Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) χαιρέτησε τα ξημερώματα το Eurogroup των Βρυξελλών μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης οδηγεί μετά από κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις στην εκταμίευση δόσης10,3 δις σε δύο τμήματα. Τα 7,5 διςευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν στο τέλος Ιουνίου εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε το ποσό αυτό να αποτρέψει το πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο,μήνας που η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολικέςυποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους 3,5 δις ευρώ.

Ωστόσο στο θέμα του χρέους οι ευρωπαίοι εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά εξαιρετικά φειδωλοί και αναβλητικοί προς την Ελλάδα καθώς πέρα από γενικές διατυπώσεις και την μετάθεση γιατο 2018 των αποφάσεων αποφάσεων για σημαντική ελάφρυνση,εφόσον χρειαστεί, το κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup δεν περιλαμβάνει την εικαζόμενη τις τελευταίες ημέρες απορρόφηση τωνυποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Το Δ.Ν.Τ. παραμένει εκτός της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τα ξημερώματακαι το μόνο που περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν είναι η ευχή και η ελπίδα των ευρωπαίων ότι κάποια στιγμή θα καταθέσει το δικό του πλαίσιο συμφωνίας στο διοικητικό του Συμβούλιο. Ουσιαστικά στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το χάσμα των εκτιμήσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ και το χρέος και έτσι η συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα παραπέμπεται στο άμεσο μέλλον.
Η διαφωνία με το ΔΝΤ είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που προκαλούν προβληματισμό για την έγκριση της συμφωνίας από την γερμανική Βουλή ωστόσο πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τα ξημερώματααναφέρουν ότι αυτή τη φορά η δόσηπρος την Ελλάδα ίσως να μην περάσει από την ολομέλεια αλλά από αρμόδια επιτροπή έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες υπό τον έλεγχο του γερμανού υπουργού ΒολφγκανγκΣόιμπλε.

Οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών

Οπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στοEurogroupυπήρξαν σημαντικές αποφάσεις. Ειδικότερα:

1.Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε καιθα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώσε δύοτμήματα.Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2.Ουσιαστικάδίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου3,5 δισ. ευρώ,περίπου 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700 εκατ. = 3,5 δισ. ευρώ θα«πέσουν» στην αγορά.

3.Συμφωνήθηκε ότιη Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% τουGDP.Το ποσοστό αυτό,στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια,είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Καιμειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκεςτης χώραςγια τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

–Τα συγκεκριμέναμέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα]για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούνένασαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

–Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

–Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν τηνέξοδο στις αγορές,μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψηςτωνσυνθηκών αβεβαιότηταςστην οικονομία.

–Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότηταςτου χρέουςείναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτεραχαρακτηριστικά τηςελληνικής οικονομίας.Καιεξασφαλίζει,για μακρύ χρονικό διάστημα,την χρηματοδότησητηςοικονομίας,υπόπολύευνοϊκούς όρους.

Ολόκληρη η απόφαση που εξέδωσε το Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την πλήρη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Επίσης το Eurogroup υπογραμμίζει με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφθασαν σε συμφωνία και για τον προληπτικό δημοσιονομικό μηχανισμό, ο οποίος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου αναφορικά με την πιθανή υιοθέτηση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν τα έσοδα και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Αυτός προσφέρει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί ως στόχος στο πρόγραμμα του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), χωρίς παράβλεψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Το Eurogroup καλωσορίζει, επίσης, την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των περισσότερων εκ των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση, κυρίως την υιοθέτηση της νομοθεσίας για εφαρμογή δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, θα ανοίξουν την αγορά πώλησης δανείων και θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία.

Το Eurogroup δίνει την εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει, εντός των επόμενων ημερών, την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης των θεσμών και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης όλων των προαπαιτούμενων και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να αποδεχθούν το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, βάσει του προγράμματος. Η δεύτερη δόση του προγράμματος του ESM θα γίνει τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) ώστε να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους και να επιτρέψει μία αρχική κάλυψη των χρεών του δημοσίου προς την πραγματική οικονομία.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρεών του δημοσίου και την κάλυψη επιπλέον εξυπηρέτησης του χρέους και θα δοθούν μετά το καλοκαίρι. Αυτές οι εκταμιεύσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εκταμιεύσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθούν με τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της Υπηρεσίας Εσόδων και του ενεργειακού τομέα και θα εγκριθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EWG και από τη διοίκηση του ESM.

Σε πλήρη συμμόρφωση με την ανακοίνωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης το Eurogroup εξέτασε σήμερα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει των ακόλουθων βασικών σημείων (benchmarks) για το όριο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN): σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και για μεσοπρόθεσμο διάστημα και κατόπιν χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις ακόλουθες γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν στις 9 Μαίου για πιθανά πρόσθετα μέτρα αναφορικά με το χρέος: α. Πρόσβαση στις αγορές προκειμένου το καλυπτόμενο με δημόσιο χρήμα χρέος να καλυφθεί με ιδιωτικό χρήμα, β. Χαλάρωση του επιπέδου αποπληρωμής του χρέους, γ. Παροχή κινήτρων για συνέχιση της προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος και δ. Ευελιξία για κάλυψη της αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον. Στις 9 Μαίου το Eurogroup επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αποκλείεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους νόμους της Ευρωζώνης και με τους νομικούς κανόνες λειτουργίας των ESM και EFSF.

Βασιζόμενοι σε αυτές τις αρχές και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του τεχνικού μέρους της όλης εργασίας από το EWG, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ούτως ώστε να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι εκ των προτέρων και πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφωνεί σε ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνει:

– Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει του τρέχοντος χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής,
– Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει οικονομικά τις άλλες χώρες,
– Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017.

Το Eurogroup ζήτησε από τις διοικήσεις ESM και EFSF να θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα βάσει των κανονισμών τους, αφού έχει γίνει πρώτα προπαρασκευαστική εργασία από το EWG και, όπου είναι απαραίτητο, να προετοιμαστεί η λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των ESM και EFSF. Η απόφαση της χαλάρωσης του «προφίλ» πληρωμών των δανείων του EFSF και της μείωσης του κινδύνου των επιτοκίων είναι δράσεις που πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών. Θα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.

Το κείμενο στα αγγλικά

The Eurogroup welcomes that a full staff-level agreement has been reached between Greece and the institutions. Also, the Eurogroup notes with satisfaction that the Greek authorities and the European institutions have reached an agreement on the contingency fiscal mechanism, which is in line with the Eurogroup statement adopted on 9 May in particular as regard the possible adoption of permanent structural measures, including revenue measures, to be agreed with the institutions. It therefore provides further reassurances that Greece will meet the primary surplus targets of the ESM programme (3.5% of GDP in the medium-term), without prejudice to the obligations of Greece under the SGP and the Fiscal Compact.

The Eurogroup also welcomes the adoption by the Greek parliament of most of the agreed prior actions for the first review, notably the adoption of legislation to deliver fiscal parametric measures amounting to 3% of GDP that should allow to meet the fiscal targets in 2018, to open up the market for the sale of loans and to establish the agreed Greek Privatisation and Investment Fund that should operate in full independence. The Eurogroup mandates the EWG to verify in the next few days the full implementation of the outstanding prior actions on the basis of an assessment by the institutions, in particular the corrections to the legislation on the opening up of the market for the sale of loans, and on the pension reform, as well as the completion of all prior actions related to the government pending actions in the field of privatization.

ΥΠΟΙΚ: Πλήρης συμφωνία στο Eurogroup, 3,5 δισ. στην αγορά, σαφή μέτρα για το χρέος

Στο Eurogroup επιτεύχθηκε «πλήρης συμφωνία», δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση, από τη δόση 3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» ως τον Οκτώβριο στην αγορά, ενώ ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους, τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αξιολογώντας και αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.

Ο σαφής οδικός χάρτης για το χρέοςθα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, άρει την αβεβαιότητα, και επιταχύνει την έξοδο στις αγορές, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ο απολογισμός του Eurogroup είναι πολύ θετικός τονίζει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, τη στιγμή που η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τα «κέρδη» και αναδεικνύει το αντίτιμο (σκληρά μέτρα) για αυτές τις υποσχέσεις -όπως λέει- για το χρέος.

Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό χρέος τίθεται σοβαρά στο τραπέζι του Eurogroup και πρόκειται για την πιο συγκεκριμένη μέχρι σήμερα προσφορά που έχει λάβει η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της, αναγνωρίζουν οι αναλυτές. Ωστόσο, προσθέτουν, αναμφιβόλως το τίμημα, τα μέτρα -πολλά από τα οποία ζητήθηκαν εκβιαστικά, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το χρέος- είναι σκληρά και πολλά. Ακόμη και χθες κατά τη διάρκεια του Eurogroup ζητήθηκαν «συμπληρώματα» στα προαπαιτούμενα, η σημασία των οποίων -όσο και αν προσπαθούν να υποβιβάσουν τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή πλευρά- ούτε αμελητέα είναι, ούτε αποκλείεται να προκαλέσουν νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων».

Όπως εξηγούσαν γνωρίζοντες οι εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό αφορούν το θέμα του ΕΚΑΣ (πιθανότερη λύση θεωρείται ο επανακαθορισμός των κριτηρίων ώστε να περιοριστεί περισσότερο και γρηγορότερα ο αριθμός των δικαιούχων μέχρι την κατάργησή του), στα κόκκινα δάνεια οι δανειστές ζητούν να προβλεφθεί και η δυνατότητα πώλησης δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου και έχουν γίνει κόκκινα, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, σε πρώτη φάση τουλάχιστον για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, στο επίκεντρο τίθενται το Ελληνικό και η Εγνατία Οδός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ύστατη στιγμή αποσύρθηκε η πρόβλεψη για κατάργηση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ως μέσο για την αντιστάθμιση αδικιών των μέτρων, όπως η αναδρομική επιστροφή ποσών του ΕΚΑΣ από δικαιούχους που βάσει των νέων κριτηρίων το χάνουν. Το Ταμείο θα αναλάβει να καλύψει αυτά τα αναδρομικά, είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο η ιδέα του Ταμείου που θα χρηματοδοτείται κυρίως από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν αυτό ξεπερνά τους στόχους, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους δανειστές, καθώς πέραν όλων των άλλων, μία εκ των βασικών πηγών διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωπαίων είναι ακριβώς το ύψος του πλεονάσματος που πέτυχε και θα πετύχει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα.

Πώς αξιολογεί το ΥΠΟΙΚ την συμφωνία

»» Στήριξη της αγοράς με 3,5 δισ. ευρώ

Στο Eurogroup επιτεύχθηκε «πλήρης συμφωνία (staff level agreement)», δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση, τονίζει πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Από την δόση των 10,3 δισ. ευρώ, προσθέτουν «θα δοθεί μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να γίνει εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είναι ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας».

Η επόμενη εκταμίευση, συνεχίζουν, θα γίνει «μετά το καλοκαίρι» και θα χρησιμοποιηθεί «για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους».

Δηλαδή, εξηγούν, στην αγορά θα «πέσουν» 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου [700 εκατ. το μήνα]. Το ποσό αυτό, που είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ (ή μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), θα πάει στην πραγματική οικονομία, τονίζουν.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου επανέρχονται και στο θέμα του κόφτη, επισημαίνοντας ότι «το Eurogroup υιοθέτησε τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», όπως ακριβώς τον είχε εισηγηθεί η ελληνική πλευρά, αποτρέποντας έτσι την επιβολή των «υπό αίρεση μέτρων» [contingent measures], ύψους 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ».

»» Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους

Αναλυτικά εξηγούν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τι αποφασίστηκε χθες στο Eurogroup για το χρέος, τονίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις αυτές μειώνονται αποφασιστικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δημιουργώντας σαφή οδικό χάρτη που θα εξομαλύνει τη ρευστότητα στην οικονομία και το σημαντικότερο ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά.

Όπως εξηγούν, συμφωνήθηκε ότι «τα Gross Financing Needs [ήτοι οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους] θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα».

Η Ελλάδα, δηλαδή δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα πληρώνει κάτω του 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια (τα οποία είναι σταθερά στο ύψος των 14,8 δισ. το χρόνο), είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά, και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνουν.

»» Τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα μέτρα

Το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τονίζουν από το υπουργείου Οικονομικών. Δημιουργείται έτσι, προσθέτουν, ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

«Και το σημαντικότερο: Ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά» επισημαίνουν.

Σε ό,τι αφορά το είδος των μέτρων για το χρέος και τον χρόνο που θα εφαρμοστούν, σημειώνουν:

α. Βραχυπρόθεσμα και εμπροσθοβαρώς θα υπάρξει:

– Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, τα «βουνά» πληρωμών, όπως του 2022 και 2023 -smoothing [«Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής για το EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα σταθμισμένη μέση λήξη»].

– Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους [«Χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος»].

– Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Eurogroup «η απόφαση για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF και τη μείωση των κινδύνων επιτοκίου θα πρέπει να λαμβάνονται ως θέμα προτεραιότητας».

β. Μεσοπρόθεσμα

– Σύμφωνα με την απόφαση είναι δυνατόν να υπάρξει «μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες».

Για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, από τον ESM. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 0,9%!

– Χρήση των κερδών του 2014 από τον ESM και αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017) προς τον ESM για τη μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

– Κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2018. Δηλαδή να «πάμε» σε επιτόκια back-to-back, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια.

Σήμερα όταν ο ESM δανείζεται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας η Ελλάδα πληρώνει το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ESM. Αν ισχύσει το back-to-back σημαίνει ότι η χώρα θα πληρώνει το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε ο ESM –που είναι αρκετά πιο χαμηλό.

– Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιαμόρφωση του EFSF [π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, εκ νέου απόσβεση του προφίλ του EFSF, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων], στο βαθμό που απαιτείται, προκειμένου να κρατηθεί το GFN [Gross Financing Needs] κάτω από το συμφωνηθέν σημείο αναφοράς, για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, χωρίς, όμως, να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες του προηγούμενου προγράμματος ή για τον EFSF.

γ. Μακροπρόθεσμα

– Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος που θα ενεργοποιηθεί μετά την λήξη του προγράμματος του ESM για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα».

Δηλαδή θα υπάρχει αυτόματος «κόφτης» [άρα δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση κάθε φορά] και για το χρέος που θα αποφασίζει «μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση του EFSF και η αναβολή των πληρωμών τόκων».

– Το ΔΝΤ, που σήμερα συμφωνεί με τις προτάσεις του ESM για τα άμεσα μέτρα, δεσμεύθηκε να κάνει εντός του 2016 «ένα νέο DSA [Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους]», προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που προτείνει ο ESM επαρκούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Δηλαδή, αν υπάρξουν και άλλες ανάγκες για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2018.

»» Επιταχύνεται η έξοδος στις αγορές

Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, τονίζουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε, προσθέτουν, η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.