από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Eurogroup - Προς οριστική συμφωνία για μηχανισμό και χρέος στη συνεδρίαση της 24 Μαΐου

Με προεδρικά διατάγματα το «αυτόματο μαχαίρι» σε μισθούς συντάξεις αν χαθούν οι στόχοι. - Ντάισελμπλουμ: Προκαταβολική νομοθέτηση του έκτακτου μηχανισμού - Προσέγγιση σε τρία στάδια του ελληνικού χρέους - Τσακαλώτος: Στις 24 Μαΐου αναμένω συμφωνία - Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Eurogroup - Προς οριστική συμφωνία για μηχανισμό και χρέος στη συνεδρίαση της 24 Μαΐου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Την προκαταβολική νομοθέτηση του έκτακτου μηχανισμού (contingency mechanism) έθεσε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για το χρέος (σε τρεις φάσεις) ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Για καλή πρόοδο έκαναν λόγο στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της Δευτέρας ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζοντας και οι δύο την ελπίδα ότι μετά το Eurogroup της 24ης Μαιου θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων «με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση της ρευστότητας» όπως τόνισε ο κ. Ρεγκλινγκ.

«Τέλος 2018, αρχές 2019 επιμήκυνση και περίοδος χάριτος»

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε:

-Ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων "υπό αίρεση" πρέπει να νομοθετηθεί προκαταβολικά να είναι αυτόματος σε περίπτωση απώλειας στόχων, να επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην οριζόντια περικοπή δαπανών ακόμη και χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής από την κυβέρνηση (non discretionary) ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να αντικαθίσταται από διαρθρωτικά μέτρα και στο σκέλος των εσόδων. Η δουλειά αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση την ελληνική πρόταση η οποία θα τροποποιηθεί κατάλληλα.

-Δεν υπάρχει πιθανότητα για το Eurogroup (not a prossibility) να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

-Η συζήτηση για το χρέος άρχισε σε αυτό το Eurogroup και θα κινηθεί σε τρία στάδια εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση, αν τηρείται το πρόγραμμα θα γίνει η βέλτιστη διαχείριση (optimization) της διαχείρισης του χρέους. Σε δεύτερη φάση, στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί η παράταση της περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση με ισχύ από το τέλος του 2018 και την αρχή του 2019. Στην τρίτη φάση θα εξεταστεί η πορεία του χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

-Καλωσορίζουμε την ψήφιση των νομοσχεδίων, θα εξεταστούν λεπτομερώς σε σχέση με το πρόγραμμα, απομένουν ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων "υπό αίρεση", τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το εποπτικό συμβούλιο του οποίου πρέπει να έχει οριστεί ως τις 16 Ιουλίου και να είναι πλήρως λειτουργικό τον Σεπτέμβριο.

-Το Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι η συζήτηση για το χρέος θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

-To Εuro Working Group θα εξετάσει τις διάφορες τεχνικές λύσεις για το πρώτο στάδιο, δηλαδή την βέλτιστη διαχείριση του χρέους.

-Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές από την πλευρά του Eurogroup: όχι κούρεμα και όχι σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Η όποια λύση για το χρέος θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Τσακαλώτος: Στις 24 Μαΐου αναμένω συμφωνία για την Ελλάδα - Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε αμέσως μετά το Eurogroup αισιοδοξία για συμφωνία στις 24 Μαΐου και τόνισε την ανακούφιση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα βασιστεί στην ελληνική πρόταση και κυρίως για το γεγονός ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία των λύσεων για το χρέος.

Μεταξύ άλλων ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε:

-Για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρέος και η διαδικασία θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις, το δεύτερο τις δράσεις το 2018 και το τρίτο την πορεία σε βάθος χρόνου. Είναι μεγάλη ανακούφιση που μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ώστε επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα.

-Υπάρχει συμφωνία και είναι μεγάλη η ανακούφιση ότι η ελληνική πρόταση να αποτελέσει τη βάση για το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης. Από τις περικοπές δαπανών που θα εξετάζονται κάθε Μάιο, μόνο αν υπάρχει απώλεια στόχων, «εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει» τόνισε, θα εξαιρούνται ευαίσθητοι τομείς όπως η Αμυνα και τα επιδόματα ανεργίας. Τυχόν μέτρα θα μπορούν να αντικαθίσταται από άλλα τον Οκτώβριο. Θα υπάρχουν αυτόματες oοριζόντιες περικοπές (non discretionary) και μη αυτόματες περικοπές.

-Με βάση και τις ανεξάρτητες νομικές απόψεις τις έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση η θεσμοθέτηση του μηχανισμού είναι δυνατή και μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα.

-Το ΔΝΤ πάντοτε ζητάει περισσότερα για το χρέος.

Για τον έκτακτο μηχανισμό μέτρων «αυτό που κατάλαβα από το ΔΝΤ» ανέφερε ο Υπουργός, είναι ότι θα συμμετέχουν τα στελέχη του στις συνεδριάσεις της ομάδας Εργασίας του Eurogrouρ (Euro Working Group) ώστε να βρεθεί λύση με βάση τους υπάρχοντες νομικούς περιορισμούς.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «ναι, το πιστεύω».

Ο προληπτικός μηχανισμός θα μπορεί να τίθεται σε εφαρμογή με Προεδρικό Διάταγμα όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος και με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι αποφεύγεται ο σκόπελος της προκαταβολικής νομοθέτησης συγκεκριμένης λίστας μέτρων.

Βεβαίως όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των πλευρών τα πρώτα «θύματα» του μηχανισμού των αυτόματων περικοπών θα είναι οι οριζόντιες περικοπές (across the board) μισθών και συντάξεων.  


Τα τρία στάδια

Προσέγγιση σε τρία στάδια για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Eurogroup, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου.

Στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί επίσης το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Λίγο νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε ότι η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».


#Eurogroup over. Much better than expected. #Greece #eurozone
— Peter Kažimír (@KazimirPeter) May 9, 2016


Ντομπρόφσκις: Οριστικοποίηση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του του «προληπτικού μηχανισμού» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.
Κυβερνητικές πηγές: Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους

Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup (EG) που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9/5:

1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

4. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

6. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

7. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

8. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

9. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχος ΕΕ πριν το Eurogroup: Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας 
Reuters-Κοινοτικός αξιωματούχος: Απίθανη η συμφωνία στο Eurogroup 
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Το Eurogroup θα αποφασίσει για «προληπτικά μέτρα» και χρέος 
«Πάγωσε» Χίλτον και Μαξίμου ο ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε έξτρα πακέτο και μετά χρέος 
Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Όχι» συμφωνία ως το Eurogroup, «τεράστιες διαφορές» για το χρέος - Νομοθέτηση των αυτόματων σταθεροποιητών 
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το χρέος, υποστηρίζει αμερικανός αξιωματούχος 
Συμφωνία Αθήνας-θεσμών έως τη Δευτέρα βλέπει αξιωματούχος της ΕΕ 
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η α' αξιολόγηση 
Αξιωματούχος των Βρυξελλών:«Tο πρόγραμμα λήγει σε 14 ημέρες, 12 ώρες και 15 λεπτά» 
Κυβερνητικός αξιωματούχος: Η πρόταση των δανειστών μας γυρνά στο μνημόνιο 
Μικρή αναγκαστική στροφή του Βερολίνου στο θέμα του χρέους  
Καψώνι Σόιμπλε στο Eurogroup: Σπάει στα δύο την υποδόση - Εγκρίθηκε η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ 
 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εκεί γελάνε | 10/05/2016 18:10
  αλλά όλοι οι Ελληνες κλαίνε. Είμαι από τους δεύτερους. Να'στε καλά που αναλάβατε, με τις αυταπάτες σας μας σκίσατε τα βάρδουλα παιδιά. Τέτοιες επιτυχίες θα μείνουν στην ιστορία. Ούστ βρε άχρηστα και άθλια παλιογαϊδούρια.
  Ανέστης
  απάντηση00
   
   
  who cares??? | 10/05/2016 17:27
  Ειλικρινά συγχαρητήρια στους εταίρους σε Αθήνα και Βρυξέλες. Η ΕΕ εξασφάλισε επιτέλους - μετά απο 6 χρόνια νηπιαγωγίου - την καρτερικότητα και τη ενέργεια των επόμενων γενεών και η κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, την υπομονή και ελπίδα -που ώς γνωστόν είναι μια ιδιότητα των αδύνατων - αντίστοιχα. Έχασαν όλοι οι άλλοι.
  Ενας Υπήκοος
  απάντηση36
   
   
  Εντολοδόχος του πρωθυπουργού | 10/05/2016 16:24
  Ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών θα πρέπει να περάσει από τη βουλή. Αν περάσει με προεδρικό διάταγμα ο πρόεδρος της δημοκρατίας αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες και ουσιαστικά μετατρέπεται σε εντολοδόχο του πρωθυπουργού
  ΧΒ
  απάντηση62
   
   
  νταισελμπλουμ τσακαλωτος | 10/05/2016 15:38
  οταν αυτοι γελουν εμεις πρεπει....να κλαιμε
  βασω
  απάντηση101
   
   
   
  θα εξαιρούνται ευαίσθητοι τομείς όπως η Αμυνα | 10/05/2016 15:33
  Με πονεσε η καρδια μου απο την πολυ ειαισθησια, μην μου τα λενε ετσι αποτομα σας παρακαλω.
  no hope
  απάντηση62
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Hgesia | 10/05/2016 15:23
  Den goustarw to thrasos tou Tsipra katholou. Alla eida kai tin i Omilia tou Mitsotaki, kai den peithei. San prosopikotita den to ehei. O Tsipras einai pseutis, den ehei tsipa, den ... den, den ... alla einai nikitis. Kai o Ellinikos laos ton psifise. 3 fores. Symfwnw oti to meigma efarmoyis tou mnimonio einai athlio kai oti i ND tha efarmoze kati poly pio kalytero. Alla kai auto to Siriza ehei sovares perikopes, kai auto einai mia afeteria pros tin swsti kateuthinsi. Aste to Tsipra loipon na ta efarmosei. Kai i ND as xanakoitaktei ston kathrepti kai as anasygrotistei. Kai kala kanei na dei ti tha kanei na propteimasei kapion na ta valei me ton Tsipra giati o Mitsotakis thelei polli doulia.
  Equalizer
  απάντηση51
   
   
  Παρεξηγημένοι οι κυβερνοσύντροφοι | 10/05/2016 14:24
  Τελικά αποδυκνείονται πιό έξυπνοι απ' οτι εκ πρώτοις έδειχναν. Εχουν πετύχει καί τα βλαμένα τους να κρατάνε σε ετοιμότητα και εμάς απέναντι ευχαριστημένους για όσο δε μας ρίχνουν στο λάκο με τα φίδια. Ενας εφιάλτης είναι που θα ξυπνήσουμε και θα περάσει.
  Χαρίκος
  απάντηση32
   
   
  Αφού άλλο | 10/05/2016 13:57
  τίποτε χαρούμενο δεν έχουμε και η Ανάσταση έγινε χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, ας χαρούμε με τα μαντάτα της διαπραγμάτευσης. Με τον στιβαρό κυβερνήτη Τσίπρα ο οποίος θα μας κατατροπώσει με νέα μέτρα
  Αυταπατώμενος διαρκώς
  απάντηση32
   
   
  ΑΙΣΧΟΣ | 10/05/2016 13:29
  ΑΥΤΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. ΑΙΣΧΟΣ.
  ΑΙΣΧΟΣ
  απάντηση91
   
   
  Τσίπρας αριστερός? Το άλλο με τον Τοτό... | 10/05/2016 12:44
  Τι τον θέλουμε τον Μητσοτάκη άμα έχουμε τον Τσίπρα?? Μπροστά στον Τσίπρα ο Μητσοτάκης μοιάζει πλέον μετριοπαθής φιλελεύθερος. Ο Τσίπρας είναι κάτι περισσότερο από νεοφιλελεύθερος πλέον. Είναι ο μεγαλύτερος οπορτουνιστής που πέρασε από την πρωθυπουργική θέση μεταπολεμικά. Ας το έχουν στο μυαλό τους όσοι ακόμη του κάνουν υποκλίσεις και να σταματήσουν πια να μας δουλεύουν ψιλό γαζί για την ηθική του ακεραιτότητα. Είναι ηθική ακεραιότητα να πουλάς κάθε ψίχουλο ιδεολογίας σου για να παραμένεις στην καρέκλα του πρωθυπουργού? Αν ήταν ηθικά ακέραιος έπρεπε να είχε παραιτηθεί από πέρυσι - τώρα έχει σαπίσει μέσα στην ανυποληψία και τα ψέμματα.
  ypatia
  απάντηση175
   
   
  BRAVO | 10/05/2016 11:47
  Eimaste sto sosto ton dromo Na t axoume kala me ta megala mas adelfia.Etsi tha katapolemisoume tous pseutoellines,komatoskilous pou tosa xronia epinan to aima ton pragmatikon Ellinon. Stin europi den prepei na kaneis ton tsampouka,tin mangia sou,mono sto spiti sou,theloume anaptixei Kai mpoultoza stin palaia mas zoi
  Constantin
  απάντηση72
   
   
  Ο Ντάισελμπλουμ... | 10/05/2016 10:05
  Ξέρει γιατί γελάει.Ο Τσακαλώτος γιατί άραγε είναι είναι τόσο χαρούμενος? Μήπως χρειάζεται ψιχίατρο?
  Γιώργος
  απάντηση157
   
   
  ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ | 10/05/2016 07:55
  Ο Πρωθυπουργός των Ελλήνων Ψευτοτσολιάς Τσίπρας δεν έλεγε ψέματα στον λαό αλά είχε ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ αυτό ομολόγησε ο κουκουλοφόρος ψευτοτσολιάς στην βουλή των κανίβαλων . Με αλά λόγια είχε αγνεία κάθε πραγματικότητα και όρο ενός κράτους . Ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και διαλαλούσε τάζοντας πως θα έσκιζε συμφωνίες θα καταργούσε το Ελληνικό χρέος, θα καταργούσε ΕΜΦΙΑ , θα έδινε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θα έδινε δεκατρείς μισθούς και πολλά άλλα . Αυτόν τον πανούργο ψευτοτσολιά ψήφησε ο Έλληνας τρις φόρες μέσα σε επτά μήνες . Τα Αποτελέσματα είναι γνωστά . Έκλεισε σύνορα, τράπεζες, αρτηρίες ,σιδηρόδρομους, έκοψε μισθούς και συντάξεις, υπέγραψε μνημόνια, και το ηχηρότερο υπογράφει έναν κόφτη που θα κόβει των επιούσιων των Ελλήνων μόνο με υπουργική εγκύκλιο. Δεν ξέρω αν οι Έλληνες θα πρέπει να γελάνε η να κλαίνε με την κατάντια τους.
  Ι.κάλφας
  απάντηση299
   
   
  Παράξενες μέρες | 09/05/2016 22:53
  Για μία ακόμη φορά η ασάφεια θριαμβεύει. Καμία συγκεκριμένη πρόταση παρά μόνο ασκήσεις επί χάρτου που όταν λάβουν συγκεκριμένη μορφή προξενούν σοκ και δέος. Μέχρι τότε αισιοδοξία συριζαϊκού τύπου και ασάφεια. Θα τις θυμόμαστε αυτές τις μέρες και θα αναρωτιόμαστε πώς αντέξαμε...
  MA
  απάντηση256
   
   
   
  Ωδή στον ψηφοφόρο του Τσίπρα | 09/05/2016 22:29
  ...Ο Τσίπρας δεν σε γέλασε Ο Τσίπρας σου έδωσε το ωραίο ταξίδι...
  Morpheus
  απάντηση273
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων