Με βασικά μηνύματα «Παράγουμε αξία. Εξάγουμε παντού. Δημιουργούμε δουλειές» ο ΣΕΒ διοργανώνει Βιομηχανικό Συνέδριο στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.
Το Συνέδριο έχει ως κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές» και θα εξετάσει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.
Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:
-Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.
-Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.
-Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Με την ευκαιρία του Βιομηχανικού Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε:
Η Ελλάδα μετά την κρίση έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ισχυρή βιομηχανία που δημιουργεί αξία, ανάπτυξη, δουλειές και προσφέρει συλλογική προοπτική για μία ισχυρή οικονομία και μια δίκαιη και συνεκτική κοινωνία. Διαμορφώνοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ελληνική βιομηχανία ώστε να αναπτυχθεί και να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορούμε σταδιακά να δημιουργήσουμε επιπλέον 550.000 καλές, σταθερές δουλειές, με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο».
Στο συνέδριο συμμετέχουν ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.
Στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί απόψε με τίτλο «Επιστροφή στην Ανάπτυξη. Επενδύσεις, Aνταγωνιστικότητα και Δουλειές» ομιλητές θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Prof. Jan Peter Balkenende, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Στην έναρξη του Συνεδρίου στις 24 Μαΐου χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ. Ιωάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ. Θα ακολουθήσει παρουσίαση για τη συμβολή της βιομηχανίας στην οικονομία από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ κ. Άκη Σκέρτσο.
Στη συνέχεια του συνεδρίου διοργανώνονται 5 θεματικές Συνεδρίες:
Στην πρώτη συνεδρία με θέμα: «Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό;» θα λάβουν μέρος οι ακόλουθοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας: Eric Mamer, Director, Competitiveness and European Semester, DG GROW, European Commission, Piritta Sorsa, Head of Division, Country Studies, OECD, Ivan Nimac, Head of Trade and Competitiveness, World Bank, Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ., Τράπεζα EUROBANK ERGASIAS A.E. Εισηγητής της συνεδρίας θα είναι o Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist, ΣΕΒ και συντονιστής ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος από την εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Στη δεύτερη συνεδρία με θέμα: «Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα;» συμμετέχουν οι ακόλουθοι ομιλητές: Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΜΥΤΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΛΑΪΣ – UNILEVER A.E., Μιχάλης Στασινόπουλος, ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε., Olaf Babinet, Global Location Strategy Leader, Deloitte. Εισηγητής της συνεδρίας θα είναι ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής, Τομέας Αναπτυξιακών Πολιτικών, ΣΕΒ και συντονιστής ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης »REAL NEWS»& Πρόεδρος «REAL FM».
Στην τρίτη συνεδρία με θέμα: «Πού θα επενδύσω: Η Κυκλική Οικονομία ευκαιρία για Βιώσιμη Ανάπτυξη» συμμετέχουν οι κ.κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος, Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Grzegorz Radziejewski, Senior Cabinet Member on Green Economy, European Commission και Βασίλειος Καμινάρης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΕΥ.
Στην τέταρτη συνεδρία με θέμα: «Πού θα επενδύσω: Οι δυναμικοί κλάδοι» συμμετέχουν οι κ.κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, CHIPITA A.E., Γεώργιος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος ELPEN. Εισηγητής της συνεδρίας θα είναι ο Γιάννος Μητσός, Senior Advisor, Τομέας Αναπτυξιακών Πολιτικών, ΣΕΒ και συντονιστής o Γιώργος Παπανικολάου, Editor & General Manager, Media2day Publishing SA.
Τέλος, στην πέμπτη συνεδρία με θέμα: «Γιατί το μέγεθος και η οργάνωση μετράνε» θα λάβουν μέρος οι ακόλουθοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και φορέων: Γεώργιος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ, Margareta Drzeniek, Head of Global Competitiveness & Risks Team, WEF και Markus J. Beyrer, Director General, BUSINESSEUROPE. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής.
Επίσης, θα γίνει ειδική παρουσίαση για την 4η βιομηχανική επανάσταση και τον αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία από τον κ. Κυριάκο Τρανταφυλλίδη, Associate Director, Business Engagement – Europe, WEF.