από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Οι διαφορές ΕΕ και ΔΝΤ στις προτάσεις για το ελληνικό χρέος

Η ριζική αντιμετωπίση με μείωση ως 60% μέχρι το 2060 η πρόταση «βόμβα» του Ταμείου
Οι διαφορές ΕΕ και ΔΝΤ στις προτάσεις για το ελληνικό χρέος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το ευρωπαϊκό σχέδιο και το σχέδιο του ΔΝΤ για το χρέος έχουν ουσιώδεις διαφορές οι οποίες προκαλούν ήδη τριβές ενόψει του Eurogroup το βράδυ της Τρίτης.

Το σχέδιο των Ευρωπαίων οδηγεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως 25% του ΑΕΠ έως το 2040 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ενώ το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη κοντά στο 60% ως το 2060.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει:

- Τη διάθεση 25 δισ. ευρω εκ των 86 δις ευρω του τρίτου μνημονίου-δανείου για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των διμερών δανείων (GLF) του πρώτου μνημονίου (2010).

-Τη χρήση 10 δις. ευρω από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης απο τα ελληνικά ομόλογα (τεχνικά ονομάζονται ANFAs και SMPs) για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από το 2018 ως το 2024.

-Την επέκταση της περιόδου χάριτος όλων των δανείων (GLF -διμερή- του 2010, EFSF του 2012, ESM του 2015) από το 2022 στο 2028 και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής κατά 10 χρόνια. Παράλληλα τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν επί 10 έτη στο 2% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον μνημόνιο. 

Από την πλευρά του το ΔΝΤ προτείνει μέτρα που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πέριξ του 60% του ΑΕΠ ως το 2060 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Για τα πλεονάσματα, αντί για 2% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία που προτείνουν οι Ευρωπαίοι το Ταμείο επιμένει σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ 1,5% ως το 2040, "δεδομένης της μεταρρυθμιστικής κόπωσης μετά από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής" όπως αναφέρει.

Πρακτικά το Ταμείο προτείνει μεγαλύτερη παράταση των προθεσμιών λήξης για τα δάνεια και των τριών προγραμμάτων διάσωσης κατά: 30 χρόνια για τα δάνεια GLF (πρώτο μνημόνιο, 2010), 14 χρόνια για τα δάνεια του  EFSF (δεύτερο μνημόνιο, 2012),  10 χρόνια για τα δάνεια του ESM (τρίτο μνημόνιο, 2015).

Οι τρεις αυτές κινήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Παράλληλα το ΔΝΤ προτείνει μεγαλύτερες περίοδος χάριτος και ωρίμανσης για τα δάνεια του τρίτου προγράμματος από τον ESM.

Απαραίτητο συμπλήρωμα για να παραμείνει το χρέος σε πτωτική τροχιά είναι το επιτόκιο να μην υπερβαίνει το 1,5% έως το 2040.

Συνολικά τα μέτρα ελαφρύνσης που προτείνει το Ταμείο έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους κατά 53% του ΑΕΠ έως το 2040 και 151% έως το 2060, και σχεδόν κατά 60% σε όλους καθαρής παρούσας αξίας ως το 2060.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Eurogroup την Τρίτη κρίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης και η επικύρωση της δόσης 
ΔΝΤ: Μόνο με επιπλέον εγγυήσεις θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα 
ΔΝΤ: Μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  τώρα τωρα | 24/05/2016 13:11
  η πρόταση του ΔΝΤ μπορεί πιθανώς πρόσκαιρα να μας δυσκολεύει αλλά μας βγάζει από τον φαύλο κύκλο περικοπών-΄ύφεσης.Αυτό όμως δεν αρέσει στο Βερολίνο που θέλει συνέχεια με σκοπό τη λεηλασία της χώρας.Το δίλημα για οποιαδήποτε λογική χώρα θα ήταν απλό,αλλά στην Ελλαδα ο Ευρωδουλισμός έχει γίνει δευτέρα φύσις για το 50% των Ελλήνων.Κατά συνέπεια τώρα είναι η ώρα της επιλογής που θα κρίνει το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών μας
  ελένη
  απάντηση67
   
   
  Παιχνίδια | 24/05/2016 11:51
  Βρήκαν στην πλάτη της Ελλαδος αφού κέρδισαν δις τώρα παίζουν παιχνίδια στρατηγικής ποιος θα κερδίσει και τι όφελος θα έχουν αυτοί που κρύβονται από πίσω. Όλα αυτά γιατί οι κυβερνήσεις όλων των ετών μετά το 1940 ήταν δοσιλογοι και ξένων συμφερόντων.
  Geo
  απάντηση56
   
   
   
  Εξάρτηση στη σειρά και παράλληλη | 24/05/2016 11:26
  Αν εξαρτώμαι από κάποιον και αυτός από άλλον, είμαι διπλά εξαρτημένος. Αν εξαρτώμαι από κάποιον και από κάποιον άλλον παράλληλα, είμαι διπλά στηριγμένος. Είτε εμείς δεν τα βρούμε με τους πιστωτές μας είτε η ΕΕ δεν τα βρει με το ΔΝΤ, εμείς πέφτομε στο κενό. Αν είχαμε παράλληλη, αντί στη σειρά εξάρτηση και με κάποιον άλλον, τα είμαστε περισσότερο ελεύθεροι
  Δημήτρης Α, Σιδερής
  απάντηση62
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων