Την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ, τα χαμόγελα περίσσευαν. Βέβαια ουδείς γνώριζε ακόμη την κατάληξη του ίσως κρισιμότερου Eurogroup από το καλοκαίρι του 2015 –έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης -, αλλά όλοι οι οιωνοί ήταν θετικοί.
Οι δηλώσεις και τα μηνύματα, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος στη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών, προοιωνίζονταν την ευτυχή κατάληξη. Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, τόσο από τα πάνελ του συνεδρίου όσο και στα πηγαδάκια, δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους.
Κυρίως για τη «στροφή στον ρεαλισμό», την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, στον βαθμό μάλιστα που με σκωπτικό τρόπο ένας εκ των ομιλητών είπε χαρακτηριστικά πως «το να βάλεις τον Λαφαζάνη επικεφαλής των αποκρατικοποιήσεων σημαίνει πως έχεις υψηλή αίσθηση του χιούμορ».

Εκτός όμως από τον κυβερνητικό ρεαλισμό, το επόμενο σχόλιο είχε να κάνει με την αισιόδοξη προοπτική της «πολιτικής σταθερότητας» που πλέον διαφαίνεται.
Αφού δηλαδή η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε εκλογές, όπως φάνηκε κάποια στιγμή ότι μπορεί να το κάνει, και ψήφισε το Ασφαλιστικό και το πολυνομοσχέδιο, με ελάχιστες απώλειες, τώρα πλέον ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Ακόμη και αν η πολιτική σταθερότητα έχει ως τίμημα την υπερφορολόγηση. Εστω κι έτσι διαμορφώνεται σε τελική ανάλυση, έλεγαν διάφοροι επιχειρηματίες, ένα περιβάλλον σταθερότητας –ίσως όχι το καλύτερο –αλλά μπορεί κανείς να σχεδιάσει σε ένα σχετικό βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι προσδοκούν ότι είναι δυνατόν να βελτιωθεί ουσιωδώς η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και φυσικά των επιχειρήσεων.
Ωστόσο στα πηγαδάκια των διαδρόμων του ξενοδοχείου, αλλά και στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες, περίπου έκπληκτοι και αδυνατώντας να δώσουν απαντήσεις, κατ’αρχήν απορούσαν για την επιδεικνυόμενη «κοινωνική απάθεια».
Ελεγαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιον λόγο με την ψήφιση τόσο σκληρών μέτρων οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι υποτονικές, συγκρίνοντας τα όσα συμβαίνουν τώρα με όσα συνέβησαν στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων –η Ελλάδα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ σε γενικές απεργίες. Αλλά φυσικά ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτή την «παθητικότητα» της κοινωνίας. Και οι συγκρίσεις είναι αυτονόητες: «αν ήταν τώρα ο Σαμαράς και επιχειρούσε να περάσει αυτά τα μέτρα θα ξήλωναν τα πεζοδρόμια» έλεγαν χαρακτηριστικά. Για να καταλήξουν πως «αυτό που έχει σημασία τελικά είναι η πολιτική σταθερότητα», ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για «κοινωνική ωρίμανση».
Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στο συνέδριο αναφερόμενος στο Eurogroup της Τρίτης έκανε λόγο για «μια μέρα ορόσημο» τονίζοντας πως «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας αλλά με υψηλότατο κόστος».
Παράλληλα εξήγησε «γιατί υπάρχει μια μοναδική συγκυρία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το βρετανικό δημοψήφισμα, η προσφυγική κρίση, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η πολιτική της Τουρκίας, οι ακραίες φωνές που δυναμώνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αυξάνουν μεν την αβεβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή; Η απάντηση του ΣΕΒ είναι: Ναι, μπορούμε! Δύσκολα, αλλά μπορούμε».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα ανέφερε την ποσοτική χαλάρωση, τα χαμηλά επιτόκια, την πτώση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, την υπερπροσφορά διεθνών κεφαλαίων, την οικονομική αποδυνάμωση των BRICS, και ως εκ τούτου τις ευκαιρίες επενδύσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα. Ολα αυτά όμως επεσήμανε ο κ. Φέσσας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν να βρεθεί «μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου και του ιδιωτικού τομέα, που να στηρίζεται στον απόλυτο ρεαλισμό. Από όλες τις πλευρές και σε όλα τα επίπεδα».

«Βαθιά ανάσα από τη συμφωνία»
Να γίνει αφετηρία για διαρθρωτικές αλλαγές σε οικονομία και κράτος ζητούν παράγοντες της αγοράς

Επώδυνη αλλά αναγκαία ήταν η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, η οποία μπορεί να γίνει η αφετηρία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά βάρη. Ειδικότερα «ευκαιρία για μια νέα αρχή για την έξοδο της χώρας από την κρίση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελ

ητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και προσθέτει πως «το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, που προϋποθέτει όμως ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα έχει ως κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα».

Σημειώνει βεβαίως ότι «για αυτό πρωτίστως με τα χρήματα της πρώτης δόσης που θα δοθούν από τους πιστωτές θα πρέπει να αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ θεωρεί ότι «η κυβέρνηση χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση θα πρέπει να επιταχύνει και να ολοκληρώσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος». Ο κ. Μίχαλος εκτιμά ότι «οι προσπάθειες για την επίλυση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, αυτού της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Απαιτείται η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά ταυτόχρονα και η θέσπιση κινήτρων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές για την αποφυγή κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Και βέβαια μια ενδεχόμενη επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια να συνδεθεί άμεσα με μείωση των φορολογικών συντελεστών».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει πως «το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αποτέλεσε μια βαθιά ανάσα για την ασθμαίνουσα ελληνική αγορά» συνεχίζει, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έδωσε «γη και ύδωρ» στους δανειστές για να λάβει τελικά υπό όρους μια ενισχυμένη δόση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις και μελλοντικά έναν οδικό χάρτη για το χρέος της που θα σχεδιάζεται για τα επόμενα τρία χρόνια».
Τρεις απαιτήσεις

«Στην πραγματικότητα έγιναν πλήρως δεκτές οι τρεις βασικές απαιτήσεις των δανειστών με ένα Μνημόνιο διαρκείας, ένα Υπερταμείο ομηρείας και μετάθεση της ρύθμισης του χρέους. Με το πρώτο η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση επιβολής μέτρων και υφεσιακής εκκρεμότητας.

Με το δεύτερο τίθεται σε αιώνια ομηρεία ο εθνικός πλούτος, αφού ως και το 2115 δεσμεύεται η ελληνική δημόσια περιουσία από το Υπερταμείο, που ουσιαστικά ελέγχεται από τους δανειστές. Με το τρίτο ικανοποιείται η απαίτηση της καγκελαρίας να διευθετηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές».
Από την πλευρά του, ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), θεωρεί ότι ήταν «αναγκαίο το κλείσιμο της αξιολόγησης», δεδομένου ότι έτσι παρέχεται «μια νέα ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας μας». Ο κ. Κούρταλης υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι θετική, «παρά τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν στον λαό, η συμφωνία αυτή θα αλλάξει επιτέλους προς το καλύτερο την οικονομική προοπτική της χώρας και θα δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ