Συνεδριάζουν το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Στο επίκεντρο του Eurogroup οι μεταρρυθμίσεις, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές: Οι θεσμοί αποδέχτηκαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής

Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του γγ δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία).

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

Με κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Με κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ., μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση. Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

Δηλώσεις πριν το Eurogroup

«Δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα σήμερα.. Η δέσμη των προληπτικών μέτρων είναι μια λογική προσέγγιση… Εάν συμβεί η απαιδιόδοξη εκδοχή θα πρέπει να υπάρχει μια λύση», δήλωσε προσερχόμενος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

O γερμανός ΥΠΟΙΚ υπερασπίστηκε τη άποψή του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, το γνωστό και ως «φρένο δαπανών».

«Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βοηθείας είναι ότι δεν θα πρέπει να βοηθήσουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Ελληνες… Θα πρέπει να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά στο παρελθόν κινήθηκε με λάθος τρόπο» σημείωσε και πρόσθεσε: Εμείς έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας και τους προηγούμενους μήνες και τώρα».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένει κάποια πρόοδο για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες και είναι αισιόδοξος για συμφωνία τον Μάιο, ενώ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στη συμφωνία.

Σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους είπε ότι αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Θα γίνει γενική συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.«θα συζητήσουμε πότε, αν και υπο ποιες συνθήκες αυτό θα συμβεί». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν περιμένω κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα… Είναι μια πρώτη κουβέντα».

«Ελπίζω να έχουμε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μέχρι τις 24 Μαϊου, σημείωσε. Υπάρχει διαφορά με τις προτάσεις του ΔΝΤ… Για να πληρώσουμε το κενο δημιουργήσαμε την λύση των προληπτικών μέτρων» σημείωσε.

«Το λέει και η λέξη θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που βγούμε εκτός προγραμματισμού», «βάσει των προβλέψεων είμαστε σε θετικό δρόμο» πρόσθεσε.

«Θα ακούσουμε και την ελληνική πλευρά, υπάρχουν βέβαια νομικές δεσμεύσεις… Ολα είναι υπό συζήτηση. Κοιτάμε μπροστά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

«Ολοι αναγνωρίζουμε το κεκτημένο, μιλάμε για ουσιαστική πρόοδο, της Ελλάδας. Χρειάζεται να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα… Θα συζητήσουμε επί των εφεδρικών μέτρων αλλά και για το ελληνικό χρέος. Είμαστε στην απαρχή αυτής της συζήτησης. Προσβλέπω σε σημαντική θετική συζήτηση που θα οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο. Ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός όχι αποφασιστικός», δήλωσε προσερχόμενος ο ευρωπαίος Επίτροπος υπέρ των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων… Είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει», υπογράμμισε,ενώ τόνισε την σημασία των προληπτικών μέτρων.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι στις μεταρρυθμίσεις έγιναν πολλά. Χθες πέρασε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σημείωσε και αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, προσέθεσε, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη από β΄ εξάμηνο και θα δει αύξηση ΑΕΠ 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Τρία καίρια ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για να υπάρξει συνολική συμφωνία.

«Επιθυμώ και προσβλέπω σε έναν δημιουργικόδιάλογο» τόνισε προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό βήμα και να«οδηγηθούμε σε μία από κοινού συμφωνία που θα ικανοποιεί και την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση καθώς «θα θέσουμε το πλαίσιο ώστε να οδηγηθούμε σε μία πλήρη συμφωνία όπως επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Πρέπει όλοι μαζί να είμαστε στην ίδια θέση για να κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια… Μιλάμε για ολοκληρωμένη συμφωνία ώστε να υπάρξουν όλοι οι πυλώνες μεταρρυθμίσεις, εφεδρικά μέτρα και συζήτηση για το χρέος» επεσήμανε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – σχεδόν τρεις ώρες νωρίτερα- ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν ερωτηθείw για το τι περιμένει από το σημερινό Eurogroup απάντησε «Τα καλύτερα».

Ο κ.Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τήρησε τις δεσμεύσεις της», μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο υπουργός καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες γι’ αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

«Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (…) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος», υπογράμμισε. «Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά».

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ’ αυτές τις βάσεις ώστε «να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος ελπίζει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν εισέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο κ. Πάντοαν τόνισε ότι στην ελληνική Βουλή «εγκρίθηκαν σημαντικά μέτρα, τα οποία θα εκτιμηθούν αναλυτικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, «η όλη γενικότερη στάση δείχνει ότι υιοθετείται μία ανοικτή προσέγγιση και σε ό,τι αφορά δυνατές επιλογές που αφορούν το θέμα του χρέους, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο κουρέματος».

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόμενο να προβλεφθούν μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγύηση για το μέλλον, τα οποία να εμπνέονται και από ανάλογα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στην Ιταλία.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη πριν από ό,τι είχε προβλεφθεί. Είναι μία καλή είδηση, ενώ η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος αποδείχθηκαν πιο περιορισμένοι από τις αρχικές προβλέψεις» ολοκλήρωσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και στήριξη «με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία».

Αξιωματούχος ΕΕ: Ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος

Το Eurogroup θα ξεκινήσει την Δευτέρα τις συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα τα κόστη εξυπηρέτησης, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Reuters. Η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πηγές Κομισιόν μετά το EWG

Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ολοκλήρωση του EuroWorking Group

Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του γγ δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.
Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία).

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.