Με αργή, επώδυνη, αλλά πλέον σταθερή διαδικασία αλλάζει πλήρως ο ελληνικός γαλακτοκομικός χάρτης. Ολο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε αδιέξοδο, οι φάρμες συρρικνώνονται, οι τιμές παραγωγού του γάλακτος μειώνονται και πρόκειται να μειωθούν ακόμη περισσότερο –κυρίως στη Μακεδονία, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας (Φάρσαλα κ.λπ.).
Από την άλλη πλευρά η τάση της απευθείας πρόσβασης των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων προς τους καταναλωτές, όπως είναι η περίπτωση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, φαίνεται να ενισχύεται, ενώ παράλληλα με αφορμή αλλά και εξαιτίας της επικείμενης απαγκίστρωσης της ΦΑΓΕ από την αγορά του παστεριωμένου γάλακτος, δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον ευρύτερο κλάδο της γαλακτοκομίας αφορούν τάσεις οι οποίες αναδιαμορφώνουν το τοπίο.
Υπερκάλυψη στόχων


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η πρόσφατη είσοδος των ΘΕΣγάλα στην Αττική με την τοποθέτηση 10 «ΑΤΜ» σε ισάριθμες περιοχές του Λεκανοπεδίου, βρήκε αναπάντεχα μεγάλη υποδοχή από τους καταναλωτές και ως εκ τούτου βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου του.
Συγκεκριμένα, ο αρχικός στόχος για την ημερήσια πώληση 700 λίτρων ανά σημείο πώλησης έχει υπερκαλυφθεί και ήδη βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 1.000 λίτρων.
Συνολικά η ΘΕΣγάλα από τα 10 σημεία που διαθέτει στο Λεκανοπέδιο πουλάει καθημερινά πάνω από 10.000 λίτρα λευκού παστεριωμένου γάλακτος, πάνω από 1.000 λίτρα σοκολατούχου και περισσότερα από 300 κιλά κίτρινου τυριού. Ετσι λοιπόν ως το τέλος του Ιουνίου πρόκειται να δημιουργηθούν άλλα 10 σημεία σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν (δεύτερο στο κέντρο του Πειραιά, Αγία Παρασκευή, Αγιο Δημήτριο, Καλλιθέα, Κυψέλη κ.λπ.) ενώ παράλληλα εξετάζεται η επέκτασή του και σε άλλες πόλεις –σε πρώτη φάση βρίσκεται η Κατερίνη λόγω εγγύτητας με τη Λάρισα αλλά και η Πάτρα.
Αναφορικά με την περιοχή της Αττικής ο σχεδιασμός της διοίκησης του συνεταιρισμού προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 40 σημείων πώλησης ως το τέλος του 2016 –υπολογίζεται δηλαδή ότι κάθε περιοχή της Αττικής θα διαθέτει και ένα σημείο πώλησης. Εν τω μεταξύ το εργοστάσιο παστερίωσης που πλέον έχει ο συνεταιρισμός στη Λάρισα έχει δυναμικότητα 180 τόνων ημερησίως, ενώ σήμερα παστεριώνει μόνο 30 τόνους.
Στην προκειμένη περίπτωση η διοίκηση του συνεταιρισμού έχει κάθε λόγο να βιάζεται για την ανάπτυξη του δικτύου της στη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας, διότι τον Αύγουστο λήγει το συμβόλαιο που έχει με τη ΦΑΓΕ, την οποία προμηθεύει καθημερινά με 60 τόνους γάλα και δεδομένου του γεγονότος ότι η ΦΑΓΕ αποσύρεται από την αγορά του παστεριωμένου γάλακτος, ως πλέον πιθανή εκδοχή θεωρείται πως οι ημερήσιες ποσότητες που προμηθεύεται από τον συνεταιρισμό θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, δηλαδή περί τους 30 τόνους.
Πρέπει δηλαδή οι ποσότητες τις οποίες θα αποδεσμεύσει η εταιρεία να διοχετευθούν σε άλλα κανάλια διάθεσης.
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση στη ζώνη γάλακτος θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αποκλείεται από τη διοίκηση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα να αναληφθεί ένα εύρος πρωτοβουλιών και προς άλλους γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να διαμορφωθεί μια διέξοδος βιώσιμη για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγελαδοτροφίας. Πρόκειται για ένα συνεργατικό σχήμα στο οποίο ίσως χρειαστεί και η εμπλοκή κάποιας μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ
Η Ελλάδα μετά την κρίση

Γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ή βολικοί μύθοι συντηρούν την αδράνεια; Γιατί ενώ βελτιώνονται οι δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι επενδύσεις δεν έρχονται; Τελικά τι αναζητούν οι μεγάλοι επενδυτές στη χώρα μας και τι είδαν σε αυτήν όσοι πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στα χρόνια της κρίσης; Ποιος και πώς μπορεί να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ της χώρας; Αυτές οι ερωτήσεις και άλλες πολλές θα απαντηθούν στο μεγάλο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ, με τίτλο «Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23-24 Μαΐου.
Το συνέδριο διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με την Businesseurope. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και «γκουρού» της κυκλικής οικονομίας κ. Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και σημαντικοί ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να εντοπίσουν τις εγχώριες και διεθνείς τάσεις και να υπογραμμίσουν καινοτόμες πολιτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ