Η απουσία θετικής έκπληξης από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Τρίτη (όπως π.χ. κάτι πιο χειροπιαστό για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους) είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές μετοχών και ομολόγων να κινηθούν σε ρηχά νερά, αφού λίγο-πολύ το κλείσιμο της αξιολόγησης είχε προεξοφληθεί, χώρια που και σε αυτό το μέτωπο προέκυψαν την τελευταία στιγμή νέα προαπαιτούμενα.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε εβδομαδιαία βάση δεν κατάφερε κάτι ξεχωριστό, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται την προηγούμενη Δευτέρα στους τραπεζικούς τίτλους διαμορφώνοντας προς στιγμήν απαιτητικές αποτιμήσεις αλλά σταδιακά μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup επικράτησε αμηχανία και οι ξένοι επενδυτές που διενεργούν και το μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών ή βγήκαν πωλητές ή επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής.
Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 7,4% προς απογοήτευση αρκετών μεγάλων ελληνικών εταιρειών που ανέμεναν πτώση των spreads ώστε να βγουν με καλύτερες προϋποθέσεις στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, από τις αποφάσεις του Eurogroup, εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης που βάζει τέλος στην αβεβαιότητα προέκυψαν δύο θετικές ειδήσεις. Πρόκειται για την εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και τη θεσμοθέτηση του «κόφτη» δαπανών. «Μόνο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ με τον κόφτη θα μπει ένα τέλος στη διαχρονική αδυναμία του κράτους να τιθασεύσει τις δαπάνες του» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά επισημαίνουν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν για να κλείσει η αξιολόγηση είναι υφεσιακά, στηρίζονται στην αφαίμαξη των εισοδημάτων και δεν βοηθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης, από τα 7,5 δισ. της πρώτης δόσης, 6 δισ. θα πάνε για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και μόνο 1,5 δισ. θα στηρίξει τη δική μας οικονομία (αποπληρωμές προς ιδιώτες κ.ά.).
Παρ’ όλα αυτά, συμφωνούν ότι τα επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες, στα οποία βρέθηκε η αγορά τον Φεβρουάριο, φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν και τα απαραίτητα «καύσιμα» για να δοκιμάσει ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Ουσιαστικά η εγχώρια αγορά δείχνει να μπαίνει σε φάση αναμονής ή ελεγχόμενης διόρθωσης με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας τις ανακοινώσεις Ντράγκι στις 2 Ιουνίου για επιστροφή του waiver και πιθανή(;) συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανάπλαση Ελληνικού
Κέρδη για τη μετοχή της Lamda Development

Κέρδη κοντά στο 4% και με αυξημένες συναλλαγές κατέγραψε την εβδομάδα η μετοχή της Lamda Development. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Eurogroup που έθεσε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού από τη Βουλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ