Σημαντικές αυξήσεις της τάξεως του 4,8% εντός των προσεχών 21 μηνών εξασφάλισε το ισχυρό γερμανικό συνδικάτο της μεταλλουργίας IG Metall έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Πρόκειται για μια απόφαση-πιλότο που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στη Γερμανία στη αυτοκινητοβιομηχανία, στον κλάδο των ηλεκτρονικών, των μηχανικών εργαλείων και σε άλλους κλάδους και αφορά περί τα 3,8 εκατομμύρια μισθωτούς.
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί αυτοί θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 2,8% από την 1η Ιουλίου 2016 έπειτα από ένα έκτακτο μηνιαίο μπόνους 150 ευρώ που εισπράττουν τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο. Την 1η Ιουλίου 2017 οι μισθωτοί των συγκεκριμένων κλάδων θα λάβουν νέα μισθολογική αύξηση 2% την 1η Ιουλίου 2017 για τους εννέα μήνες που θα ακολουθήσουν, έως τη λήξη της ισχύος της συμφωνίας.
Πέρυσι το IG Metall είχε εξασφαλίσει αυξήσεις 3,4% για ένα χρόνο.

«Η επιτευχθείσα συμφωνία θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και θα τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ δεν θα θίξει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προχωρούν σε καινοτομίες»
, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο επικεφαλής της IG Metall Γιέργκ Χόφμαν.

Απέδωσαν οι κινητοποιήσεις
Αρχικό αίτημα της IG Metall ήταν να εξασφαλίσει αυξήσεις της τάξεως 5,5% για ένα έτος. Από την πλευρά της εργοδοσίας, η Ένωση Gesamtmetall αρχικώς έδινε αυξήσεις 0,9%, τις οποίες οι συνδικαλιστικοί ηγέτες είχαν αρνηθεί καν να συζητήσουν. Ακολούθησαν πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων που έφθασαν να κλείσουν ακόμη και αεροδρόμια και νοσοκομεία.
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας στην περίφημη Κοιλάδα του Ρουρ και σε άλλα βιομηχανικά κέντρα της Γερμανίας 760.000 μισθωτοί εργαζόμενοι είχαν συμμετάσχει σε προειδοποιητικές απεργίες, ενώ απειλούσαν και με απεργία διαρκείας. Το IG Metall αριθμεί 2,2 εκατ. μέλη.
Κινητοποιήσεις με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις έχουν ξεκινήσει, όμως, και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας. Το συνδικάτο Verdi διεκδικεί αυξήσεις 6%, ενώ ειδικότερα για τους εργαζομένους στην Deutsche Telekom έχει ήδη εξασφαλίσει αυξήσεις 4,3% για δύο χρόνια.