Σύμφωνος με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου συμφωνεί με τους θεσμούς.

«Ο τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά δεν είναι μέσω του ΦΠΑ», αλλά μέσω ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι το σωστό είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια.

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1, και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συνταγματολόγοι που υποστηρίζουν τόσο την πλευρά της συνταγματικότητας του μέτρου όσο και την πλευρά της αντισυνταγματικότητας.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών πραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά σημειώνοντας ότι «θα δυσκολέψουν τον κόσμο».

Εσπευσε δε να διευκρινίσει, ότι «δεν είναι καινούρια μέτρα», καθώς περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προέβλεπε τη λήψη μέτρων, ύψους 1% του ΑΕΠ.

«Οι δανειστές ζητούσαν να αυξήσουμε 10% τους φόρους σε ηλεκτρικό και νερό, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβουμε μέτρα για μικρές αυξήσεις σε πολλά πράγματα, ώστε να καταμεριστεί το βάρος» εξήγησε.

«Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά» συνέχισε και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει αδικία». «Εγώ ξέρω πάντως, ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, 5-6 ευρώ, ενώ στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Επισήμανε πάντως ότι η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος δίνει ένα «αφήγημα» στον ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να βγει σταδιακά από την κρίση.

Όσον αφορά τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ότι «προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις», καθώς δεν υπάρχουν μειώσεις για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ.

Αναφορά έκανε και στη φοροδιαφυγή, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.

Σχετικά με το αφορολόγητο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η μείωσή του αποτελεί απόρροια της «δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού» και παραδέχθηκε ότι «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο».