Πριν από 10 χρόνια το επενδυτικό κεφάλαιο με την επωνυμία South Eastern Europe Fund L.P. («SEEF») που συμβουλεύει αποκλειστικά η Global Finance απέκτησε την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα από την Πάτρα.Τότε η εταιρεία είχε τζίρο 30 εκατ. ευρώ. αλλά μέσα σε αυτή τη δεκαετία γιγαντώθηκε. Σήμερα έχει τζίρους της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως με το 80% αυτών να αφορούν τις αγορές του εξωτερικού. Μέσω εξαγορών αυτή τη δεκαετία, η εταιρεία απέκτησε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ισπανία και πλέον αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον χώρο της Ιβηρικής χερσονήσου.
Σήμερα το fund SEEF ανακοίνωσε την αποεπένδυση από την Ανδρομέδα. Αγοραστής του 90% που κατείχε είναι η αμερικανική Αmerra Capital Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 1,5 δις δολαρίων και επενδύει κυρίως στην αγροτική οικονομία. Στοιχεία για το τίμημα δεν ανακοινώθηκαν αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η Global Finance έβγαλε και με το παραπάνω την αρχική της επένδυση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ανδρομέδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή γόνου, στην ιχθυοκαλλιέργεια και σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Η Ανδρομέδα είναι η μόνη εταιρία που παράγει λαβράκι και τσιπούρα τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρόσβαση σε πάνω από 120 εκατομμύρια καταναλωτές σε 48 χώρες. Τα προϊόντα της πωλούνται σε όλη την Ευρώπη και εξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η Global Finance έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρίας παρέχοντας τεχνογνωσία και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικών αποφάσεων.
Ο Μιχάλης Μαδιανός, Partner της Global Finance, δήλωσε: «Η Ανδρομέδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να συνεισφέρει η Global Finance για τον μετασχηματισμό μιας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης με πωλήσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρία ηγέτη στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια με πωλήσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ και ισορροπημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Ελλάδα και Ισπανία, μέσω εξαγορών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις μιας δύσκολης οικονομικής συγκύριας στην περιοχή.»
Ο Thor Talseth, Partner της AMERRA είπε: «Η ποιότητά της εταιρίας, οι δεξιότητες και η ακεραιότητας της διοικητικής ομάδας ήταν οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για την επένδυσης μας στην Ανδρομέδα. Θα υποστηρίξουμε ενεργά την εταιρία για την περαιτέρω οργανική και στρατηγική ανάπτυξη της.»
Ο Δημήτρης Βαλαχής, CEO της Ανδρομέδα, δήλωσε: »Με την υποστήριξη της Global Finance καταφέραμε όχι μόνο να παραμείνουμε ανεξάρτητοι αλλά επιπλέον να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε σε μια εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας με ηγετική παρουσία στη Μεσόγειο. Προσδοκούμε στην συνεργασία με την Amerra, λόγω της βαθιάς γνώσης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Με την βοήθειά της η Ανδρομέδα θα ακολουθήσει μια νέα φάση ανάπτυξης.»
Η Global Finance είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στον χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών στην νότιο-ανατολική Ευρώπη. Από το έτος ιδρύσεως της το 1991 μέχρι σήμερα, έχει συμβουλεύσει οκτώ Funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επενδύσεις συνολικών κεφαλαίων άνω των €850 εκατομμυρίων.
Η AMERRA Capital Management, LLC, με έδρα στη Νέα Υόρκη, διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των $1,5 δις. με έμφαση στην αγροτική οικονομία. Η AMERRA επενδύει σε αναπτυσσόμενες εταιρίες σε όλο τον κόσμο που συχνά είναι οικογενειακές. Στόχος της είναι να προσθέσει αξία με ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών και δανειοδοτικών προϊόντων σαν ενεργός μέτοχος. Από την ίδρυση της, η Amerra έχει ολοκληρώσει 220 επενδύσεις με συνολική αξία άνω των $3 διs. δολαρίων.