Αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία της Google στο Παρίσι διενήργησαν την Τρίτη τα ξημερώματα άνδρες των γαλλικών διωκτικών αρχών στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας του Ιντερνετ.
Την έφοδο, που έγινε στις 5 το πρωί, έλαβαν μέρος περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Le Parisien». Το πρακτορείο Reuters και άλλα αγγλοσαξωνικά μέσα ενημέρωσης δεν κατάφεραν να έλθουν σε επαφή με εκπρόσωπο της Google για να σχολιάσει το συμβάν.
Η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν εκφράσει από καιρού και επανειλημμένως τις ενστάσεις τους για τον τρόπο που η Google, η Yahoo! και άλλες ιντερνετικές εταιρείες εγγράφουν τα κέρδη που ενθυλακώνουν στις συγκεκριμένες χώρες. Ως γνωστόν, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συνηθίζουν να μεταφέρουν τα κέρδη που πραγματοποιούν σε μια χώρα με υψηλή φορολόγηση σε άλλη χώρα με χαμηλότερους εταιρικούς συντελεστές.
Τον περασμένο Φεβρουάριο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του διεκδικεί από την Google μη αποδοθέντες φόρους παρελθόντων ετών που φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2016 η Google είχε συμφωνήσει να καταβάλει στις φορολογικές αρχές της Βρετανίας μη καταβληθέντες φόρους ύψους 130 εκατ. στερλίνες (170 εκατ. ευρώ). Η αντιπολίτευση των Εργατικών καθώς και ακτιβιστές είχαν διαμαρτυρηθεί κατηγορώντας την κυβέρνηση Κάμερον ότι χαρίστηκε στο δημοφιλέστερο «ψαχτήρι» του Διαδικτύου.