Κλείνουν όπως φαίνεται τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης μετά τις έντονες διαβουλεύσεις του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα του ΕΚΑΣ και τα προαπαιτούμενα δεν σταματούν την εκταμίευση της δόσης σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την αυτή των δανειστών. Η διευθέτηση είναι κοντά και οι δύο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία ολοκληρώνεται άμεσα.

Το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη, τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και υπογράμμισε ότι το εν λόγω θέμα θα λυθεί χωρίς προβλήματα στη διαπραγμάτευση και δεν θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους.

Σημείωσε δε ότι, αύριο- μεθαύριο, θα γίνουν οι βελτιώσεις για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να εκταμιευθεί η δόση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι θα δοθεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος.

Προς επίλυση βρίσκεται και το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές θέλουν προκαταβολικά σχέδιο ιδιωτικοποίησης σε περίπτωση που δεν περπατήσει το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί για εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο

Οι τροπολογίες στη Βουλή την Τετάρτη

Την Τετάρτη 1η Ιουνίου, και την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

Δήλωση της Κομισιόν

Οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, απάντησε πως η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί μέρος της «συνήθους διαδικασίας».