπεγράφη εχθές, ενώ σε πλήρη εξέλιξη το έργο αναμένεται να απασχολήσει περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων. Παράλληλα σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Την αποφασιστικότητα με την οποία στηρίζει την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση εξήρε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης (MoU) για το Ελληνικό. Mιλώντας στoν ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε σε ένα χρόνο και δύο – τρεις μήνες όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία 5 – 6 χρόνια».

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Ήταν μία συζήτηση που κράτησε καιρό, από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν μία ομάδα, η οποία δούλεψε μεγάλο χρονικό διάστημα με επικεφαλής τον κ. Φλαμπουράρη, η οποία δούλεψε παραγωγικά. Στο τέλος βεβαίως υπήρξε, μέχρι να κλείσει το τελικό κείμενο, υπήρξαν στιγμές που έπρεπε να λυθούν αρκετά προβλήματα. Πρέπει να πω ότι υπήρχε πολύ καλή θέληση και από την πλευρά των επενδυτών και το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό.»

Ο Στ.Πιτσιόρλας τόνισε: «Όποιος και να κυβερνούσε αυτά τα προβλήματα θα υπήρχαν. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ούτε απεργίες ούτε αντιδράσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλο για τη χώρα και το Ελληνικό. Υπάρχουν βεβαίως τα προβλήματα της φορολογίας που δημιουργούν θέματα, παρά ταύτα όμως, φαίνεται ότι όλοι κρίνουν ότι ήρθε η στιγμή να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Και αυτό θα το αξιοποιήσουμε.

»Παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από πολλές πλευρές, παρά τις διαφωνίες, το καινούριο στοιχείο σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι σε ένα χρόνο και δυο- τρεις μήνες έχει γίνει τόση δουλειά όση δεν έγινε τα προηγούμενα πέντε- έξι χρόνια. Αυτή, δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί! Είναι η αποφασιστικότητα με την οποία στηρίζει αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση. Αυτό που κρίνει την κυβέρνηση και τα πράγματα είναι αν τελικώς, ό,τι αποφασίζεται, υλοποιείται. Και μέχρι στιγμής υλοποιείται.»

Σε ό,τι αφορά καθαυτό το έργο για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε: «Νομίζω ότι αρχές του ’17 θα έχουμε ξεκινήσει. Στα 12 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, στη πρώτη πενταετία να γίνει το μεγάλο μέρος των έργων υποδομής και επίσης το τίμημα να καταβληθεί το 50% μέχρι το ’18 που μας καίει πάρα πολύ για τα θέματα των υποχρεώσεών μας».

Σχετικά με το ύψος της επένδυσης, ανέφερε: «Μεγαλώσαμε κατά πολύ το συνολικό ύψος της επένδυσης. Αποδέχτηκαν οι επενδυτές να κάνουν μία σειρά από έργα που δεν περιέχονταν στην προηγούμενη σύμβαση, όπου το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 7 δις. Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ μεγάλο.»

Για τη χωροθέτηση του έργο, είπε: «Μπροστά στο Ελληνικό υπάρχει παραλία 3 χλμ. Εκεί υπήρχε ο φόβος ότι θα χτιστούνε σπίτια και δεν θα υπήρχε καμία πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα. Αυτά τα θέματα διευκρινίστηκαν και λύθηκαν. Η κάλυψη 15% στην παραλία μπροστά, μεγάλα κομμάτια ανοιχτά, ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.

»Το δεύτερο είναι ότι ουσιαστικά από τα 6.000 στρέμματα που είναι όλη η έκταση περίπου τα 3.000 στρέμματα θα είναι πράσινο και ανοιχτοί χώροι. Θα υπάρξει πρόσβαση όλων στην περιοχή αυτή. Θα οργανωθεί ένα τεράστιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που θα συνδέει όλες τις περιοχές με όλα τα σημεία της έκτασης.»

Για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο συνεργασίας για το Ελληνικό που θα περάσουν στη σύμβαση και οι οποίες «βελτιώνουν κατά πολύ την όλη εικόνα», όπως είπε, αναφέρθηκε ο κ. Πιτσιόρλας το πρωί της Τετάρτης.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ:

Κυρίαρχη παράμετρος του σχεδιασμού του Έργου είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Η επιλογή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου FOSTER + PARTNERS, καθώς και των ARUP, Charles Anderson Landscape Architecture (USA) και πλήθους Ελληνικών εξειδικευμένων μελετητικών εταιρειών, προστατεύει το στρατηγικό όραμα του φορέα της ανάπτυξης, που έχει στόχο την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των χρηστών της.

Συγκεκριμένα οι βασικές αρχές σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

· Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, 2.000.000 τ.μ., το οποίο εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα παρέχοντας στους κάτοικους των γειτονικών Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας εύκολη πρόσβαση στο πάρκο.Ο σχεδιασμός του πάρκου έχει επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ιστορίας του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, hangars) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκθεσιακό κέντρο, μουσεία).

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του Πάρκου προβλέπει:

Τη δημιουργία ενός ανεκτίμητου πνεύμονα πρασίνου, που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής, εκτιμάται δε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της περιοχής και στην ενδυνάμωση του τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.

Την ανάπτυξη πρότυπων αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων ως υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομίας του 2004.

Την αξιοποίηση των τμημάτων των διαδρόμων τροχοδρόμησης/απογείωσης/προσγείωσης του Αεροδρομίου για τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής.

· Την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική εικόνα του έργου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου μέσω της πραγματοποίησης σημαντικών λιμενικών έργων για τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του 1 χ.λ.μ., που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας τοπόσημο, ένα ενυδρείο. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (ξενοδοχειακών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων), καθώς επίσης και πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων. Έμφαση θα δοθεί, στην ανέγερση ενός πύργου κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, που θα αποτελέσει σημείο προορισμού (landmark destination) και τοπόσημο του παράκτιου μετώπου.

· Την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με ποικίλες νέες χρήσεις, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνούς εμβέλειας ιδρύματα υγείας και έρευνας, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο, στοχεύοντας στην ανάδειξη του έργου ως προορισμού εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως, θα συμπεριληφθούν χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Κανό – Καγιάκ), καθώς και οικιστικές αναπτύξεις.

Ας σημειωθεί ότι, σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 τ.μ. το Πάρκο, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοικτοί χώροι στο Ακίνητο θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ., ενώ θα υλοποιηθεί και ένα διευρυμένο δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων εκτιμώμενου μήκους 50 χ.λ.μ. που θα συνδέεται με τα μέσα σταθερής τροχιάς για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο ακίνητο χωρίς τη χρήση Ι.Χ., διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία απευθείας προσβάσεων στο Πάρκο και την Παραλία από και προς τους όμορους δήμους. Η ανάπτυξη δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας περίκλειστης προνομιούχου περιοχής, αλλά μιας ευρείας και προσπελάσιμης ζώνης της μητροπολιτικής περιοχής, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν μερίδιο στην αναβάθμιση της συλλογικής ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής, την οποία θα επιφέρει το έργο.

TA ΟΦΕΛΗ

Η ανάπτυξη του Ελληνικού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την πόλη της Αθήνας, όσο και για τη χώρα ευρύτερα, σε μια σειρά αξόνων όπως είναι το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Οικονομία.

1. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και η εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής πιστοποίησης των έργων και εγκαταστάσεων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, αποτελούν βασικά κριτήρια για το σχεδιασμό των έργων. Ειδικότερα, πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπλαση με πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης, μικρότερο του 0,5, συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30% και εισφορά σε γη. Μια πολεοδόμηση, δηλαδή, πολύ πιο ήπια όχι μόνο από τη συνηθισμένη στους όμορους δήμους και στην Αττική, αλλά και σε συμφωνία με τα καλύτερα πρότυπα παγκοσμίως.

Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου, μοναδικού λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ανάπτυξης. Το Μητροπολιτικό Πάρκο εκτάσεως 2.000.000 τ.μ. (2.000 στρέμματα) θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (1.420 στρέμματα) και σημαντικά μεγαλύτερο από άλλα ελληνικά πάρκα όπως, για παράδειγμα, τον Εθνικό Κήπο (160 στρέμματα), το Πεδίο του Άρεως (270 στρέμματα), το Κτήμα Συγγρού (950 στρέμματα) και το Πάρκο Τρίτση (1.000 στρέμματα). Η έκταση θα χαρακτηρίζεται από βλάστηση, που αναδεικνύει το μεσογειακό κλίμα και τη χλωρίδα της Αττικής.

Με την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός χώρου ανοιχτού στο κοινό και χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση των πολιτών, αναμένονται σημαντικά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά (π.χ. βελτίωση μικροκλίματος περιοχής) όσο και κοινωνικά (γνωριμία του επισκέπτη, κατοίκου, εργαζόμενου, οικογενειάρχη, με μία νέα εμπειρία ζωής που συμπεριλαμβάνει τον αθλητισμό, την αναψυχή και την ευεξία, τη διασκέδαση, τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, διαδρομές περιπάτου, ποδηλατοδρόμους, κ.λ.π. μέσα στο πάρκο).

Επιπλέον, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και η σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα αποτελούν επίσης, σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό στόχο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Τέλος, βασικές προϋποθέσεις του έργου είναι ο σεβασμός στο ευρύτερο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο, στο κλίμα και στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου, μέσω π.χ. της ανάδειξης και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, της διατήρησης – αναπαλαίωσης κτιρίων ιστορικής σημασίας, της αξιοποίησης / μετασκευής μέρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και της σωστής διαχείρισης όμβριων και υπόγειων υδάτων.

2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Η ανάπτυξη του Ελληνικού θα επιφέρει σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη για την ελληνική κοινωνία σε πολλά επίπεδα.

Όντας μια πρότυπη / παραδειγματική αστική ανάπτυξη προσφέρει τη σημαντική δυνατότητα για μια σύγχρονη πολεοδόμηση εντός του αστικού ιστού, με σωστό και στρατηγικό σχεδιασμό των χρήσεων γης και κατάλληλη κατανομή δημόσιων και κοινωφελών χώρων για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ένταξη στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) σημαντικών εκτάσεων για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις (π.χ. παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας) όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της ανάπτυξης, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων περιοχών ή/και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου.

Θα υλοποιηθούν επιπλέον, με επιβάρυνση του Επενδυτή σημαντικά έργα υποδομών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού €1,5 δις, τα οποία και επαυξάνουν το οικονομικό όφελος του Έργου. Ενδεικτικά αναφέρονται: κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου και όλων των κοινόχρηστων ανοικτών, πράσινων και ελεύθερων χώρων και όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, η υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, η υλοποίηση των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σημαντικά λιμενικά έργα για την αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου και τη δημιουργία ελεύθερης παραλίας 1χ.λ.μ., αντιπλημμυρική προστασία της έκτασης μέσω των έργων διευθέτησης των υδατορεμάτων, δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων και συνδεσιμότητά τους με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, η υλοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, η αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτιρίων κ.α.

3. Οικονομικά Οφέλη

ΑΜΕΣΑ ΟΦΕΛΗ

1. Καταβολή στο Δημόσιο € 915 εκατ. σε δόσεις σε διάρκεια 10 ετών, εκ των οποίων η πρώτη δόση είναι €300 εκατ., για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και την εκμετάλλευση της περιοχής για 99 χρόνια.

2. Επενδυτικές υποχρεώσεις αξίας €4,6 δις σε βάθος 15ετίας.

3. Απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο του 30% των καθαρών κερδών, πλέον μιας ελάχιστης απόδοσης για τα 99 χρόνια της διάρκειας της σύμβασης.

4. Έσοδα από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης του καζίνο, καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση.

5. Έσοδα για το ελληνικό δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή & λειτουργία), που υπολογίζονται σε σύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι ακινήτων, ΦΠΑ) πάνω από €13,5 δις (μελέτη ΙΟΒΕ)

6. Υλοποίηση έργων υποδομής ενδεικτικού προϋπολογισμού έως €1,5 δις και ανάληψη από τον Επενδυτή της ευθύνης συντήρησης και ασφάλειας του Μητροπολιτικού Πάρκου, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της Σύμβασης.

ΕΜΜΕΣΑ ΟΦΕΛΗ

1. Την αναμενόμενη συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, που θα είναι της τάξης του 2,3% (μελέτη ΙΟΒΕ). Πρόκειται για παραγωγή νέου εθνικού πλούτου, που θα προέλθει από όλους τους κλάδους των ελληνικών επιχειρήσεων, ως συνέπεια της αναζωογόνησης ανενεργού παραγωγικού δυναμικού και δημιουργίας νέων επενδύσεων, ενισχύοντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς ανόδου της ελληνικής οικονομίας.

2. Σε ετήσια βάση καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του Έργου θα συντηρούνται περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ μετά το πέρας της κατασκευής και κατά τη λειτουργία του, θα συντηρούνται περίπου 70.000 θέσεις με προοπτική μόνιμης διατήρησης τους.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της επένδυσης σε ζώνες επιρροής, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τις 100.000 (μελέτη ΙΟΒΕ).

3. Αναβάθμιση της χώρας ως ελκυστικό και ασφαλή προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων.

4. Δημιουργία υπεραξίας της ακίνητης περιουσίας των όμορων δήμων και αναβάθμιση της ευρύτερη νότιας ζώνης της Αθήνας, συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα ανάπτυξης, που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή.

5. Τα παράπλευρα οφέλη σε τομείς, στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως ενδεικτικά:

o Τουρισμό

o Τεχνολογία

o Υγεία

o Υπηρεσίες

Επιπλέον, το Έργο αναμένεται να προβάλει διεθνώς την Ελλάδα ως τόπο διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας.

Συνοψίζοντας, η οικονομία της Ελλάδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έσοδα από τον τουρισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και η σημασία της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον οφέλη στην οικονομία από τομείς, όπου η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αθήνα, εμφανίζει σημαντικές προοπτικές, οι οποίες δεν έχουν διερευνηθεί έως σήμερα στον απαιτούμενο βαθμό. Οι τομείς αυτοί απαιτούν νέα και καινοτόμα έργα, αναγνωρίζοντας τις τάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την Αθήνα. Το Ελληνικό προσφέρει την ευκαιρία να αναβαθμίσει την εικόνα της Αθήνας, εκεί όπου όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας συναντώνται σε ένα μέρος, που συνδυάζει ένα μοναδικό Μητροπολιτικό Πάρκο με ένα παραλιακό μέτωπο παγκόσμιας εμβέλειας.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:

Foster + Partners – Master Planner / Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Werk Charles Anderson – Αρχιτέκτων Τοπίου
ARUP – Τεχνικός Σύμβουλος
Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη – Συντονιστής Μελετών

ΑΣΠΑ – Πολεοδομικές Μελέτες
doxiadis+ – Αρχιτέκτων Τοπίου
Enveco A.E.- Περιβαλλοντικές Μελέτες

TEKEM A.E. – Σύμβουλοι Μηχανικοί (Υποδομές)
ΛΔΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί – Σύμβουλοι Μηχανικοί (Υποδομές)
Denco Συγκοινωνιακές Μελέτες ΕΠΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί (Συγκοινωνιακά)

Denco Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. – Λιμενικά Έργα

ΓΕΩΤΟΠΟΣ – Τοπογράφοι Μηχανικοί

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ:

Η Global Investment Group είναι μια διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, η οποία αποτελείται από την Κινεζική Fosun, την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και τον Όμιλο Λάτση, που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναλάβουν την ανάπλαση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έργου αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Tέλος στο διήμερο θρίλερ για το Ελληνικό μπήκε το απόγευμα της Τρίτης με την υπογραφή του συμφώνου κατανόησης (MoU) μεταξύ της κυβέρνησης και του επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development. Από το πρωί, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως εντός της ημέρας αναμένονταν η υπογραφή του MoU οι ώρες περνούσαν χωρίς τις σχετικές ανακοινώσεις. Βέβαια ουδείς περίμενε πως η κυβέρνηση θα πανηγύριζε για την υπογραφή μιας σύμβασης που είχε αμφισβητήσει τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, στο μνημόνιο καταγράφονται οι αλλαγές που έχουν προκύψει στην πορεία για την τελική υπογραφή της συμφωνίας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε πάντως να θυμίσει ότι χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης «δεν σημαίνει και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον, όπως το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων και η αύξηση της έκτασης πρασίνου με αντίστοιχη μείωση της δόμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει πως θα καταβληθούν νωρίτερα και οι δόσεις με τις οποίες θα αποπληρωθεί το τίμημα.

Το σχήμα υπό τη Lamda Develοpment πρόσφερε τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 577.000.000 και 712.000.000 ευρώ (ανάλογα με το επιτόκιο προεξόφλησης που χρησιμοποιείται), ενώ με την αναγωγή στη δεκαετία διαμορφώνεται σε 915.000.000 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις. Το επενδυτικό σχήμα κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda Develοpment και στους συνεταίρους της θα καταβληθεί η πρώτη δόση.

Αρχικά προβλεπόταν πως τότε οι επενδυτές θα κατέθεταν εγγυητική επιστολή αντίστοιχη με το σύνολο του τιμήματος που πρόσφεραν, ενώ θα πλήρωναν την πρώτη δόση, ύψους 300.000.000 ευρώ. Δυόμισι χρόνια αργότερα θα καλούνταν να καταβάλουν τη δεύτερη δόση (45.000.000 ευρώ), ενώ η τελευταία δόση του τιμήματος (ύψους 220.000.000 ευρώ) επρόκειτο να καταβληθεί εννέα χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Με το MoU, η καταβολή του τιμήματος θα είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής από την αρχική συμφωνία.

Η υπογραφή του MoU και η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, που είναι επίσης προαπαιτούμενο της συμφωνίας, στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς δημοσίου που ξεκινούν από το χωροταξικό σχέδιο και φτάνουν μέχρι την αδειοδότηση καζίνο εντός του ακινήτου που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Η άδεια καζίνο θα παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο μέσω ξεχωριστού διεθνούς διαγωνισμού. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί σειρά εκκρεμοτήτων, όπως η μετεγκατάσταση κρατικών φορέων και άλλων χρηστών από την υπό αξιοποίηση έκταση.

Δεν είναι γνωστό αν το MoU ανατρέπει και άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο επενδυτής. Για παράδειγμα έχει δεσμευτεί με βάση την αρχική συμφωνία για υλοποίηση συνολικής επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (4,8 δισ. ευρώ πλέον ΦΠΑ) κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της Σύμβασης, σε τρία «κύματα» διάρκειας πέντε ετών έκαστο. Η συνολική επένδυση θα ολοκληρωθεί σε 25 χρόνια, δηλαδή θα χρειαστούν άλλα δύο «κύματα» των πέντε ετών ώστε να περατωθούν τα έργα.

Αλλαγές στην υφιστάμενησύμβασηπώλησης της «ΕλληνικόνΑΕ» και ανάπτυξης του ΜητροπολιτικούΠόλουΕλληνικού – Αγίου Κοσμά

1. Οικονομικά Στοιχεία

α)Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο Επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα8δισ. ευρώ.

Έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής:

i.​Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής

ii.​Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις

iii.​Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.

iv.​Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.

v.​Απαιτούμενα λιμενικά έργα

vi.​Παράκαμψη καιυπογειοποίησητμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί

vii.​Έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων

viii.​Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων

ix.​Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις

x.​Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς

xi.​Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου

xii.​Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου

xiii.​Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές

xiv.​Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1χλμπερίπου

β)Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεωνθα γίνειστα 12 χρόνια έναντι των 15 πουπροβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

γ)Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχήςσυμφωνήθηκεότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα.Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός τωνπρώτων 5 ετώνθα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

δ)Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο.Το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έωςτο2018. Προβλεπόταν η καταβολή έως το 2022.

ε)Ο Επενδυτής αναλαμβάνειτην υποχρέωση νακαλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια τουΜητροπολιτικούΠάρκουΠράσινου και Αναψυχής.

2. Χαρακτήρας επένδυσης

α)Μητροπολιτικό Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής2.000.000 τμ. κοινόχρηστο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και με συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία.

β)Επιπλέον χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ.

γ)300.000τ.μ. για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα( π.χ.για μεταφορά στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές και περιοχές του λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).

δ)Μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, εσωτερική γραμμή Τραμ.

ε)Τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο ανοικτής παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα.

στ)Μείωση του συντελεστήκάλυψηςκαι ιδιαίτερα στην παραλία.Ημέγιστη επιτρεπόμενη δόμησημπορεί ναανέλθει σε 3.600.000τ.μ.,ωστόσοοΕπενδυτήςδεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβείτα2.700.000τ.μ.,στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτήριοΑνατολικού Αεροδρομίου Αθηνώνκτλ).

3.Δέσμευση του Επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων.

Ο Επενδυτήςαναλαμβάνειτη συμμετοχήτουμε ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσηςαπορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης / προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντωνσε περιοχή εκτός του Ακινήτου.

Tι αναφέρει το Μαξίμου

Α) Σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του Ελληνικού δημοσίου.
Η Επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.
Η διαφορά είναι ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.
Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος.
Και πράγματι κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δις ευρώ τουλάχιστον και σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία, κατά ένα δις ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής.
Η προηγούμενη μορφή της σύμβασης άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου.
Τώρα με τη δέσμευση για 1 δις δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στη πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού.
Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα 5,4 δις περίπου στα 7 δις ευρώ.

Β) Σημαντική Αύξηση του Πάρκου και του Πρασίνου έναντι της οικοδομήσιμης γης.
Με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης ανατρέπεται πλήρως ο συσχετισμός Πρασίνου και οικοδομήσιμης γης στο Ελληνικό.
Η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ.
Από τα 2.900.000 τ.μ. πρασίνου, που προσεγγίσει σε ποσοστό το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης, τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο, επιπλέον 300.000 τ.μ. εφαπτόμενα στο ενιαίο Πάρκο, χώρος που είτε θα επεκταθεί το Πάρκο είτε θα μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτιρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντίστοιχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου. Και τα υπόλοιπα 600.000 τ.μ. άθροισμα πράσινων τμημάτων σ ε όλη την έκταση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι πέτυχε η κυβέρνηση από την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης :

1. Οικονομικά Στοιχεία
α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης μάσα από τη αύξηση των έργων δημόσιου κοινωφελούς χαρακτήρα τουλάχιστον κατά 1,5 δις ευρώ. Ο Επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 7 δισ. ευρώ.
Έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής.
i. Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής
ii. Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις
iii. Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.
iv. Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.
v. Απαιτούμενα λιμενικά έργα
vi. Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί
vii. Έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων
viii. Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων
ix. Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις
x. Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς
xi. Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου
xii. Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου
xiii. Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές
xiv. Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1 χλμ περίπου

β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο.
Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.
γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.
Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα.
Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.
δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο.
Το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν η καταβολή έως το 2022.
ε) Ο Επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

2. Χαρακτήρας επένδυσης
α) Μητροπολιτικό ενιαίο Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής 2.000.000 τμ. κοινόχρηστο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και με συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία.
β) Επιπλέον χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ.
γ) 300.000 τ.μ. για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα ( π.χ. για μεταφορά στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές και περιοχές του λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).
δ) Μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων μήκους τουλάχιστον 50χιλιομέτρων, συνδεσιμότητα μέτρων σταθερής τροχιάς , εσωτερική γραμμή Τραμ.
ε) Τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο ανοικτού απολύτως αδόμητου μετώπου παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια του Πάρκου προς τη θάλασσα.

στ) Παραμονή του υφιστάμενου σήμερα Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά. Σε αντίθεση με τη προηγούμενη συμφωνία, τώρα το κέντρο παραμένει σε λειτουργία μαζί με τις ομοσπονδίες των αθλητών, μέχρι την μετεγκατάστασή τους σε αντίστοιχες νέες εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο του Έργου
ζ) Εξασφάλιση της κατασκευής χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου, με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές
η) Μείωση του συντελεστή κάλυψης και ιδιαίτερα στην παραλία. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο Επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτήριο Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών κτλ).

3. Δέσμευση του Επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων.
Ο Επενδυτής αναλαμβάνει τη συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης / προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του Ακινήτου.

Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν κατά πολύ την αρχική συμφωνία διότι :
• εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τους πολίτες όλου του λεκανοπεδίου, με την αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου και τη μείωση της δόμησης.
• ικανοποιούν την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα με το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων,
• η αύξηση των επενδύσεων, με δημόσιο όφελος, από πλευράς του αναδόχου, συμβάλλει στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Δήλωση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», ο Πρόεδρος του Ταμείου, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε τα εξής:
«Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο.
Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη.
Πάνω απ΄ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό».

Η ανακοίνωση της Lamda Development

Υπεγράφη σήμερα 7 Ιουνίου 2016, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., της HELLINIKON Global I. S.A. και της Lamda Development S.A. Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding). Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με γνώμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του Έργου με τις προσδοκίες των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Αθήνας.

Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του Έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη, που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ. Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης. Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.

Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10δις σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development δήλωσαν τα εξής: ‘ Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους πολίτες. Κυρίως όμως, η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες’.