Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής συνέχισε να επιβαρύνει τους μετοχικούς Οργανισμούς Συλλογικών Επενδυσεων Κινητών Αξιών (ΟΣΕΚΑ) και έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στους ομολογιακούς και μικτούς ΟΣΕΚΑ.
Οι εξελίξεις του Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή αγορά των συλλογικών επενδύσεων σύμφωνα με τα στοιχεία 26 Ενώσεων Θεσμικών Επενδυτών της Ε.Ε συνοψίζονται ως εξής:

·Οι ΟΣΕΚΑ και οι Εναλλακτικοί ΟΣΕ κατέγραψαν εισροές ύψους 28 δισ. το Μάρτιο σε σχέση με εισροές των 8 δισ. του Φεβρουαρίου.
·Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 9 δισ. σε σχέση με τις εκροές των 0,4 δισ. του προηγούμενου μήνα. Η αύξηση των εισροών οφείλεται κυρίως στη αύξηση των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ.

·Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν αυξημένες εισροές ύψους 19 δισ. το Μάρτιο, από εκροές ύψους 9 δισ. το Φεβρουάριο. Οι Μετοχικοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εκροές 2,1 δισ. από 4,3 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι Ομολογιακοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εισροές ύψους 11,4 δισ. από εκροές ύψους 6 δισ. το Φεβρουάριο. Οι Μικτοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν αυξημένες καθαρές εισροές ύψους 6 δισ. σε σχέση με τις εισροές του 1 δισ. του Φεβρουαρίου.

·Οι ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς κατέγραψαν αυξημένες εκροές το Μάρτιο ύψους 10 δισ. σε σχέση με τις εισροές των 9 δισ. τον προηγούμενο μήνα.


·Οι καθαρές πωλήσεις των Εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκαν από 8,9 δισ. το Φεβρουάριο στα 18,5 δισ. στο τέλος Μαρτίου.

·Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 0,9% στα 7.965 δισ. και των Εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκε κατά 0,2% στα 5.073 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, στο τέλος του Μαρτίου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 0,7% στα 13.038 δισ. ευρώ.