Για ένα ισχυρό μήνυμα προς την παγκόσμια αγορά ότι «η Ελλάδα κοιτάει μπροστά δημιουργώντας ένα νέο δυναμικό περιβάλλον για επενδύσεις στη χώρα», κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece κ. Αλεξάντερ Ζίνελ στην δήλωση με την οποία χαιρετίζει την επικύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Η διαδικασία παραχώρησης, που ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2013, κατέληξε χθες στην επικύρωση της παραχώρησης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Η επικύρωση των συμβάσεων για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων -μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα- από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο ενός έργου υποδομής με ιδιαίτερη σημασία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το ελληνικό κράτος για την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Δέσμευσή μας είναι το έργο αυτό να καταστεί επωφελές τόσο για την Ελλάδα και τους πολίτες της, τη βιομηχανία του τουρισμού και την οικονομία, όσο και για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο και όσους χρησιμοποιούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια γενικότερα» αναφέρει.
Επισημαίνοντας ότι η Fraport Greece έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστηκές εργασίες στον σχεδιασμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Ζίνελ δηλώνει: «Μπορούμε πλέον να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς στη φάση υλοποίησης του έργου». Στη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης, η Fraport Greece θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.
Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό η κοινοπραξία Fraport-Slentel προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στο τέλος της διαδικασίας με την ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων, καθώς και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο παραχωρησιούχοχς θα επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αεροδρομίων μέχρι το 2020.
«Είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία μας στην Ελλάδα θα δράσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη ένος σημαντικού για τη χώρα κλάδου όπως ο τουρισμός. Σε αρκετές περιπτώσεις, πολλά αεροδρόμια παγκοσμίως, έχουν λειτουργήσει ως κινητήρες των τοπικών οικονομιών. Αυτός είναι ο στόχος μας και για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς αναμένονται θετικές επιπτώσεις σε τομείς όπως οι υπηρεσίες φιλοξενίας, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο, οι κατασκευές και άλλες υπηρεσίες. Η θετική ανταπόκριση που λαμβάνουμε από επικεφαλής επιχειρήσεων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς αποδεικνύει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».