Νέος επενδυτής από την Ανατολή κατέφθασε στο αγγλικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στην Championship –στη δεύτερη κατηγορία των ομάδων δηλαδή. Τη φορά αυτή δεν είναι Αραβας, αλλά Κινέζος. Πρόκειται για τον επιχειρηματία δρα Τόνι Ζιαντόνγκ Ξία, ο οποίος συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη να εξαγοράσει την Αστον Βίλα αντί 60 εκατ. στερλινών (78 εκατ. ευρώ).
Η συμφωνία, που μένει να εγκριθεί από τη Football League (πρόκειται για την αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), θα αποφέρει στον Ξία το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστον Βίλα και την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας. Πωλητής της Αστον Βίλα είναι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ράντι Λέρνερ. Ο Λέρνερ απέκτησε την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα (ιδρύθηκε το 1874) το 2006 αντί 62,2 εκατ. στερλινών (81 εκατ. ευρώ). Πωλητήριο στην Αστον Βίλα έχει βάλει από το 2014.
Σε ανακοίνωσή της η εδρεύουσα στο Μπέρμιγχαμ ομάδα σημειώνει ότι «ο κ. Λέρνερ επέλεξε τον σωστό ιδιοκτήτη για να φροντίσει και να αποκαταστήσει την ομάδα». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Λέρνερ χαρακτηρίζει τον Ξία «άριστη επιλογή». Σημειωτέον ότι η Αστον Βίλα υποβιβάστηκε εφέτος από την Premier League στην Championship, καθώς τερμάτισε τελευταία στη «μεγάλη κατηγορία» των αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων με μόλις 17 βαθμούς. Εν τω μεταξύ, η ομάδα είναι δίχως προπονητή από τον περασμένο Μάρτιο. Ως επικρατέστεροι για να αντικαταστήσουν τον Γάλλο Ρεμί Γκαρντ φέρονται οι Νάιτζελ Πίρσον και Ρομπέρτο ντι Ματέο –η επιλογή θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ποιος είναι


Ο συντάκτης του BBC Πατ Μέρφι μετέδωσε ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Αστον Βίλα θεωρείται ένας «επιφανής και σοβαρός επιχειρηματίας στην Κίνα». Ο Τόνι Ξία είναι ιδιοκτήτης της Recon Group, μιας εταιρείας συμμετοχών που κατέχει πλειοψηφικά μερίδια σε πέντε εισηγμένες στα Χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης επιχειρήσεις, που απασχολούν 35.000 εργαζομένους σε 75 χώρες.
Ο ηλικίας 54 ετών επιχειρηματίας είναι από τους πρώτους Κινέζους που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στη χώρα τους έλαβαν την άδεια από την κομματική νομενκλατούρα να φύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Υπήρξε μάλιστα μέσα στους 25 που έφυγαν πρώτοι από τους συνολικά 1.000 αριστούχους για μεταπτυχιακά. Γράφτηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία, αλλά έπειτα από πέντε μήνες μετέβη στις ΗΠΑ όπου σπούδασε συνολικά έξι χρόνια στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην Κίνα.
Στην ανακοίνωσή της η Αστον Βίλα παραδέχεται ότι οι πέντε μήνες που έμεινε ο Ξία στην Οξφόρδη, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δεν ήρκεσαν για να «ερωτευθεί» την ομάδα, αν και η απόσταση από την Πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης ως το «Βίλα Παρκ», το 42.000 θέσεων γήπεδο που εδρεύουν τα «Λιοντάρια», είναι μόνο 57 μίλια (92 χιλιόμετρα). «Ο Ξία έγινε οπαδός της ομάδας πολλά χρόνια αργότερα. Και είναι ενθουσιασμένος που σήμερα έγινε ο ιδιοκτήτης της» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη εξάδα


Μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις στο Μπέρμιγχαμ, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ευλόγως άρχισαν να αναρωτιούνται ποια είναι τα κίνητρα του κινέζου επενδυτή. Ο ίδιος ο Ξία φρόντισε να τους απαντήσει. Πρώτος στόχος του, είπε, είναι να επαναφέρει τη Βίλα στην Premier League. Δεύτερος στόχος, μόλις επιτευχθεί ο πρώτος, είναι να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, ώστε να παίξει στην Ευρώπη (σημειωτέον ότι το 1982 είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης).
Αν οι δύο πρώτοι στόχοι είναι εκτιμητέοι από τους οπαδούς και τη διοίκηση της ομάδας, διότι προϋποθέτουν ότι θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του ο Ξία για να φέρει παίκτες που θα τους πετύχουν, ο τρίτος είναι επίσης ενδιαφέρων. Θέλει, λέει, να κάνει τη Βίλα «την πιο διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα στην Κίνα, με έναν τεράστιο αριθμό οπαδών»! Φαίνεται πως στα τουρνουά που θα διοργανώνει στην πατρίδα του φιλοδοξεί να γεμίζει γήπεδα ολυμπιακών διαστάσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ