Μετά τη μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας που πέρασε η οικονομία καθώς κανείς δεν γνώριζε ως τη συμφωνία του Eurogroup αν ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την οικονομία στην καταστροφή που λίγο έλειψε να επέλθει πέρυσι το καλοκαίρι ή σε πιο ήρεμα νερά, όλα δείχνουν ότι πλέον μπαίνουμε στο ελληνικό καλοκαίρι (ελπίζουμε) χωρίς άλλα απρόοπτα.
Οι επιχειρήσεις, οι φορολογούμενοι και χιλιάδες εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (από τον Ιούνιο του 2013 και μετά) στους οποίους χρωστάει το Δημόσιο μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλομένων που έπειτα από ενάμιση χρόνο περιπέτειας ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, «από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σταδιακά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ και θα καταβάλλεται με ρυθμό 700-800 εκατ. ευρώ τον μήνα που θα έρθουν στα ταμεία του κράτους το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Το πλάνο που έχουν καταρτίσει τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπει την κατά προτεραιότητα αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ως εξής:

1.
Στον ΕΟΠΠΥ, που έχει και τα μεγαλύτερα χρέη, έτσι ώστε να εξοφλήσει σταδιακά οφειλές από νοσήλεια σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς.

2.
Στα νοσοκομεία τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και απευθείας, για να εξοφλήσουν προμηθευτές και κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες.

3.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να καταβληθούν εφάπαξ και μερίσματα σε περισσότερους από 60.000 συνταξιούχους που περιμένουν στην «ουρά», δεδομένου ότι από το καλοκαίρι του 2013 ως και σήμερα με την αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου δεν κατάφερε να λύσει την εξίσωση υπολογισμού του εφάπαξ, το οποίο ασφαλώς θα είναι χαμηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.
Ολη η διαδικασία των πληρωμών θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση για να εξαλειφθούν παρεμβάσεις τουλάχιστον στη σειρά προτεραιότητας και πιέσεις για παράκαμψη άλλων.
Τι θα γίνει με τις συντάξεις


Οπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, οι οφειλές σε εφάπαξ και μερίσματα δεν έχουν καμία σχέση με τις απονομές συντάξεων όπου η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και όχι στην έλλειψη κονδυλίων, δεδομένου ότι σε όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης καταβάλλεται η προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της τελικής σύνταξης.
Παράλληλα με αυτές τις διαδικασίες το Γενικό Λογιστήριο έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πληρωμές πρός Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κυρίως τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο κατόπιν ελέγχου και αιτιολόγησης των δαπανών καθώς θέλει να αποκλείσει υπερβάσεις στους στόχους, τις «οροφές» εξόδων που είχαν τεθεί για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Το κλίμα που επικρατεί είναι ότι «πάση θυσία οι δαπάνες θα συγκρατηθούν και εφέτος στα όρια που έχουν τεθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και σε καμία περίπτωση να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» την άνοιξη του 2017».
Ολα δείχνουν ότι ο «κόφτης» θα λειτουργήσει προληπτικά για φορείς οι οποίοι και κατά το παρελθόν υπερέβησαν τον προϋπολογισμό τους.
Συμψηφισμός φόρων


Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καλείται να «τρέξει» πρόγραμμα συμψηφισμού οφειλών του Δημοσίου με τυχόν φόρους, εισφορές και πρόστιμα που χρωστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στα Ταμεία. Μετά τον συμψηφισμό θα επιστραφούν τυχόν υπόλοιπα από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.
Την κίνηση αυτή περιμένουν εναγωνίως οι εξαγωγείς και, όπως δήλωσε η πρόεδρός τους Χριστίνα Σακελλαρίδη, «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προβλέπονται ως και 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και ειδικά εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων σχεδόν 1 δισ. ευρώ ευρώ αφορά επιστροφές ΦΠΑ».
Ωστόσο το τελικό ποσό θα καθορισθεί από τους συμψηφισμούς και τον χρόνο της οφειλής. Σε πρώτη δόση θα καταβληθούν 180 εκατ. ευρώ στους εξαγωγείς. Ακόμη χρήματα της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν με απόλυτη προτεραιότητα για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και ενισχύσεις στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ώστε να τρέξουν τα προγράμματα που αφορούν κυρίως μικρομεσαίους και νοικοκυριά όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» κ.τ.λ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ