Μειώσεις στις αποδοχές τους θα διαπιστώσουν από τον επόμενο κιόλας μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η νέα παρακράτηση φόρου που υπολογίζεται βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας, των μειωμένων αφορολόγητων ποσών, της νέας κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που ανέρχονται σε 0,5% επί του μεικτού μισθού.
Οσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα έως 617 ευρώ και όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαία σύνταξη έως 720 ευρώ δεν θα διαπιστώσουν κάποια μείωση, καθώς για αυτούς δεν αλλάζει κάτι στην παρακράτηση του φόρου. Από εκεί και πάνω, όμως, και μέχρι ποσό μισθού 2.000 ευρώ ή σύνταξης έως 2.250, θα υποστούν μειώσεις από 3 έως 29 ευρώ.
Ο βασικότερος λόγος που θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου είναι η μείωση του αφορολόγητου για όσους έχουν δύο παιδιά, ένα παιδί ή κανένα παιδί. Αντίθετα, όσοι έχουν από τρία παιδιά και άνω δεν θα υποστούν καμία μεταβολή, αφού το αφορολόγητο για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων παραμένει αμετάβλητο.
Τί θα ισχύσει


Ειδικότερα, τα νέα μειωμένα αφορολόγητα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που συνδέονται πλέον με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων έχουν ως εξής:
Για τον άγαμο – έγγαμο χωρίς παιδιά, το νέο αφορολόγητο βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για το Ασφαλιστικό και τη Φορολογία είναι 8.636 ευρώ από 9.545 ευρώ σήμερα. Η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 1.900 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα. Κατά συνέπεια, μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή, ο παραπάνω φόρος είναι 200 ευρώ.
Εγγαμος με ένα παιδί έχει πλέον από 1ης Ιανουαρίου 2016 αφορολόγητο εισοδήματος 8.863 ευρώ από 9.545 ευρώ σήμερα. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται πλέον σε 1.950 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα, με τον παραπάνω φόρο να είναι στα 150 ευρώ.
Η έκπτωση φόρου


Ο έγγαμος με δύο παιδιά έχει πλέον αφορολόγητο 9.090 ευρώ (από 9.545 ευρώ σήμερα), με την έκπτωση φόρου να διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα, ήτοι παραπάνω φόρος 100 ευρώ.
Αντίθετα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το ίδιο αφορολόγητο που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2014. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015 (υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2016) θα παραμένει στις 9.545 ευρώ, το ίδιο και η έκπτωση φόρου (στις 2.100 ευρώ).
Τα νέα αφορολόγητα σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές κλίμακες και την εισφορά αλληλεγγύης θα οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις τα χαμηλά εισοδήματα, σε ελαφρύνσεις τα μεσαία και σε μεγάλες επιβαρύνσεις τα υψηλά.
Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα στα οποία φαίνεται η μείωση των μισθών και συντάξεων είναι τα εξής: φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 860 ευρώ σε σχέση με τον Μάιο θα διαπιστώσει στη μισθοδοσία Ιουνίου μείωση του μισθού κατά 19 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά, 15 ευρώ αν είναι έγγαμος με 1 παιδί και 11 ευρώ αν είναι έγγαμος με 2 παιδιά.
Αν έχει από τρία παιδιά και άνω δεν θα υποστεί καμία μείωση. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται τόσο οι φόροι παρακράτησης όσο και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να σωθεί μέρος των επικουρικών συντάξεων.
Οι συνταξιούχοι


Σε περίπτωση συνταξιούχου φορολογουμένου, οι μειώσεις είναι λίγο μικρότερες λόγω του γεγονότος ότι δεν επιβάλλεται αυξημένη ασφαλιστική εισφορά 0,5% καθώς αυτός ο φόρος επιβαρύνει μόνο τους μισθωτούς.
Ετσι, συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 795 ευρώ θα διαπιστώσει μείωση από τα τέλη του επόμενου μήνα κατά 17 ευρώ (εφόσον δεν έχει προστατευόμενα τέκνα), 12 ευρώ αν είναι παντρεμένος με ένα προστατευόμενο τέκνο και 8 ευρώ αν έχει δύο προστατευόμενα τέκνα.
Και στην περίπτωση των συνταξιούχων, αν έχουν από τρία παιδιά και άνω, δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, αφού και γι’ αυτούς διατηρείται το αφορολόγητο ως έχει.
Αυξήσεις μισθών λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου θα διαπιστώσουν όσοι έχουν μηνιαίο μισθό από 2.143 έως περίπου 3.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ