Σε ρυθμούς τηλεδιασκέψεων με το κουαρτέτο κινείται ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να λυθούν οι εκκρεμότητες που απομένουν τόσο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ όσο και για το σημαντικό θέμα της νομικής μορφής αλλά και του περιεχομένου των «έξτρα μέτρων» 3,6 δισ. ευρώ.

Αν η τηλεδιασκέψεις αυτές πάνε καλά τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς το τέλος της εβδομάδας καθώς και ένα ραντεβού του έλληνα υπουργού κα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ουσιαστικά οι συμφωνία πρέπει να έχει κλειδώσει μέχρι το πολύ την προσεχή Παρασκευή καθώς χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες για να προετοιμαστoούν τα κείμενα για το έκτακτο Eurogroup.

Κατά το τετραήμερο των αργιών του Πάσχα πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδιναν διαφορετική εικόνα για τις προοπτικές συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Μαΐου.

Η πλευρά της Κομισιόν ανέφερε μέσω κύκλων ότι τα περισσότερα μέτρα, καταρχάς για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ έχουν κλειδώσει, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση Μοσκοβισί ότι ότι έχει συμφωνηθεί 99%.

Για το πακέτο όμως των 3,6 δισ. ευρώ των έξτρα μέτρων επιβεβαίωναν ότι υπάρχει διαφωνία από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, το Ταμείο φαίνεται να μη θεωρεί 100% κλειδωμένη στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου αν δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στα χαρακτηριστικά του έκτακτου μηχανισμού των 3,6 δις ευρώ.

Παρά ταύτα σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον θεωρεί πιο πιθανό να τηρηθεί το ραντεβού της 9ης Μαΐου και δεν αποκλείει ο μηχανισμός αυτός να κλειδώσει κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup (ή στο περιθώριο αυτής) και στη συνέχεια να επανέλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής του κουαρτέτου με εντολή να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες που απομένουν για την τελική συμφωνία.