Σε διαδικασία ομαλοποίησης κινούνται τα ανταλλακτικά ήθη του λιανεμπορίου και των προμηθευτών του. Οι εκκρεμότητες που διαμόρφωσε η κρίση στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να επιλύονται. Πρόκειται ουσιαστικά για προβλήματα ρευστότητας τα οποία προκλήθηκαν από τη μείωση της κατανάλωσης, την απουσία του τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου την επιδείνωση των συναλλακτικών σχέσεων μεταξύ ορισμένων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτών τους. Η αρχή της ομαλοποίησης έγινε προ μηνών με την εξαγορά της Βερόπουλος ΑΕ από τη Μετρό ΑΕ.
Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν υπερέβαιναν τα 100 εκατ. ευρώ και φυσικά τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Η μεγάλη εκκρεμότητα αφορούσε την περίπτωση της Μαρινόπουλος ΑΕ και, δεδομένου ότι είναι μία από τις κορυφαίες αλυσίδες της αγοράς, οι συσσωρευθείσες οφειλές προς τις προμηθευτικές της επιχειρήσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Αλλά από τις 22 ως τις 25 του Απριλίου εκατοντάδες προμηθευτές της, μικροί και μεγάλοι –σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, υπολογίζονται σε περισσότερους από 800 -, πληρώθηκαν από την εταιρεία από 10% ως και 20% των οφειλών τους ως τις 30 Μαρτίου και το υπόλοιπο ποσό θα τους καταβληθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στα ράφια των καταστημάτων της δεν υπήρχαν κενά –τουλάχιστον εμφανή –και οι πωλήσεις της στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Εγινε restart


Οπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, επί της ουσίας έγινε restart στη συναλλακτική σχέση της Μαρινόπουλος με την καθεμιά προμηθευτική εταιρεία και από τούδε και στο εξής θα πληρώνεται με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις της εταιρείας με τους προμηθευτές της στη διάρκεια των προηγουμένων ημερών ήταν παρών και εκπρόσωπος των τραπεζών, οι οποίες προσφάτως προχώρησαν στη χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος.
Οπως είναι γνωστό, η αλλαγή στην επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας έγινε με την απόφαση της οικογένειας του κ. Λεωνίδα Μαρινόπουλου να στηρίξει με κάθε τρόπο την επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο ήλθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και η ρευστότητά της πρόκειται να ενισχυθεί συνολικά με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότησή της μετά τις τελικές εγκρίσεις γίνεται σε δύο φάσεις, ήταν άμεση –στη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν του Πάσχα η εταιρεία αποπλήρωσε οφειλές περί τα 70 εκατ. ευρώ –και μία εντός το πολύ τριών μηνών, αφού βεβαίως ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ.
Ολη όμως η αγορά και κυρίως οι εκατοντάδες προμηθευτικές επιχειρήσεις αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των δύο εταιρειών εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να ολοκληρώσουν τη σύσταση της νέας εταιρείας (θυγατρικής των δύο εταιρειών, από 50% η καθεμιά), στην οποία θα περάσουν τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος –πρόκειται για μια επίπονη και εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία.
Στόχος των δύο μερών είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 10 Ιουνίου, κάτι όμως που δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση παρεμβάλλεται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόφαση της οποίας είναι καθοριστική των εξελίξεων. Πηγές όμως των δύο ομίλων εκτιμούν ότι τελικώς η απόφαση της Επιτροπής θα εκδοθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις τους.
Αναδιάρθρωση


Ετσι λοιπόν η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της εταιρείας, τη θέση της στην αγορά και φυσικά τη συναλλακτική της σχέση με τους προμηθευτές της. Παράλληλα, με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πρόκειται να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.
Ο εξορθολογισμός και η ομαλοποίηση των συναλλακτικών ηθών στο λιανεμπόριο, εφόσον ολοκληρωθεί –και δεν υπάρχει τίποτα που να αποτρέπει αυτή τη διαδικασία -, θα έχει γενικότερες επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και ιδιαίτερα στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ