Προς εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τα capital controls προσανατολίζεται η κυβέρνηση υιοθετώντας επί της ουσίας πρόταση της Κομισιόν προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες αλλά και να ενισχυθούν οι εγχώριες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι τουριστικές.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν προτείνει την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων μεταξύ νέου και υφιστάμενου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους η διαφοροποίηση αυτή θα έθετε θα έθετε εκτός περιορισμών τα νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελλληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.

Ο διαχωρισμός του νέου χρήματος ίσχυσε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο και εκτιμάται ότι πέραν της δυνατότητας επιστροφής καταθέσεων που έχουν αποθησαυριστεί, θα βοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα ισχύει από τις 28 Ιουνίου 2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από τις 18 Ιουλίου 2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση σε επιμέρους πτυχές τους. Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί είτε να γίνει ανάληψή του σε ποσοστό έως 10%.