Οι γερμανικές αρχές υποπτεύονται ότι ο ιταλο-αμερικανικός όμιλος Fiat Chrysler έχει επανειλημμένα ανακοινώσει παραπλανητικά στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων διαφόρων μοντέλων της προκειμένου να καλύψει τις προϋποθέσεις που θέτει η αντιρρυπαντική νομοθεσία, σημειώνει στο Κυριακάτικο φύλλο της η γερμανική εφημερίδα Bild.
«Πρόκειται για μια συμπεριφορά ανάλογη με εκείνη της γερμανικής Volkswagen», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Bild am Sonntag». Και αποκαλύπτει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αυτοκινήτου της Γερμανίας (ΚΒΑ) έχει αποστείλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας στην οποία εκφράζει τις υποψίες της ότι η Fiat Chrysler «μαγειρεύει» τα στοιχεία για τα καυσαέρια των μοντέλων της.
Η γερμανική Υπηρεσία καταγγέλλει επίσης την άρνηση της Fiat Chrysler να συνεργαστεί μ’ αυτήν, με το επιχείρημα ότι συνεργάζεται μόνο με τις αρμόδιες ιταλικές αρχές και όχι με υπηρεσίες εκτός ιταλικής επικράτειας. «Η ιταλική εταιρεία αρνείται να συνεργαστεί παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις στη Γερμανία για τις παραπλανητικές ανακοινώσεις ρύπων των μοντέλων με κινητήρα ντίζελ της Volkswagen», αναφέρει συγκεκριμένα η ΚΒΑ.
Με αφορμή το σκάνδαλο της Volkswagen οι γερμανικές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα μοντέλα όλων των κατασκευαστών, Γερμανών και ξένων, που κυκλοφορούν στη χώρα. Και έχουν εντοπίσει «αντικανονικότητες» στις εκπομπές καυσαερίων σε μοντέλα 16 κατασκευαστών, μεταξύ των οποίων και της Fiat Chrysler.
Σύμφωνα με τη «Bild am Sonntag», οι έλεγχοι που διενήργησε η ΚΒΑ έδειξαν ότι σε ένα μοντέλο της Fiat το σύστημα φιλτραρίσματος των καυσαερίων απενεργοποιούνταν έπειτα από 22 λεπτά λειτουργίας του κινητήρα, δηλαδή δύο λεπτά μετά το πέρας ενός τυπικού αντιρρυπαντικού ελέγου που διενεργείται. «Συνέπεια της απενεργοποίησης αυτής είναι να εκλύονται στην ατμόσφαιρα ποσότητες οξειδίου του αζώτου που ξεπερνούν 10 φορές τα επιτρεπόμενα όρια», υπογραμμίζεται στην αναφορά της ΚΒΑ προς την Κομισιόν και τις αρμόδιες ιταλικές αρχές. Το οξείδιο του αζώτου είναι ένα αέριο ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.