Στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και μια περίοδο χάριτος, και τις τρεις, δηλαδή, προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει σύμφωνα με το Bloomberg το ευρωπαϊκό προσχέδιο απόφασης για το αυριανό Eurogroup.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg προβλέπεται η εκταμίευση της δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώθα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα θα λάβει τη δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.