Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μειώσει το βάρος του χρέους της, δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ εν όψει του σημερινού Eurogroup σύμφωνα με το Reuters.

O γερμανός αντικαγκελάριος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα συντρίψει τα πρώτα δείγματα της πρόσφατης οικονομικής ανάκαμψης της.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να μειώσει το βάρος του χρέους της», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε ομιλία του στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία τελικά αναπτύσσεται και πάλι και δεν πρέπει να είναι δέσμια των πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

«Γι ‘αυτό ένα βήμα πρέπει επιτέλους να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες προκειμένου να γίνει μια κίνηση προς μια κατάσταση όπου η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πολεμά κάθε χρόνο για να πάρει νέα δάνεια για την αποπληρωμή παλαιών δανείων» είπε ο γερμανός αντικαγκελάριος.

Διευκρινίσεις από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατέστησε σαφές ότι στηρίζει το να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Μπεάτε Μπράαμς, κληθείσα να διευκρινίσει τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η ίδια τόνισε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης και υπό την ιδιότητα του αρχηγού του SPD και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ των απόψεών του και της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης.

«Τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Γκάμπριελ το Σαββατοκύριακο τις έκανε με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος. Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και για τον υπουργό Οικονομίας Γκάμπριελ [δηλώνω ότι] κατέστησε σαφές και στηρίζει το να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική. Η ελληνική κυβέρνηση χθες υλοποίησε μεταρρυθμίσεις και κατά την άποψη του υπουργού πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους», δήλωσε η κ. Μπράαμς και προσέθεσε: «Όσον αφορά αυτό, βρίσκεται στο προσκήνιο η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και, στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, υπάρχουν ήδη οι αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου καλοκαιριού, με τις οποίες δόθηκε η προοπτική ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, μέσω επιμήκυνσης, ωριμάσεων κ.ο.κ.».

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει σήμερα στο Eurogroup, η κ. Μπράαμς σημείωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις συζητήσεις των Βρυξελλών και συνέχισε λέγοντας ότι «το θέμα είναι η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και, στην περίπτωση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η διεξαγωγή της συζήτησης. Από τη σκοπιά του υπουργού Οικονομίας πρέπει αυτές οι συζητήσεις να διεξαχθούν τώρα και πολύ σύντομα».

Ερωτηθείσα αν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόταν στην ανάγκη «κουρέματος» ή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του διευκρίνισε: «Μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάσεων, αυτό εννοεί».