Μια ανάσα από την συμφωνία βρίσκεται η Αθήνα με τους δανειστές σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν. «Εχει συμφωνηθεί πακέτο μέτρων 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) ως το 2018» ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα κλιμάκια εξετάζουν λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό και φορολογικό εν αναμονή του πολυνομοσχεδίου πριν το Eurogroup της 24ης Μαϊου. Δεκαεπτά τα προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει 17 +1 (αν περιληφθεί και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόθρωσης) προαπαιτούμενα (prior actions) Μεταξύ αυτών είναι:

-Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
-Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
-Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.
-Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

«Εκτός παραμένει για την ώρα το ΔΝΤ, ωστόσο συμφωνεί σε πολλά», λένε στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι της Κομισιόν. Η συμφωνία είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. Υπάρχει ωστόσο συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος από το ΔΝΤ που θα αποφασίσει πότε και πως θα παρουσιάσει ένα κείμενο συμφωνημένου προγράμματος στο διοικητικό του Συμβούλιο.

«Το πακέτο κόφτη θα φορά περικοπές εκτός διακριτικής ευχέρειας και συγκεκριμένα σε μισθούς και συντάξεις» προσθέτει πηγή της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η δόση θα είναι κοντά στα 10,7 δισ. ευρώ, 6,7 δισ ευρώ για εξυπηρέστηση χρέους και 4 δισ. ευρώ γα εξυπηρέτηση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών του κράτους προς τους πολίτες έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι ληξιπρόθεσμες αφορούν γενικά σεπολίτες και επιχειρήσεις στους οποίους χρωστά το κράτος συνολικά πάνω από 7 δισ. ευρώ

Κλείδωσε με τους Ευρωπαίους στο Euroworking Group η συμφωνία

Προς την κατεύθυνση μιας καταρχήν συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενηςδόσης των δανείων για την Ελλάδα κινούνται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι χώρες της ευρωζώνης, των οποίων οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του EuroWorking Group.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν χθες ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών Κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη στο euroworking group από την αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες το νέο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για όλα τα δάνεια που θα πουληθούν στα ξένα funds, ώστε να έχουν ψηφισθεί έως την Κυριακή 22 Μαϊου.

Αγκάθι παραμένει το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη φόρμουλα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ να παραμένει εντελώς ανοιχτή και τους Ευρωπαίους να επεξεργάζονται ευθέως εναλλακτικά σενάρια, μετά και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες ακόμα και για τη «λάιτ» εκδοχή της ελάφρυνσης χρέους που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Πόσo μάλλον για την πολύ πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι οι δύο αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους που παρουσιάστηκαν χθες στο Euroworking Group –του Ταμείου και του ESM– απείχαν σημαντικά η μία από την άλλη.

Παράλληλα τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το Διεθνές Ταμείο νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

Αυτό, ωστόσο που φαίνεται να ζήτησαν πολλά μέλη του EWG ήταν να γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις μέχρι το επόμενο Eurogroup, γιατί το θέμα δεν λύνεται τόσο εύκολα.Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση του Euroworking Group είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ανέφερε ότι αναμένει την οριστικοποίηση των μέτρων σε μεταρρυθμίσεις, φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου ενώ τόνισε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή είναι το κούρεμα του χρέους.