Για αναδίπλωση του ΔΝΤ προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Βερολίνου κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ενώ για πράξη εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση τα γαλλικά και αγγλοσαξωνικά δημοσιεύματα. Ωστόσο παραμένουν πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το χρέος…

«Η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές της» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αγοράζει χρόνο για να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της χώρας.

«Μετά από σχεδόν 11 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, με την λήξη του προγράμματος των 86 δισ ευρώ το 2018 – αλλά δεν έδωσαν κανένα αριθμητικό στοιχείο. Οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μία από τις επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους συνεπάγεται δραματική μείωση της έκθεσης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αγοράζοντας έως 14,6 δισ ευρώ των δανείων. Προς το παρόν, το ΔΝΤ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος σε κάποιο στάδιο αργότερα αυτό το έτος – μια κρίσιμη απαίτηση της Γερμανίας – αλλά μόνο εάν η ευρωζώνη δεσμευτεί σε μια κλίμακα ανακούφισης που πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές δανεισμού του διεθνούς ταμείου.

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Τα αναπάντητα ερωτήματα της απόφασης του Eurogroup» οι FT κάνουν λόγο για την υπαναχώρηση του ΔΝΤ από την εμπροσθοβαρή ρύθμιση του χρέους και τη δέσμευση της Γερμανίας να καλύψει τις απαιτήσεις ενός «δύσκολου» DSA.

«Ήταν ένα μπερδεμένο και παρατεταμένο τέλος σε μια μπερδεμένη και παρατεταμένη διαπραγμάτευση, που αποκλιμάκωσε την αναμέτρηση μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας όμως άφησε ανοικτά ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα ως προς το πώς θα πρέπει να μειωθεί το χρέος της χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αν μοιάζει σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό κάνουμε», σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Οι ασάφειες είναι πολλές. Τέθηκε στόχος οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και περιεγράφησαν μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση των δανείων και μια πιθανή αγορά των δανείων του ΔΝΤ το 2018. Όμως δεν συμφωνήθηκαν νούμερα ως προς το τι ελάφρυνση θα φέρουν τα μέτρα».

Το ΔΝΤ μπορεί να αναδιπλώθηκε αλλά προειδοποίησε ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αργότερα μέσα στο έτος θα πρέπει να εγκρίνει μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας που θα πληροί τα κανονικά κριτήρια δανεισμού του Ταμείου. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργος Οικονομικών κράτησε τις κόκκινες γραμμές του αλλά δεσμεύθηκε να τηρήσει μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να υποχωρήσει.

«Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ επιτυγχάνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, το οποίο σημειώνει ότι μετά από μήνες καθυστερήσεων υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά η δράση του θα ξεκινήσει από το 2018.

Από την πλευρά του το Politico κάνει λόγο για «κυνικό τέχνασμα για να αποφευχθούν κρίσιμες αποφάσεις έως το 2018». Δόθηκε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, τόση όση για να κρατηθεί στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Η συμφωνία του Eurogroup ένας συμβιβασμός που απώτερος στόχος του είναι να κερδηθεί χρόνος, αναφέρει σε δημοσίευμά του.

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια «συνολική» συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».

«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.

Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του… Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του , τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.

Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.

«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα…Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Jeroen Dijsselbloem.

«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.

Αφού η Aθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρων ερυρώ.

Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.

Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.


Γερμανικά ΜΜΕ: Ναι υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος

Οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης άνοιξαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης υπό αυστηρούς όρους. Στο θέμα του χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ικανοποιήσει γερμανικά αιτήματα μεταδίδει η DW.

«Κρατήθηκαν τα προσχήματα, η Ελλάδα σώθηκε» είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κέρδισε, το ΔΝΤ υποχώρησε και η Ελλάδα για άλλη μια φορά σώθηκε. Στις τρεις αυτές προτάσεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας το βράδυ – τουλάχιστον επιφανειακά ιδωμένο. Έντεκα ώρες πάλευαν οι υπουργοί Οικονομικών για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον με το τεράστιο χρέος της μικρής χώρας. Στο τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να επιβληθεί: ο Σόιμπλε δεν θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους πριν από το 2018. Και έτσι ακριβώς θα γίνει τώρα. Από το 2018 οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ελαφρύνει το χρέος της».

Και το σχόλιο καταλήγει: «Η μέρα της μεγάλης διάσκεψης για το χρέος, στην οποία τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα διαγράψουν ένα μέρος του δανείου, θα έρθει κάποτε. Τότε όμως ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι πλέον πρόεδρος του Eurogroup. Με αυτό το θέμα θα ταλαιπωρηθεί μια νέα γενιά πολιτικών».

Για το ίδιο θέμα η Badische Zeitung σχολιάζει: «Η Ελλάδα θα πάρει και πάλι χρήματα. Δεν αναμενόταν τίποτα άλλο. Το ερώτημα όμως είναι, εάν το νέο πακέτο έχει τελικά νόημα. Χωρίς την απομείωση του χρέους η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, ακόμα και εάν οι Γερμανοί πολιτικοί ορκίζονται το αντίθετο. Χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση δεν μπορεί η νοτιοευρωπαϊκή χώρα να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα χρέη της. Αυτό το παραδέχονται ανοιχτά και οι Γερμανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Η λύση δεν είναι απλή: ούτε για το ΔΝΤ που ποντάρει σε μια διαγραφή του χρέους ούτε και για τους δανειστές της Ευρωζώνης που θέλουν να τηρήσουν τα προσχήματα.»

Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις εστιάζoυν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, τα ρεπορτάζ τους οι γερμανικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους. «Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων» είναι ενδεικτικά ο τίτλος της Die Welt. «Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα» είναι ο αντίστοιχος τίτλος του Spiegel ONLINE. Στα άρθρα διευκρινίζεται ότι για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δις ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο.

Παρτίδα τρόμου

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όσο και ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ως παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους. Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.

Επ΄αυτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα που τοποθετούνται τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται μεταβολές στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη κανονικότητα. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2018, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την Ελλάδα και εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά, το Eurogroup δεν απέκλεισε την επιστροφή κερδών που επέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ελληνικές μετοχές.

Οδικός χάρτης για το χρέος

Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός για το οποίο το Ταμείο εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα στη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουνίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης.