Συζητήθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τσακαλώτος: Σήμερα θα τελειώσουμε με το πρώτο σκέλος του αφηγήματός μας

«Σήμερα θα τελειώσουμε με το πρώτο σκέλος του αφηγήματός μας», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, δηλαδή με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το χρέος, όπως διευκρίνισε. Παρουσιάζοντας τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που περιλαμβάνουν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν με τα υπόλοιπα των προαπαιτούμενων προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φώς για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι διαψεύστηκαν όσοι προεξοφλούσαν ότι με τις τελευταίες αυτές ρυθμίσεις θα χειροτερεύουν τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα: «Πολλοί δεν ήθελαν αυτή την επιτυχία, ενώ διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι αυτές οι τελευταίες αλλαγές θα είναι χειρότερες», είπε.

Ενώ μνημονεύοντας μια παλαιότερη ρήση …του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη («Δίνω τόσες πιθανότητες να πει ο Ντράγκι ότι κόβει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όσες να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος», είχε πει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015), σημείωσε ότι «μετά και αυτές τις τροπολογίες ο ήλιος θα ανατείλει αύριο το πρωί και θα ξημερώσει και πάλι…».

Εν τω μεταξύ, με διάταξη της τελευταίας στιγμής διευκρίνισε σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ότι στην περίπτωση που καταπέσουν δεν θα επηρεάζουν τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, τον περιβόητο «κόφτη». Εξαπέλυσε δε επίθεση κατά της ΝΔ λέγοντας ότι «ζυμώσατε τον κόσμο ότι δεν θα γίνει η αξιολόγηση, ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά το αφήγημά σας απέτυχε».

Βούτσης: Η αξιολόγηση μάς αναγκάζει να πάμε γρήγορα με τις τροπολογίες

Με ενστάσεις της Αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες, ώστε να εκταμιευθεί η δόση.

Οι τροπολογίες εντάσσονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, η οποία αφορά κυρώσεις συμβάσεων της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο καθώς και τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Η Aντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της να συζητηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούν την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε εύλογες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και μέσα στον Ιούνιο να εκταμιευτεί η πρώτη δόση.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι και στο παρελθόν, την περίοδο 2010-2014, ακολουθήθηκε επανειλημμένα η ίδια διαδικασία τουλάχιστον, όπως είπε, 20 φορές, καθώς υπήρχαν έκτακτες συνθήκες στη χώρα.

«Δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε σήμερα πιο σωστά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό να γίνει καθεστώς», παρατήρησε ο κ. Βούτσης.

Καμμένος: Βρέθηκε λύση για να μη επιβαρυνθούν τα ειδικά μισθολόγια

Με ενστάσεις της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, η οποία αφορά κυρώσεις συμβάσεων της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο καθώς και τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Η Αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της να συζητηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούν την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε εύλογες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν σήμερα οι νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και μέσα στον Ιούνιο να εκταμιευθεί η πρώτη δόση.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι και στο παρελθόν, την περίοδο 2010-2014, ακολουθήθηκε επανειλημμένα η ίδια διαδικασία τουλάχιστον, όπως είπε, 20 φορές, καθώς υπήρχαν έκτακτες συνθήκες στη χώρα.

«Δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε σήμερα πιο σωστά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό να γίνει καθεστώς» παρατήρησε ο κ. Βούτσης.

Ο υπουργός Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του έχει βρει όλους τους κωδικούς και από πού θα γίνουν οι περικοπές που θα καλύψουν τα αντίστοιχα ποσά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ειδικά μισθολόγια τους.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, τονίζοντας ότι ενισχύουν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδα -Ισραήλ, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ποτέ δεν πρόκειται να εμπλακούν ή να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη χώρα μας με συμμαχικές ή φιλικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», διευκρίνισε ότι «αφορά ουσιαστικά τον μετασχηματισμό του FIR» και τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα υφιστάμενα εναέρια σύνορα.

«Από τη μεριά των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας» ανέφερε ο κ. Καμμένος, και σημείωσε ότι οι παραβιάσεις γίνονται μόνο από την Τουρκία, ωστόσο τις τελευταίες 15 μέρες «υπάρχει μεγάλη μείωση».

Τις συμφωνίες ψήφισαν επί της αρχής όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που τις καταψήφισε όλες, και τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε «παρών» για τη συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ και όχι για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Η κατάθεση των τροπολογιών


Στην Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των κρατών – μελών της Ε.Ε. σχετικά με τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού), κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουνίου 2016, οι τροπολογίες με τα επιπλέον προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ψηφιστούν σε μια και μόνη συνεδρίαση την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και αφορούν στα ειδικά μισθολόγια και τα θέματα των μισθολογικών ωριμάνσεων, στον ΕΝΦΙΑ, στο ΕΚΑΣ και άλλες συνταξιοδοτικές διατάξεις, στον ΑΔΜΗΕ Α.Ε., στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια κλπ.

– Ειδικά μισθολόγια: Δίνεται παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να εξευρεθούν τα ισοδύναμα. Έτσι, για το θέμα των ειδικών μισθολογίων προβλέπεται ότι η αναστολή για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ κ.ά.) δεν εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης εξοικονόμησης δαπανών εξειδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και τίθενται σε εφαρμογή από την 1 Ιανουαρίου 2017.

· Για τον «κόφτη»: Επαναδιατυπώνονται διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής σχετικά με την έκθεση που θα υποβάλλει κάθε χρόνο ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή και στην Ε.Ε., όπως επίσης και ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής του μηχανισμού σε εξαιρετικές περιπτώσεις (φυσικές καταστροφές κλπ.) θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας με τους Θεσμούς. Ακόμα, διασαφηνίζεται ο μαθηματικός τύπο βάσει του οποίου δύναται να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών του προϋπολογισμού.

· Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.: Επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν την εταιρεία και τις θυγατρικές της. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι το ΤΧΣ για την διανομή των κερδών του οποίου ισχύουν όσα προβλέπει ο νόμος 3864/2010 (άρθρο 12), θα μεταφέρει ποσά απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

· Για ΕΚΑΣ και οικογενειακή παροχή: Ορίζεται ως χρόνος εφαρμογής των νέων κριτηρίων χορήγησής του η 1 Ιουνίου 2016 αντί 1 Ιανουαρίου 2016, ενώ τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του ασφαλιστικού όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Συγκεκριμένα, αποσαφηνίζεται ότι οι διατάξεις για την οικογενειακή παροχή δεν εφαρμόζονται για τα πρόσωπα που οι συντάξεις τους υπολογίζονται με το νέο ασφαλιστικό. Επίσης, προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης που θα περικοπεί σε περίπτωση εργασίας συνταξιούχων του Δημοσίου, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Ακόμα, ρυθμίζεται κατά ενιαίο τρόπο για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ο υπολογισμός του ποσού της εφάπαξ παροχής για τον ασφαλιστικό χρόνο έως και την 31.12.2013. Επίσης, καταργούνται οι ειδικώς οριζόμενοι πόροι ασφαλιστικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

· Για ΑΔΜΗΕ Α.Ε.: Ρυθμίζονται θέματα δημοπράτησης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για ανακατανομή των μεριδίων στο διασυνδεδεμένο σύστημα, των μεριδίων της ΔΕΗ Α.Ε. και των εναλλακτικών παρόχων. Ακόμα, επανακαθορίζεται μειούμενο (από πέντε σε τέσσερις μήνες) το χρονικό όριο εντός του οποίου διενεργείται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα μεταβιβαστούν μετοχές της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και προσδιορίζεται ρητά το χρονικό διάστημα από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του οποίου η ΔΕΗ Α.Ε. θα πρέπει να έχει λάβει γνωμοδότηση προκειμένου να προβεί στη σύναψη της αγοραπωλησίας μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

·Εταιρείες Διαχείρισης και Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια: Τροποποιείται η προϋπόθεση καταβολής σε μετρητά και σε ελληνική τράπεζα ποσού 4,5 εκ. ευρώ ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο προκειμένου οι εταιρείες αυτές να λαμβάνουν άδεια να χορηγούν νέα δάνεια και πιστώσεις. Στις περιπτώσεις που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, δεν επιτρέπεται να προσδιορίζεται περιθώριο επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει η τράπεζα.

Η πορεία προς τη δόση
Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που δημοσίευσε tovima.gr το πρωί της Τρίτης προχώρησαν κύκλοι του υπουργείου Oικονομικών το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώνοντας απερίφραστα ότι είμαστε πολύ κοντά στηνεκταμίευση της δόσης.

Συγκεκριμένα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε τα εξής:
  • Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης.
  • Υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα (13 Ιουνίου)
  • Πρώτα θαβγει η έκθεση της τρόικας και στη συνέχεια η συμφωνία θα περάσει από τα κοινοβούλια όπου χρειάζεται να περάσει.
  • Στα κόκκινα δάνεια δεν έχουμε κλείσει. Ίσως πάει για αργότερα.
  • Ενδεχομένως να γίνει σήμερατηλεδιάσκεψη αν χρειαστεί για αυτό το θέμα (κόκκινα δάνεια) καθώςλείπει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης στον ΟΟΣΑ.

Από το υπουργείο διευκρινίζουν ότι το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εννοούσε από τη Δευτέρα 13 και μετά (μέσα στον Ιούνιο) θα εκταμιευτεί η δόση.

Διαβάστε το κείμενο της τροπολογίας για τις οικογενειακές παροχές

Διαβάστε το κείμενο της τροπολογίας για ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ

Διαβάστε το κείμενο της τροπολογίας για τον «κόφτη»

Διαβάστε το κείμενο της τροπολογίας για θέματα ΕΝΦΙΑ και Ειδικά Μισθολόγια