Την εκτίμηση ότι το γύρισμα της οικονομίας σε ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2016 είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων παγίου, διατυπώνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο που εξέδωσαν,σημειώνουν ότι η αρνητική τάση οφείλεται στην επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, στην αρνητική μέση ετήσια μεταβολή του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο (Ιανουάριος 2016 –Φεβρουάριος 2016: -4,20%), στην ετήσια πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων και στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1ο τρίμηνο 2016.
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εξαγωγές αγαθών και οι εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών παρουσίασαν υψηλή ετήσια συρρίκνωση (σε ονομαστικούς όρους)» τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Και προσθέτουν πως «οι μοναδικές κατηγορίες που κατέγραψαν σχετική ανθεκτικότητα ήταν εκείνες των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (οριακή αύξηση) και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών (οριακή μείωση)».
Σημειώνουν πάντως πως «λόγω της υψηλότερης πτώσης των εισαγωγών, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε ετήσια αύξηση το 1ο τρίμηνο 2016. Συνεπώς, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα είναι θετική».
Από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι «στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων αναμένουμε συρρίκνωση της ζήτησης για πάγια κεφαλαιουχικά αγαθά ενώ η μεταβολή των αποθεμάτων δύναται να είναι θετική λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης στα προηγούμενα δύο τρίμηνα και της προοπτικής για θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο εξάμηνο 2016».
Εξάλλου, σημειώνουν ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια το 4ο τρίμηνο 2015 (4,94% σε ετήσια και 20,38% σε τριμηνιαία βάση) προήλθε κυρίως από τον δημόσιο και όχι από τον ιδιωτικό τομέα.
Στην πλευρά της προσφοράς, αναφέρει η Eurobank, «με δεδομένη την ετήσια αύξηση της απασχόλησης τους δύο πρώτους μήνες του 2016, αναμένουμε περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικότητας της εργασίας το 1ο τρίμηνο 2016».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο -1,16% το 1ο τρίμηνο 2016 (με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) από -0,68% το 4ο τρίμηνο 2016.
Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής καταγράφηκε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του -0,39% (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία) από οριακή αύξηση 0,08% το προηγούμενο τρίμηνο.
Στις 30 Μαΐου 2016 αναμένεται η δημοσίευση των προσωρινών στοιχείων των εθνικών λογαριασμών για το 1ο τρίμηνο 2016.