Μετά από ένα τετραήμερο παρασκηνιακών επαφών, τηλεδιασκέψεων και πολιτικών ζυμώσεων, σήμερα Τετάρτη έρχεται η ώρα της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Euro Working Group το οποίο μετά από έντονο παρασκήνιο και τις παλινωδίες που σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος επικεντρώθηκαν στην επιμονή του ΔΝΤ να ζητάει συγκεκριμένα μέτρα για το extra πακέτο, πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης.

Η έκβαση του σημερινού Συμβουλίου εκπροσωπήθηκαν οι στενότεροι συνεργάτες τον υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (αλλά και στελέχη των τεσσάρων Θεσμών συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Η συνεδρίαση προχώρησε σε μια αποτύπωση της τρέχουσας φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς και των βημάτων προόδου που έχουν συντελεστεί.

Οι πιθανότητες για συμφωνία «πλαίσιο» την Δευτέρα παραμένουν σύμφωνα με κοινοτικές πηγές 50-50.

Σε κάθε περίπτωση το τρέχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την Δευτέρα 9 Μαΐου το έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών θα μπορούσε να καταλήξει στα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής αλλά και της νομικής φυσιογνωμίας του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, πάντοτε εφόσον υπάρχει συμφωνία «πλαίσιο» στο Eurogroup, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο Χίλτον με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ (μέσα από την αυτόματη κατάργηση φοροαπαλλαγών, τη μείωση μισθών στο Δημόσιο και την περικοπή υφισταμένων κύριων συντάξεων) στην κατεύθυνση έκδοσης ενός κοινού ανακοινωθέντος σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level-agreement) το οποίο θα μπορούσε να λάβει την πολιτική «ευλογία» ή αλλιώς τη σφραγίδα έγκρισης (rubber-stamp) από το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου.