Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σήμερα στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν «πιστεύουμε ότι θα επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι μπαίνουμε σε νέα φάση καθώς για πρώτη φορά σήμερα, από την αρχή της κρίσης, το μέλλον αποκτά ορατότητα, καθώς έχουν ψηφιστεί όλα τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2018. Τόνισε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 9-11 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ (6,2 δισ.) και την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ενώ αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στην ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην «εργαλειοθήκη ανάπτυξης» που όπως είπε έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εισερχόμαστε σε περίοδο ρεαλιστικής προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προοπτική εξόδου από την κρίση.

«Συχνά», τόνισε, «επιλέγοντας το μείγμα πολιτικής, καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ ενός μεγαλύτερου και ενός μικρότερου «κακού», και όχι το βέλτιστο».

Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ζητούμενο σήμερα είναι «να συμφωνήσουμε και από κοινού να επιχειρήσουμε την άρση των όρων της εποπτείας».

Εξάλλου, υποστήριξε ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση, κατά την οποία προτεραιότητες θα είναι οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμα προς κατάθεση νομοσχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της χαμηλής εισπραξιμότητας ΦΠΑ, ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή μια «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης».

Σημείωσε επίσης ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστούν οι «άγονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος», καθώς -όπως είπε- στη νέα φάση προκύπτουν νέες προκλήσεις και νέες διαχωριστικές γραμμές.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι είναι άκαιρο και άκυρο το «μεταρρυθμιστές VS μη μεταρρυθμιστών», αλλά ζητούμενο είναι το ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουμε, για ποιο λόγο και υπέρ ποιων.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σήμερα δεν έχει νόημα το δίπολο «ευρωπαϊστές VS αντιευρωπαϊστών», αλλά το ποια Ευρώπη θέλουμε και πώς βλέπουμε την Ελλάδα σε αυτή .

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κων/νος Μπίτσιος ανέφερε ότι η αξιολόγηση κλείνει, αλλά ζητούμενο παραμείνει η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχαία και τόνισε πως μόνο η βιομηχανία μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής. Αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη όπως είπε είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά πρέπει επιπλέον «να απαλλαγούμε από ιδεολογικές προκαταλήψεις, πολιτική αβελτηρία και νομικά εμπόδια».