Καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Eurobank στο α΄ τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά μετά το γ΄ τρίμηνο του 2011.
Ο στόχος επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μείωση των προβλέψεων για επισφαλής απαιτήσεις και δευτερεύοντως από την ενίσχυση του συνόλου των καθαρών εσόδων.
Θετικά συνεισέφεραν και οι διεθνείς δραστηριότητας, που είχαν θετικό αποτέλεσμα 27 εκατ. ευρώ.
Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης υπογράμμισε ότι «η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τη βιώσιμη ρύθμιση του δημοσίου χρέους θέτει τις βάσεις για τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαλλαγμένο από το βάρος της αμφιβολίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να εστιάσει στο βασικό του ρόλο, που είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των υγιών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πρότυπο εξωστρεφούς και επενδυτικής ανάπτυξης.
«Η δυνατότητα των τραπεζών να συμβάλουν σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κύκλο συνδέεται με την επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές, δηλαδή με την ανάκτηση της αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς» υποστήριξε ο κ. Καραμούζης.
Και πρόσθεσε πως «κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η λήψη μέτρων ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της χώρας, η άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αξιόπιστη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσελκύουν σημαντικά και εξαιρετικά αναγκαία ξένα κεφάλαια και επενδύσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Φ. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας τόνισε ότι «τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του βασικού στόχου για κερδοφόρο 2016, καθώς είχαμε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα μετά από πέντε χρόνια πρωτοφανούς δοκιμασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιστροφή στην κερδοφορία θα παγιώσει τη σημαντικά βελτιωμένη εικόνα της Eurobank, τόσο έναντι των ρυθμιστικών αρχών όσο και στην ευρεία κοινωνία, διευκολύνοντας την επιστροφή των καταθέσεων και την προσπάθεια επανόδου στις διεθνείς αγορές».
Ο κ. Καραβίας σημείωσε στη δήλωσή του πως τα εσόδα προ προβλέψεων (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον λειτουργικό κόστος) αυξήθηκαν ικανοποιητικά σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί για το έτος, ενώ η μείωση των προβλέψεων είναι αποτέλεσμα της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση.
«Η προσδοκώμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου μας για επάνοδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ενώ είναι θετικό ότι το κόστος τους παραμένει καθοδικό, παρά τις προκλήσεις του Α’ τριμήνου. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάκτηση αξίας μέσα από αυτήν παραμένει στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική προτεραιότητά μας και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, η συμφωνία με ένα κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το KKR, με τη συμμετοχή της EBRD, για τη διαχείριση μέρους του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου και την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων με την εισροή νέων κεφαλαίων, έχει κεντρικό και πιλοτικό χαρακτήρα.
«Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η πορεία των διεθνών μας δραστηριοτήτων, για τις οποίες επιβεβαιώνεται η επιστροφή τους σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας και συνολικής βελτίωσης των μεγεθών, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι οικονομίες της περιοχής ανακάμπτουν με σχετικά ισχυρούς ρυθμούς. Τέλος, η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ελκυστικούς όρους στην Βουλγαρία και στη Ρουμανία αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ισολογισμών των εκεί θυγατρικών μας» κατέληξε ο κ. Καραβίας.
Τα μεγέθη του α΄ τριμήνου
¤± ²±Ã¹º¬ ¼µ³­¸· Ä·Â Eurobank στο α΄ τρίμηνοι
– Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 2,0% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2015 σε €383εκ.
– Σημαντική ενίσχυση εσόδων από προμήθειες κατά 10,0% την ίδια περίοδο σε €68εκ.
– Μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 1,4% σε ετήσια βάση
– Αύξηση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 14,3% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2015 σε €198εκ.
– Σημαντική επιβράδυνση της δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών: Μείωση κατά 82% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο 2015 σε €42εκ.
– Μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε 1,76%
– Σταθεροποίηση των καταθέσεων στην Ελλάδα, αύξηση σε επίπεδο Ομίλου. Περαιτέρω μείωση της τρέχουσας χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε €22,8δισ.
– Κεφάλαια κοινών μετοχών CET1 16,5%