Την ιδιοκτησία του ΕΝΦΙΑ αναλαμβάνει με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετουσιώνοντας τον εφιάλτη της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε κόκκινο χαράτσι. Οσοι είχαν αυταπάτες αναφορικά με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή των μετεκλογικών διακηρύξεων για αλλαγές στον φόρο – μέχρι την κατάργησή του – με καθιέρωση αφορολόγητου ορίου και μεταφορά των βαρών στα υψηλότερα κλιμάκια περιουσίας διαψεύδονται πλέον κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ» οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται να διευρύνουν κατακόρυφα τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά με μεσαία ακίνητη περιουσία, σε όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες και στην επιχειρηματική κοινότητα.

Με τις αλλαγές οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο 300.000 νοικοκυριά που έμενα στο απυρόβλητο όσον αφορά τον συμπληρωματικό φόρο (με αφορολόγητο 300.000 ευρώ ως πέρυσι) πιάνονται στη διπλή δαγκάνα του φόρου ακινήτων.

Το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο – που αποτελεί καπέλο στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία – υποχωρεί στα 200.000 ευρώ.

Οι έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ συγκαταλέγονται πλεόν σε αυτή την κατηγορία: των εχόντων.